Αριστος Δαμιανού: Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους

Αριστος Δαμιανού: Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της κυπριακής Βουλής  μιλάει στο Documento για τον ρόλο της Κύπρου στις υποκλοπές

Από την Κύπρο… µε αγάπη. ∆εν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις αναφορικά µε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ενα σκάνδαλο που πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ξεκίνησε από την Κύπρο και µετέπειτα τα εµπλεκόµενα πρόσωπα, η τεχνογνωσία και… οι παρεχόµενες υπηρεσίες µεταφέρθηκαν και στην Ελλάδα. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο προσχέδιο της επιτροπής PEGA που δηµοσιεύτηκε την περασµένη Τρίτη, στο οποίο µεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «υπάρχουν στενές σχέσεις µεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ζήτηµα της κατασκοπείας» καθώς και ότι «η Κύπρος έχει µετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για τον πειραµατισµό εξοπλισµού παρακολούθησης από τις ίδιες τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο». Λίγο αργότερα και η Ελλάδα θα µετατρεπόταν σε «πρόσφορο έδαφος».

Ενα από τα κεντρικά εµπλεκόµενα πρόσωπα στην υπόθεση, όπως έχει αποκαλύψει και το Documento, είναι ο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις συλληφθέντες στην υπόθεση του «µαύρου βαν» εντός του οποίου εντοπίστηκε λογισµικό παρακολούθησης τηλεφώνων. Σε κανένα από τα φυσικά πρόσωπα δεν ασκήθηκε δίωξη, παρά επιβλήθηκε ένα πρόστιµο που συνολικά ανήλθε σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ. Ποινή-χάδι από το κυπριακό δικαστήριο, εναντίον της οποίας έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων. Κι όλα αυτά ενώ το πόρισµα που έχει συνταχτεί για την επίµαχη υπόθεση δεν έχει ακόµη δοθεί στη δηµοσιότητα, παρά τις εκκλήσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης και ειδικά του ΑΚΕΛ. Και κάπως έτσι το Predator έφτασε στην Ελλάδα µέσω της εταιρείας Intellexa, συµφερόντων Ταλ Ντίλιαν.

Το ζήτηµα όµως είναι ότι σύµφωνα µε την επίµαχη έκθεση αναδεικνύονται βαρύτατες ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία «φέρεται να χρησιµοποίησε συστήµατα παρακολούθησης». Κι όλα αυτά ενώ άλλη εταιρεία, του Σαχάκ Αβνί, συνεταίρου του Ταλ Ντίλιαν, εµφανίζεται σύµφωνα –και– µε την έκθεση της PEGA να παρείχε λογισµικό ασφαλείας στα κεντρικά της κυπριακής αστυνοµίας και να είχε εγκαταστήσει λογισµικό ασφαλείας στα γραφεία του ∆ΗΣΥ. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο πλέον, όπως προκύπτει και από δικαστικά έγγραφα αλλά και από ευρήµατα από έρευνες της αστυνοµίας που επικαλείται η έκθεση της PEGA, ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε χορηγήσει άδεια εξαγωγής λογισµικού στην εταιρεία WS WiSpear –ιδιοκτήτρια του µαύρου βαν– του Ταλ Ντίλιαν.

Η ιστοσελίδα oparatiritis.com.cy δηµοσίευσε στις 4 Οκτωβρίου e-mails που στάλθηκαν από τη WS WiSpear προς την ιδιαιτέρα του προέδρου του ∆ΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας παροχή βοήθειας για υλοποίηση συµφωνίας της µε υπηρεσία του υπουργείου Αµυνας της Ολλανδίας. Συγκεκριµένα, ο Ταλ Ντίλιαν επιδίωκε συνάντηση µε τη διευθύντρια της Κυπριακής Υπηρεσίας Εµπορίου του αρµόδιου υπουργείου. Η ιδιαιτέρα του Αβ. Νεοφύτου προώθησε το e-mail στο γραφείο του τότε υπουργού Ενέργειας, Εµπορίας και Βιοµηχανίας. Το θέµα, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, χειρίστηκε «ανώτερος λειτουργός του κυπριακού υπουργείου». Η ιδιαιτέρα του προέδρου του ∆ΗΣΥ σε δηλώσεις που παραχώρησε ανέλαβε όλη την ευθύνη, κάνοντας λόγο για «λανθασµένη απόφαση».

