«Αριστος» συνεργάτης Σαμαρά-Κυριάκου ο τραπεζίτης των φοροφυγάδων

«Αριστος» συνεργάτης Σαμαρά-Κυριάκου ο τραπεζίτης των φοροφυγάδων

Πρόσωπο-κλειδί στο δίκτυο της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής Ελλήνων που αποκάλυψε η λίστα Μπόργιανς είναι ο Χρήστος Σκλαβούνης, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη και φίλος του Γιάννη Στουρνάρα. 

Μάλιστα ο τελευταίος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε «προικοδοτήσει» τον Χρ. Σκαλβούνη με μισθούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ την ίδια εποχή που επέβαλε σκληρή λιτότητα σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Την αποκάλυψη κάνει ο Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ, το τραπεζικό στέλεχος της UBS που παρέδωσε λίστα με 19.000 καταθέτες, πιθανούς διακινητές μαύρου χρήματος, στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές. Παρότι είναι γνωστή η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων στο σπίτι του Σκλαβούνη τον Ιούλιο του 2016, έως σήμερα παρέμενε άγνωστος ο ρόλος του στο δίκτυο των 1.500 και πλέον Ελλήνων της λίστας. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα είναι ότι, όπως και στη λίστα Λαγκάρντ, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αρνήθηκε συστηματικά να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς και να διαλευκάνει τον τρόπο ξεπλύματος και διακίνησης του μαύρου χρήματος, στον οποίο, σύμφωνα με τον Μπέρκενφελντ, έπαιζε σημαντικό ρόλο ο Σκλαβούνης. Την εποχή που ο Μπόργιανς επιχειρούσε απεγνωσμένα να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές, ο Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Πάνω από δέκα στελέχη του private banking της UBS ασχολούνταν με τους Ελληνες «χρυσούς» καταθέτες με το πιθανό μαύρο χρήμα. Οταν η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα σχηματίστηκαν εκατοντάδες δικογραφίες οι οποίες προωθήθηκαν για έρευνα στην ΑΑΔΕ. Με τη σκανδαλώδη απόφαση 1738/2017 του ΣτΕ όμως, για τα αδικήματα φοροδιαφυγής σε βάθος χρόνου πάνω από πέντε έτη υπήρχε παραγραφή.

Η ΑΑΔΕ φαίνεται πως έχει αρχειοθετήσει αυτές τις υποθέσεις, αν και θα μπορούσαν να ερευνηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκτός από φοροδιαφυγή. Οπως ο Σταύρος Παπασταύρου της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Σκλαβούνης των Μητσοτάκη και Στουρνάρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα σύστημα ύποπτων καταθέσεων, οffshore και διακίνησης χρήματος, αλλά αντί να ελέγχεται συμμετέχει στον κύκλο των άριστων της ΝΔ. Μετά τη σύνθεση του παζλ της πρόκλησης, το ερώτημα που θέτει ο Μπέρκενφελντ στη συνέντευξή του στο Documento, «τι έχει γίνει δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις μου;», απαιτεί μια απάντηση η οποία οφείλει να είναι ουσιαστική και πολιτική. Κάποιοι με νομικισμούς και νομικές εφευρέσεις προκαλούν και κοροϊδεύουν μια ολόκληρη χώρα.

Σε σημαντική αποκάλυψη, με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, προχώρησαν οι «Financial Times» στις 19 Ιουλίου 2016. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές φέρονταν να είχαν πραγματοποιήσει στις 7 Ιουλίου έρευνα στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της UBS και τότε στελέχους της ΝΔ Χρήστου Σκλαβούνη. Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών των ελβετικών τραπεζών με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν είχαν φορολογηθεί. Σύμφωνα με τους «Financial Times», κατά την έρευνα οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα αλλά και ψηφιακούς δίσκους. Λίγο πριν από την έφοδο στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης είχαν βρεθεί στις ΗΠΑ. Σε αυτούς κατέθεσε στην Ουάσινγκτον το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ και έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις μεθόδους που ακολουθούσαν οι τραπεζίτες ώστε να φοροδιαφεύγουν πελάτες της UBS.

