Αρκαλοχώρι: Δύο χρόνια κυβερνητική αδιαφορία για τους σεισμόπληκτους

Αρκαλοχώρι: Δύο χρόνια κυβερνητική αδιαφορία για τους σεισμόπληκτους

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου καθώς 21 μήνες μετά τον φονικό σεισμό έρχονται αντιμέτωποι με το ανίκητο τέρας της γραφειοκρατίας αλλά και με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών με τα funds να… ακονίζουν τα νύχια τους πάνω από τα γκρεμισμένα κτίρια. Βέβαια, οι υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών αποδεικνύονται κούφιες, καθώς ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια τα πάντα βρίσκονται στο σημείο μηδέν και άνθρωποι όχι μόνο μένουν ακόμη σε οικίσκους, αλλά δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Η κατάσταση παραμένει ίδια όλους αυτούς τους μήνες. Τα ίδια δεδομένα. Ενα κράτος απόν, που ουσιαστικά δεν έχει δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος.

Την επομένη του φονικού σεισμού την περιοχή επισκέφθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν μια «ευκαιρία» για να γίνει η πόλη καλύτερη. «Ηταν η πρώτη μέρα μετά τον σεισμό. Ηταν τα ωραία τα γλυκά τα λόγια. Είπε ότι θα μας βοηθούσαν με κάθε πρόσφορο τρόπο. Αυτό είπε και η Ενωση Τραπεζών. Τίποτε από αυτά δεν έχει εφαρμοστεί. Ηταν μόνο για να ακουστούν στις κάμερες. Βγήκαν μόνο από τα χείλη του πρωθυπουργού και παρέμειναν εκεί» επισημαίνει.

Mέσα στην εβδομάδα, κύμα αγανάκτησης πυροδότησε η ανάρτηση του Λευτέρη Αυγενάκη έπειτα από περιοδεία στην Κρήτη, στην οποία υποστήριξε ότι οι πληγείσες περιοχές «θα ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία». «Είμαστε όμηροι της γραφειοκρατίας» ήταν η άμεση απάντηση του συλλόγου «H Ελπίδα».

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Τα προβλήματα, εκτός από πολλά, παραμένουν κατά κανόνα δυσεπίλυτα έως… άλυτα. Δύο από τα πλέον κραυγαλέα είναι οι δεσμεύσεις λογαριασμών αλλά και ο φόβος των κατασχέσεων στο Αρκαλοχώρι που επλήγη από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ο οποίος στοίχισε τη ζωή στον Ιάκωβο Τζαγκαράκη.

«Είχαμε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να γίνει επέκταση των αναστολών των πλειστηριασμών, δεν μας άκουσε. Δεν μας δέχτηκε βέβαια, ούτε καν πήραμε απάντηση γι’ αυτό το θέμα. Ενώ καλώς δόθηκε στο Μάτι, σε μας δόθηκε ένα εξάμηνο μόνο. Και προτού λήξει το ιρλανδικό fund έστειλε κατασχετήρια ακινήτων. Δώδεκα. Το καθένα έχει τέσσερα πέντε ακίνητα. Εχουν επιδοθεί τα κατασχετήρια, είναι το προηγούμενο βήμα πριν από τον πλειστηριασμό. Χτύπησαν την πόρτα τέσσερις μέρες προτού λήξει το εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών. Ούτε καν για τα μάτια του κόσμου να λήξει το εξάμηνο της αναστολής. Ηταν ασύδοτοι. Ενώ η περιοχή δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Είναι μια πολιτεία απούσα, φάντασμα» υπογραμμίζει.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις λογαριασμών ξεκαθάρισε: «Ηταν ακατάσχετοι και αδέσμευτοι, δεν μπορούσε να βάλει κανείς χέρι ούτε η εφορία, αυτές (σ.σ.: οι τράπεζες) δεν υπολόγισαν ούτε τη νομοθεσία και έβαλαν χέρι σε λογαριασμούς σεισμοπλήκτων. Καταφέραμε σε 15-20 επώνυμες περιπτώσεις να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί».

Κλειστές πόρτες

Οσοι σεισμόπληκτοι κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα πρώτα γραφειοκρατικά εμπόδια χτύπησαν την πόρτα των τραπεζών για να λάβουν τα άτοκα δάνεια που προβλέπονταν. Συνάντησαν όμως κλειστές πόρτες. «Μέχρι τώρα αυτό το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της αρωγής στηριζόταν κατά 80% στην κρατική συνδρομή και κατά 20% στην παροχή άτοκων δανείων από τις τράπεζες. Οσοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τις συμπληγάδες και αισίως 20 μήνες μετά καταϊδρωμένοι έφτασαν με τα χαρτιά τους σωστά και χτύπησαν την πόρτα των τραπεζών για να πάρουν αυτό το άτοκο δάνειο συνάντησαν τοίχο. Αγνοια, αδιαφορία και, τέλος, είχαμε γραπτές απαντήσεις από τις τράπεζες ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των δανείων σε σεισμόπληκτους» τονίζει.

Οπως σημειώνει, «οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν αυτό το συμπληρωματικό δάνειο. Το χειρότερο όλων είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί όλη η φάση της διαδικασίας για να πάρει ο δικαιούχος το χαρτί ότι το σπίτι έχει αποχαρακτηριστεί από “κίτρινο”, τότε οφείλει να επιστρέψει όλο το ποσό πίσω της κρατικής αρωγής».

Ρυθμοί χελώνας με τον ΕΝΦΙΑ

Αλαλούμ υπήρξε και με τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Ορισμένοι κλήθηκαν να πληρώσουν τον φόρο παρότι τα σπίτια τους έχασκαν μισογκρεμισμένα. «Πολλοί δεν έχουν απαλλαγεί επειδή απαιτείται μια διαδικασία» λέει ο κ. Γκαντάτσιος και εξηγεί: «Βέβαια, ήταν ευθύνη του πολίτη. Επρεπε να γίνονται αυτόματα». Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει το εξής: «Στον ΕΝΦΙΑ δόθηκε αναστολή τριετίας. Τον Αύγουστο εκπνέει του 2024. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Μιλάμε για 8.000 περιπτώσεις που δεν έχουν ανοικοδομηθεί τα σπίτια. Θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για γκρεμισμένα ενώ οι άνθρωποι μένουν σε οικίσκους;» διερωτάται ο Κ. Γκαντάτσιος.

Documento Newsletter