Σύµφωνα µε όσα δηλώνει σήµερα στο Documento ο Αριστος ∆αµιανού, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και µέλος της Επιτροπής Νοµικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής τοµέα ∆ικαιοσύνης της ΚΕ του ΑΚΕΛ, «συνιστά προσβολή της νοηµοσύνης των πολιτών όλα να φορτώνονται στις ιδιαιτέρες». Στέκεται επίσης µεταξύ άλλων στο ότι «η Κύπρος έχει µετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θερµοκήπιο κακόβουλων λογισµικών», κάνοντας παράλληλα λόγο για «γνώση κυβέρνησης και ∆ΗΣΥ για τη λεγόµενη επιχειρηµατική δραστηριότητα». Αλλωστε, όπως σχολίασε ο Αρ. ∆αµιανού, «υπάρχουν τεκµήρια για την εξαγωγή λογισµικών spyware». Ακόµη, αναφέρεται στον Αλέξανδρο Σίνκα, τον πρώην γραµµατέα ∆ιεθνών Σχέσεων του ∆ΗΣΥ, που όπως γράφει η έκθεση της PEGA, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Documento της περασµένης Κυριακής, «είχε σηµαντική επιρροή στη µετακόµιση (σ.σ.: του κατασκοπευτικού δικτύου) στην Ελλάδα».

Στο προσχέδιο της έκθεσης PEGA η Κύπρος παρουσιάζεται σαν φυτώριο κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. Συµφωνείτε µε τα ευρήµατα της έκθεσης;

Θα έλεγα ότι είναι το ανάποδο που ισχύει. Η PEGA έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που στην Κύπρο γνωρίζουµε και τα οποία καταγγέλλαµε εδώ και χρόνια. Οτι η Κύπρος έχει µετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θερµοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισµικών µέσω της δραστηριότητας κυπριακών εταιρειών –κυρίως– ισραηλινών συµφερόντων. Το πιο σηµαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον υπάρχει επίσηµη επιβεβαίωση. Ενδεχοµένως από τον µοναδικό Κύπριο αξιωµατούχο που είπε την αλήθεια, τόσο στην PEGA όσο και στη Βουλή, τον υφυπουργό Καινοτοµίας, ο οποίος σε ερώτησή µας απάντησε ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται εταιρείες παραγωγής λογισµικών διπλής χρήσης και κακόβουλων λογισµικών spyware. Μέχρι και την κάθοδο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου είναι δεκάδες οι διαψεύσεις από τα πιο επίσηµα χείλη, τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης, κατά το πρότυπο της συµπεριφοράς του για τα «χρυσά διαβατήρια», µίλησε απευθυνόµενος στην PEGA και την αντιπολίτευση περίπου για αποκύηµα φαντασίας.

Γιατί θεωρείτε ότι ακόµη δεν έχει δοθεί στη δηµοσιότητα από τις κυπριακές αρχές το πόρισµα για το «µαύρο βαν»;

Η θέση του γενικού εισαγγελέα, την οποία ως νοµικός δεν συµµερίζοµαι, είναι ότι αποτελεί µέρος ποινικής έρευνας και δεν µπορεί να δηµοσιευτεί. Πλην όµως, από τη στιγµή που τη ζητήσαµε στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου υπερέχει η υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων στο κοινοβούλιο για λόγους δηµόσιου συµφέροντος. Στο κάτω κάτω θα µπορεί να διαβαθµιστεί ως απόρρητη µε βάση την κοινοβουλευτική πρακτική ή να ανωνυµοποιηθεί στα σηµεία που γίνονται αναφορές σε πρόσωπα τα οποία ήταν µέρος της ποινικής δίωξης. ∆εν θεωρώ ότι πρόκειται για διαφορά µας µε τον γενικό εισαγγελέα. Στην αρχική µας τοποθέτηση κατά την εξέταση του αυτεπάγγελτου θέµατος, το οποίο εγγράψαµε και συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, µιλήσαµε ευθέως για συµπτώσεις που κάποια στιγµή παύουν να είναι συµπτώσεις και µετατρέπονται σε αποχρώσες ενδείξεις, που αγγίζουν τα όρια πολιτικής συγκάλυψης και διαπλοκής. ∆ιότι υπάρχουν αναντίλεκτα γεγονότα που τεκµηριώνουν τη γνώση κυβέρνησης και ∆ΗΣΥ για τη λεγόµενη επιχειρηµατική δραστηριότητα προσώπων και εταιρειών παραγωγής λογισµικών διπλής χρήσης, κακόβουλων λογισµικών. Οπως υπάρχουν τεκµήρια για την εξαγωγή λογισµικών spyware. Αρα είναι πολιτική και όχι νοµική η έλλειψη βούλησης για διαφάνεια και δηµόσια λογοδοσία. Η εργαλειοποίηση θεσµών του κράτους είναι ίδιον των κυβερνώντων.