Απόφοιτος του London School of Economics και του Harvard Business School, ο Χρ. Σκαλβούνης εργάστηκε –όπως αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του το οποίο είχε αναρτηθεί και στον ιστότοπο της ΝΔ– για πάνω από 25 χρόνια στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο, το Παρίσι και στην Αθήνα και ήταν υπεύθυνος για τη δραστηριότητα της UBS σε αυτό τον τομέα στην ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το ΤΧΣ και η αύξηση  διά χειρός… Στουρνάρα

Τον Μάιο του 2013, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε βρεθεί μάλιστα στο επίκεντρο κριτικής από διάφορα ΜΜΕ επειδή με απόφασή του αύξησε τις απολαβές του Χρ. Σκλαβούνη στο ΤΧΣ κατά 75.000 ευρώ ετησίως σε σχέση με αυτές του Ολλανδού προκατόχου του Πάουλ Κόστερ. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ ο Κόστερ αμειβόταν με 100.000 ευρώ τον χρόνο, με την απόφαση Στουρνάρα οι απολαβές του Χρ. Σκλαβούνη αυξήθηκαν στις 175.000 ευρώ. Την ίδια ώρα που η τότε κυβέρνηση προχωρούσε σε περικοπές μισθών και συντάξεων και βαριά φορολόγηση των νοικοκυριών, ο Γ. Στουρνάρας εμφανιζόταν ιδιαίτερα γαλαντόμος προς τον Χρ. Σκλαβούνη.

Τον Μάρτιο του 2015 ο Χρ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΤΧΣ. Ηταν το τέλος της σταδιοδρομίας του ως τεχνοκράτης για να ακολουθήσει η απαρχή μιας νέας: αυτής του επικεφαλής της θεματικής ενότητας της Ανάπτυξης στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στέλεχος της ΝΔ  στο πλευρό Μητσοτάκη

Στις 26 Φεβρουαρίου 2016 η παρουσίαση του Χρ. Σκλαβούνη έγινε και επισήμως από τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα Κώστας Χατζηδάκης και ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου παρουσίασαν «τις βασικές αρχές, οργανωτική δομή, τη φιλοσοφία και τα ονόματα του συμβουλευτικού σώματος, των συντονιστών, καθώς και τις ομάδες εργασίας του υπό κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας», όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε το όνομα του Χρ. Σκλαβούνη: «Η ενότητα της Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη μακροοικονομία, τις επενδύσεις, όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, π.χ., την ψηφιακή οικονομία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον πρωτογενή τομέα κ.λπ. Και ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση θα έχει το δίπτυχο “μικρότεροι φόροι – περισσότερες επενδύσεις” ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά! Επικεφαλής στην ενότητα αυτή θα είναι ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του ΤΧΣ (2013-2015), με διεθνή καριέρα στην επενδυτική τραπεζική» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ποινική δίωξη για  την ΠΑΝΓΑΙΑ

Στο μεταξύ το δημοσίευμα των «Financial Times» είχε προκαλέσει σάλο. Την έρευνα στο σπίτι του παραδέχτηκε με ανακοίνωσή του ο ίδιος ο κ. Σκλαβούνης: «Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για τη σχέση μου με τη UBS. Στη συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking». Σημείωνε ότι δεν του είχε ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, καθώς και ότι δεν σχετίζεται «με διαφθορά και διαπλοκή». Μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε πόλεμος με ανταλλαγή ανακοινώσεων και ο Χρ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε τελικά από τη θέση του επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χρ. Σκλαβούνης εμφανίζεται να έχει εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος ήταν ένα από τα 22 πρόσωπα στα οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις τον Απρίλιο του 2017 για την πολύκροτη υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ. Αφορούσε τις σκανδαλώδεις διαδικασίες πώλησης της εν λόγω θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα-φιλέτα, σε ξένο fund το 2013. Και οι 22 αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατά περίσταση για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή, σε βαθμό κακουργήματος, με βάση μάλιστα και τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Την υπόθεση έχει αναλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο ανακριτής Διαφθοράς.

