Το νέο παιδί-θαύμα του παγκόσμιου στίβου τρέλανε τον κόσμο με τα 6,17 μ. στο επί κοντώ
Πρωινό Σαββάτου στο γκρίζο Τορούν της κεντρικής Πολωνίας, ο Αρμάντ Ντουπλάντις δέχτηκε ένα τρυφερό μήνυμα στο κινητό του. Αποστολέας ήταν ο μέντοράς του, παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα επί κοντώ για μερικές ώρες ακόμη, Ρενό Λαβιλενί. «Να περάσεις καλά και να έχεις ωραίο αγώνα, μικρέ. Αλλά μην το παρακάνεις!»
Το παλικαράκι που όλος ο κόσμος αποκαλεί «Μόντο» το παράκανε και με το παραπάνω. Το άλμα του, 617 εκατοστά πάνω από το ταρτάν, ήταν το μεγαλύτερο που έχει δει ο παγκόσμιος στίβος. Οπως διαβάσατε: 6,17 μ.!
Το παγκόσμιο ρεκόρ που ο Λαβιλενί κατείχε επί έξι χρόνια πέρασε στην ιστορία και τα φιλαράκια του Ντουπλάντις τον έκρυψαν μέσα σε μια αγκαλιά αποθέωσης. Ο Εμμανουήλ Καραλής, είκοσι μία μέρες μεγαλύτερος από τον 20άχρονο ρέκορντμαν, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να τον σηκώσει στα χέρια.
«Το απόλυτο είδωλο»
«Οταν ήμουν παιδί ο Ρενό Λαβιλενί ήταν το απόλυτο είδωλό μου» είπε ο Ντουπλάντις όταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο των αθλητών στις όχθες του ποταμού Βιστούλα. «Το όνειρό μου ήταν να τον διαδεχτώ στη λίστα των ρεκόρ. Η συμπαράστασή του όλα αυτά τα χρόνια, όσο μαθήτευα στο αγώνισμα, ήταν εκπληκτική».
Ο Ντουπλάντις πέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ της ζωής του όταν ήταν μπόμπιρας επτά χρόνων και πήδηξε 2,33 μ. στο επί κοντώ. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο μικρούλης Σουηδός με το πηγαίο ταλέντο κατέρριψε τα ηλικιακά ρεκόρ των οκτάχρονων (2,89 μ.), των εννιάχρονων (3,20 μ.), των δεκάχρονων (3,86 μ.), των εντεκάχρονων (3,91 μ.), των δωδεκάχρονων (3,97 μ.). Στα δεκαεπτά του απέσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων από τα χέρια του Καραλή με 5,90 μ., ενώ στα δεκαοκτώ γκρέμισε την εξώπορτα του κλαμπ των «εξάρηδων»: 6,05 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στο Βερολίνο, όπου σκαρφάλωσε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με τρίτο τον Λαβιλενί και έκτο τον Κώστα Φιλιππίδη. Στην Ντόχα ο Ντουπλάντις έχασε στα σημεία το παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο από τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς (5,97 μ.), αλλά τέσσερις μήνες αργότερα ξημέρωσε η μεγαλύτερη μέρα της ζωής του.
Οι προειδοποιητικές βολές που εξαπέλυσε ο Ντουπλάντις λίγες μέρες νωρίτερα στο Ντίσελντορφ, όπου φλέρταρε επίμονα με τα 6,17 μ., έστρεψαν τους προβολείς πάνω του. Είναι άλλωστε παράδοση να ανανεώνεται το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ σε πόλεις που δεν τις γράφει ο χάρτης: Ντόνετσκ, Σεστριέρε, Πάντοβα, Ντιζόν και τώρα Τορούν, στο Κύπελλο Κοπέρνικου. Ο Σεργκέι Μπούμπκα ήταν και εκείνος 20 ετών όταν κατέρριψε το πρώτο από τα 35 παγκόσμια ρεκόρ της καριέρας του. «Να περάσεις καλά, μικρέ…».
