Αρκουμανέας: Τα δεδομένα για τις μεταλλάξεις – Στο τραπέζι το ολικό lockdown

Αρκουμανέας: Τα δεδομένα για τις μεταλλάξεις – Στο τραπέζι το ολικό lockdown

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και την αυξημένη μεταδοτικότητά τους μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας χαρακτηρίζοντας την Αττική ως την περιοχή που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ συνολικά έχουν καταγραφεί 403 κρούσματα που επιβεβαιώθηκε ότι σχετίζονται με μεταλλαγμένο στέλεχος. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά την βρετανική μετάλλαξη, ενώ υπάρχουν και έξι περιπτώσεις που συνδέονται με την νοτιοαφρικανική, σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. 

«Ειδικά για την “βρετανική” μετάλλαξη υπάρχει διασπορά», υπογράμμισε, είναι κατά 20%-40% πιο μεταδοτική, «είναι πιθανό και στη χώρα μας να επικρατήσει τους επόμενους μήνες», παραθέτοντας αντίστοιχες εκτιμήσεις από μελέτη στις ΗΠΑ.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι όσον αφορά την βρετανική μετάλλαξη τα υφιστάμενα εμβόλια φαίνεται να την καλύπτουν και να έχουν «καλή αποτελεσματικότητα», ενώ για την νοτιοαφρικανική «βλέπουμε στο εμβόλιο της Astrazeneca μικρότερη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμη αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί βαριά νόσηση ή και θάνατος».

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, όπως είπε χαρακτηριστικά «πλέον πάμε μέρα-μέρα» και «αν δούμε κάποια επιδείνωση που μας ανησυχήσει -σε συνδυασμό και με τις μεταλλάξεις… προφανέστατα θα πάρουμε επιπλέον μέτρα… όποτε και όποια στιγμή δούμε ότι υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί και την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν δεδομένο».

Προσδιόρισε γεωγραφικά την Αττική ως την κύρια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ενώ για τις δραστηριότητες στις οποίες στοχεύουν τα μέτρα τις κοινωνικές επαφές, «που χαλαρώνουμε, κατεβαίνει η μάσκα, τρώμε, πίνουμε … γιατί σε ένα κατάστημα σχεδόν το σύνολο επαγγελματιών και καταναλωτών προσέχει, ενώ και στα σχολεία λαμβάνονται όλα τα μέτρα, τα νούμερα είναι πάρα πολύ μικρά». Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής τριπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη.

Σε κάθε περίπτωση, «προφανώς» το ολικό lockdown παραμένει στο τραπέζι, τόνισε ο κ. Αρκουμανέας, «πάντα είναι το τελικό μέτρο, γιατί ξέρουμε ότι αποδίδει… αλλά ξέρουμε τι σημαίνει για την οικονομία και την κοινωνία… αλλά αν είναι να δούμε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, προφανέστατα η επιλογή που θα προτιμήσουμε είναι ένα lockdown».

Documento Newsletter