Οχι στη λίστα Μπόργιανς από την κυβέρνηση Σαμαρά

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες των ελληνικών αρχών και την έφοδο στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη, το δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε ότι η ελληνική έρευνα βασιζόταν σε πληροφορίες για λογαριασμούς της UBS οι οποίες περιέχονται σε ένα CD που αγόρασαν το 2012 οι γερμανικές αρχές και στη συνέχεια το έδωσαν και στην Αθήνα. Ή τουλάχιστον επιχείρησαν να το δώσουν στην Αθήνα, καθώς η παράδοσή του εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και διπλωματικά θρίλερ τα οποία αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

 Οπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2016, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς θέλησε να δώσει το CD αυτό στην Ελλάδα προκειμένου να τύχει αξιοποίησης. Η όλη προσπάθεια προσέκρουσε όμως στην άρνηση της τότε κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τα οποία δεν επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης, στις 8 Οκτωβρίου 2012 ο τότε πρόξενος της Ελλάδας στο Βερολίνο Νίκος Πλεξίδας αποστέλλει έγγραφο με την ένδειξη αδιαβάθμητο κανονικό προς την πρεσβεία του Βερολίνου. Το τηλεαντιγράφημα έχει θέμα την «πρόσκληση υπουργού Οικονομικών Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας σε υπογράφοντα προκειμένου να συζητήσει θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων». Το έγγραφο μεταξύ άλλων κοινοποιείται στο διπλωματικό γραφείο του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και στον τότε υπουργό Εξωτερικών. Στο έγγραφο ο πρόξενος αναφέρει ότι ο Ν.-Β. Μπόργιανς του είχε απευθύνει έγγραφη πρόσκληση προκειμένου να συναντηθούν στις 22 Οκτωβρίου στο γραφείο του για να συζητήσουν «περί οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων». 

Ο Ν. Πλεξίδας αναφέρει ότι πρόκειται για συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα και ζητεί «τυχόν οδηγίες και συμπληρωματικές πληροφορίες» που θα του χρησίμευαν. Πράγματι στις 22 Οκτωβρίου η συνάντηση πραγματοποιείται στο γραφείο του υπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Στις 14 Νοεμβρίου ο Ν.-Β. Μπόργιανς στέλνει νέα επιστολή προς τον Ν. Πλεξίδα, ευχαριστώντας τον Ελληνα πρόξενο για τη συνάντηση και παράλληλα προτείνει να επισκεφτούν Ελληνες αξιωματούχοι την υπηρεσία εσόδων του γερμανικού κρατιδίου. Επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για ανοικτή πρόσκληση και εύχεται να υπάρξει συναίνεση από την πλευρά της τότε κυβέρνησης.

Μια συναίνεση η οποία δεν επήλθε ποτέ από την πλευρά της κυβέρνησης Σαμαρά. Εναν μήνα μετά, και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου 2012 ο Ν. Πλεξίδας αποστέλλει τηλεγράφημα με την ένδειξη «εμπιστευτικόν» στον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Σε αυτήν αναφέρει ότι απέρριψε την πρόταση του Ν.-Β. Μπόργιανς για ενδεχόμενη απόφαση έπειτα από οδηγίες που έλαβε από τον Κώστα Μπούρα, τότε διευθυντή του γραφείο του Σαμαρά.

Τελικά η επίμαχη λίστα παραλήφθηκε τρία χρόνια μετά από την κυβέρνηση Τσίπρα, τον Νοέμβριο του 2015. 

Documento Newsletter