Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία έχει “άμεση παρουσία στο έδαφος”. Επίσης αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί “πολεμούν στο πλευρό” του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών.
Το Μπακού διέψευσε τις κατηγορίες αυτές.
Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και να στείλει πίσω τους “μισθοφόρους και τους τρομοκράτες” που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συγκρούονται αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.
“Η Αρμενία οφείλει αμέσως να σταματήσει τις επιθέσεις της, να στείλει πίσω τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που έφερε από το εξωτερικό και να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις, κατά τις οποίες σφοδρά πυρά ανταλλάσσονται για δεύτερη ημέρα σήμερα ανάμεσα σε αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.
Οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη
Η κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «πολύ ανησυχητική» και οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη είναι «απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.
«Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλοι 15 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες χθες, Κυριακή, με τις αζερινές δυνάμεις.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε ανακοινώσει χθες πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν αφού το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νωρίς το πρωί μια επίθεση από αέρος και με πυροβολικό.
Το Κρεμλίνο κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
Το Κρεμλίνο με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
«Την παρούσα στιγμή καλούμε όλες τις πλευρές, πρωτίστως, τις πλευρές που εμπλέκονται στην διένεξη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από στρατιωτικές μεθόδους άσκησης πολιτικής και οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ανεπιθύμητη όξυνση της κατάστασης, που ούτως η άλλως βρίσκεται στην ουσία στην φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και πώς η διένεξη πρέπει να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.
Ερωτηθείς, αν ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν δεδομένου ότι χθες, Κυριακή, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν εφόσον είναι αναγκαίο θα έχει συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα ο Πεσκόφ επέστησε την προσοχή στο ότι «από τις πρώτες ώρες μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών ο υπουργός (Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ είχε συνέχεις επαφές με τους ομόλογους του» (των δύο χωρών).
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η όξυνση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκλήθηκε έξωθεν για να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στη Ρωσία, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Λευκορωσία και το περιστατικό με τον Αλεξέι Ναβάλνι
Το Μπακού και το Γερεβάν βρίσκονται σε διένεξη για το Ναγκόρνο Καρμπάχ από το 1988, όταν η περιοχή ανακήρυξε την απόσχισή της από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής διένεξης του 1992-1994 το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και επτά περιοχών που ήταν υπό τον έλεγχο του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