Αρμενία: Γαλλικές υποσχέσεις για στρατιωτική ενίσχυση – Ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Αρμενία: Γαλλικές υποσχέσεις για στρατιωτική ενίσχυση – Ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Σε επίσκεψή της στην Αρμενία την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι το Παρίσι συμφώνησε να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Γερεβάν. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Αρμενίας ψήφισε την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προς απογοήτευση της Ρωσίας.

Ασαφής στήριξη

Η Κολονά ταξίδεψε στην Αρμενία την Τρίτη, αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο μήνα επιτέθηκαν και κατέλαβαν την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εξασφάλισαν την παράδοση των αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων που έλεγχαν την ορεινή περιοχή για δεκαετίες.

«Η Γαλλία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τη σύναψη μελλοντικών συμβάσεων με την Αρμενία που θα επιτρέψουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την άμυνά της», είπε στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες που ανέφερε ότι αφορούσαν την ασφάλεια και την άμυνα. Η κορυφαία διπλωμάτης της Γαλλίας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να δώσω πολλές λεπτομέρειες. Αν πρέπει να προχωρήσω λίγο παραπέρα, να ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Αρμενίας και της Γαλλίας και είναι σε εξέλιξη», είπε η Κολονά. «Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε με την Αρμενία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες δεν επιδίωξαν μια κλιμάκωση στην περιοχή.

Γαλλική παρέμβαση

Η Γαλλία, η οποία έχει μεγάλη αρμενική διασπορά, έχει παραδοσιακά βοηθήσει στη διαμεσολάβηση της εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Καραμπάχ, που κρατά εδώ και δεκαετίες.

Στα τέλη Αυγούστου, μια ομάδα Γάλλων πολιτικών με επικεφαλής τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό ταξίδεψε στο ορεινό πέρασμα που χωρίζει την Αρμενία από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με κονβόι βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού, αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος. 

Το Αζερμπαϊτζάν καταδικάζει τη γαλλική «παρέμβαση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή Μέσα, ο πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγεφ δεν θα παραβρεθεί στην Ισπανία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν υπό την αιγίδα της ΕΕ, καταγγέλλοντας την καταστρεπτική στάση της γαλλικής διπλωματίας καθώς και την άρνηση του Βερολίνου και του Παρισίου να λάβει μέρος στη συνάντηση η Τουρκία.

Κλιμάκωση εντάσεων

Οι αρμένιοι βουλευτές έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) την Τρίτη, κλιμακώνοντας τις εντάσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο της πρώην σοβιετικής χώρας Μόσχα. Ο ιστότοπος του κοινοβουλίου αναφέρει ότι η Αρμενία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης (το οποίο ορίζει το ΔΠΔ) το 1999, αλλά δεν το επικύρωσε ποτέ.

Αλλά όταν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να προχωρά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2022, μια διαδικασία «κατά την οποία διαπράχθηκαν τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου», οι συζητήσεις για την ένταξη στο ΔΠΔ ξεκίνησαν και πάλι, με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο της Αρμενίας να υποστηρίξει την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης με ψήφους 60-22. Η Αρμενία έχει δηλώσει ότι πρέπει να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης λόγω ανησυχιών που συνδέονται με τη σύγκρουση στην οποία έχει εμπλακεί με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν. Μέχρι τώρα, μόνο άλλες δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Γεωργία και το Τατζικιστάν, είναι μέλη του ΔΠΔ.

Η Ρωσία, η οποία θεωρεί την Αρμενία ως παραδοσιακό σύμμαχο και διατηρεί μια δύναμη περίπου 2.000 στρατιωτών στη χώρα, είπε ότι ήταν «λάθος» να επικυρωθεί η συνθήκη για να ενταχθεί στο δικαστήριο της Χάγης. Η ψηφοφορία κατέδειξε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Μόσχας και Γερεβάν, που έχει εξοργιστεί με το Κρεμλίνο για την εξόφθαλμη αδράνειά του σχετικά με τη μακροχρόνια αντιπαράθεση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. 

Τον Μάρτιο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παράνομη απέλαση παιδιών στη Ρωσία. Τα μέλη του ΔΠΔ μπορούν να συλλάβουν τον Πούτιν εάν ο Ρώσος ηγέτης πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Documento Newsletter