 

Πώς κρίνετε τη δικαστική εξέλιξη αυτής της υπόθεσης; Θεωρείτε ότι η αναστολή της ποινικής δίωξης του Ταλ Ντίλιαν ενδεχοµένως εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς; Υπήρχε ενδεχοµένως πολιτική παρέµβαση;

Οι διωκτικές αρχές απορρίπτουν αυτή την κατηγορία. Αυτό που µπορώ να πω µε βεβαιότητα είναι ότι τέτοια ήταν η έκταση της συνεργασίας κρατικών δοµών µε τα υπό κατηγορία πρόσωπα, που πιθανή εκδίκαση όλων των πτυχών της ποινικής έρευνας θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Προσωπικά, δεδοµένης της έκτασης της παράνοµης δραστηριότητας, αν ενεργούσα ως διωκτική αρχή, θα επιδίωκα µέχρι τέλους την καταδίκη των φυσικών προσώπων. ∆εν θα έµπαινα στη διαδικασία του λεγόµενου plead bargaining, επικαλούµενος δυσκολία στην απόδειξη των κατηγοριών. ∆ηλαδή της διαπραγµάτευσης της παραδοχής υποδεέστερων σε σοβαρότητα κατηγοριών από την κατηγορούµενη εταιρεία µε παράλληλη παραδοχή της εταιρείας ως αντάλλαγµα για την αναστολή της ποινικής δίωξης του πρώην Ισραηλινού πράκτορα και ιδιοκτήτη της εταιρείας. Εχουµε ισχυρή άποψη πως αν οι αρχές της δηµοκρατίας –γενικότερα– έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ενδεχοµένως οι δραστηριότητες των εν λόγω προσώπων και των εταιρειών τους (κάποιες από τις οποίες µετονοµάστηκαν) δεν θα µεταφέρονταν και δεν θα επιµόλυναν και την Ελλάδα. Και θα ήθελα να σας δώσω δύο παραδείγµατα. Με επιχείρηµα την ενίσχυση τάχατες του δικτύου Wi-Fi στο ∆ιεθνές Αεροδρόµιο Λάρνακας δόθηκε άδεια από το κράτος για τοποθέτηση τριών κεραιών µε ευθύνη της WS Wispear Systems Ltd και του Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν. Ωστόσο, πάντα σύµφωνα µε τα στοιχεία της αστυνοµίας, τρία χρόνια νωρίτερα, το 2016, ο εν λόγω κύριος παρουσίασε ενώπιον αρµοδίων του κράτους και των διαχειριστών του αεροδροµίου τις πραγµατικές δυνατότητες του συστήµατος, που ήταν ασφαλώς εκείνες της παρακολούθησης και των υποκλοπών µέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Μάλιστα είχε ονοµάσει το πρότζεκτ «Home Land Security». Από τις πιο πάνω και άλλες παράνοµες δραστηριότητες φαίνεται να υπήρξε παράνοµη πρόσβαση σε πέραν των 9,5 εκατ. συσκευών. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 2018, το κράτος έδωσε στη WS Wispear Systems Ltd άδεια εξαγωγής εξοπλισµού παρακολούθησης, όπως δηλώθηκε, «Interception Equipment designed for the extraction of voice or data».