Τα αθλητικά γονίδια
Ο Αρμάντ Ντουπλάντις εκπροσωπεί την πατρίδα της μητέρας του, αλλά κατά βάθος είναι τέκνο του θείου Σαμ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λαφαγέτ της Λουιζιάνα, ο «Μόντο» ευτύχησε να κληρονομήσει έναν οργανισμό… πλημμυρισμένο με αθλητικά γονίδια.
Ο πατέρας του, Γκρεγκ, υπήρξε σπουδαίος επικοντιστής με ατομικό ρεκόρ 5,80 μ. Η Σουηδέζα μαμά του Χελένε Χέντλουντ ήταν επταθλήτρια με ρεκόρ 5.314 βαθμούς, αλλά και καλή βολεϊμπολίστρια. Ο μεγαλύτερος γιος του ζευγαριού Αντρέας («Ντρε») και η 16άχρονη κόρη Γιοχάνα («Γιο») έμαθαν τα μυστικά του επί κοντώ στο σκάμμα που υπήρχε στην αυλή του σπιτιού τους και ακολουθούν –και αυτοί– τα χνάρια του πατρός. Ο μεσαίος γιος Αντουάν («Τουάνι») παίζει μπέιζμπολ στην ομάδα του κολεγίου Λουιζιάνα Στέιτ, όπου σπούδασε όλη η οικογένεια.
Ο ίδιος ο «Μόντο» άφησε στην άκρη το κοντάρι για πολλούς μήνες όταν ήταν δώδεκα ετών για να στραφεί στο μπέιζμπολ. Τρέχει τα 100 μέτρα σε 10.57, ενώ έχει ρεκόρ 7,12 μ. στο άλμα εις μήκος. «Οταν χρειάστηκε να διαλέξω ένα από τα δύο αθλήματα και να αφοσιωθώ σε αυτό, προτίμησα τον στίβο» διηγείται. Ηταν η καλύτερη απόφαση της ζωής του.
«Ονειρευόμουν το παγκόσμιο ρεκόρ από τότε που ήμουν παιδί τριών τεσσάρων χρόνων» αποκαλύπτει το παιδί-θαύμα τώρα που πήρε μια ανάσα από τους πανηγυρισμούς. «Ηθελα να γεμίσω το δωμάτιό μου με μετάλλια, αλλά περισσότερο με ένοιαζε το ρεκόρ. Ολα όσα συνέβησαν στη ζωή μου με έβαλαν σε αυτό το μονοπάτι. Τα μικρά και τα μεγάλα, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα».
Ο Αρμάντ Ντουπλάντις έχει διπλή υπηκοότητα, αλλά κατεβαίνει στις διεθνείς διοργανώσεις με τα κίτρινα της Σουηδίας. «Η επίπονη διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποθαρρύνει πολλά παιδιά και τα υποχρεώνει να επιλέξουν άλλες πατρίδες» διαμαρτύρονται οι «New York Times», υπενθυμίζοντας περιπτώσεις κορυφαίων αθλητών που αποκλείστηκαν στα διαβόητα «τράιαλ» των ΗΠΑ. «Νέο παγκόσμιο ρεκόρ και νέο ρεκόρ Αμερικής» πανηγύρισαν ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον στίβο στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Τυπικά έχουν δίκιο ένεκα της διπλής υπηκοότητας, αλλά το ολυμπιακό μετάλλιο που πιθανότατα θα κατακτήσει ο Ντουπλάντις στο Τόκιο θα καταλήξει στη Στοκχόλμη.
Οταν ο Μπούμπκα πήδηξε 6,14 μ. το 1994 στο υψόμετρο του Σεστριέρε στην Ιταλία ανταμείφθηκε από τους διοργανωτές με μια Ferrari Testarossa. Δυόμισι δεκαετίες αργότερα ο ξανθομάλλης «Μόντο» από το Λαφαγέτ είναι η Ferrari του παγκόσμιου στίβου.