 

Εχετε σχηµατίσει εικόνα πού κατασκευάστηκε, πού χρησιµοποιήθηκε και από ποια χώρα εξήχθη το λογισµικό παρακολούθησης Predator; Ηξερε η κυβέρνηση για την κατασκευή και χρήση του λογισµικού Pegasus στην Κύπρο;

Αυτό που µπορώ να πω σε αυτό το στάδιο είναι ότι υπήρχαν κατ’ ελάχιστο η γνώση αλλά και η αποδεδειγµένη εξαγωγή µε άδεια των αρχών κακόβουλων λογισµικών από την Κύπρο προς αριθµό κρατών. Και εντός και εκτός ΕΕ. Είναι η πολιτική διαπλοκή που εξέθρεψε αυτά τα φαινόµενα αλλά και υποβοήθησε τη δηµιουργία και ανάπτυξη αυτού του θερµοκηπίου παραγωγής κακόβουλων λογισµικών στην Κύπρο.

 

Η ιστοσελίδα Παρατηρητής δηµοσίευσε e-mails βάσει των οποίων η εταιρεία WS WiSpear του Ταλ Ντίλιαν ζητούσε από την ιδιαιτέρα του προέδρου του ∆ΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου την παροχή βοήθειας για υλοποίηση συµφωνίας µε υπηρεσία δεδοµένων της Ολλανδίας. ∆εδοµένου ότι, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί από δικαστικά έγγραφα, εταιρείες του Ταλ Ντίλιαν και του Σαχάκ Aβνι έλαβαν άδεια από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία για την εξαγωγή λογισµικών παρακολούθησης, πώς κρίνετε την εµπλοκή του ∆ΗΣΥ στην υπόθεση;

Τα γεγονότα µιλούν από µόνα τους. Ή καλύτερα βοούν. Συνιστά προσβολή της νοηµοσύνης των πολιτών όλα να φορτώνονται στις ιδιαιτέρες. Το ερώτηµα που ακόµη δεν έχει απαντηθεί από το κυβερνών κόµµα αλλά και από τον κ. Νεοφύτου είναι γιατί µια εταιρεία που αµέσως µετά διώχτηκε και καταδικάστηκε και ένας πρώην Ισραηλινός πράκτορας να έχουν τη βεβαιότητα ότι απευθυνόµενοι στο γραφείο του προέδρου του κυβερνώντος κόµµατος «θα γινόταν η δουλειά τους».

 

Στην έκθεση PEGA σκιαγραφείται η σηµαντική επιρροή που είχε στην υπόθεση ο Αλέξανδρος Σίνκα. Εχετε δηλώσει ότι το πρόσωπο αυτό έχει αποδεδειγµένα καλές σχέσεις µε τον Ταλ Ντίλιαν, τον Σαχάκ Αβνί και τον Γρηγόρη ∆ηµητριάδη. Θεωρείτε πως έχουν βάση όσα καταγράφονται στην έκθεση για τον ρόλο του Αλ. Σίνκα, ότι µέσω αυτού αναπτύχθηκαν οι δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν και στην Ελλάδα;

Αντιλαµβάνοµαι ότι τα πρόσωπα για τα οποία µε ρωτάτε έχουν προβεί σε διάφορες διαψεύσεις. Αυτό που είναι αναντίλεκτο γεγονός είναι ότι για πολλά χρόνια ο κ. Σίνκα ήταν ένας εκ των εξ απορρήτων του προέδρου του ∆ΗΣΥ, ενώ ο κ. ∆ηµητριάδης θήτευσε ως γγ του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο πρώτος παραιτήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από µέλος του Πολιτικού Γραφείου του ∆ΗΣΥ και γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων για άγνωστους λόγους. Ο δεύτερος παραιτήθηκε πρόσφατα για τους γνωστούς λόγους.

 

Συµφωνείτε µε την άποψη ότι αυτό το περιγραφόµενο δίκτυο έφτασε στην Ελλάδα µέσω της Κύπρου; Ποια η άποψή σας για όσα έχουν έρθει στο φως της δηµοσιότητας αναφορικά µε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα;

∆εν υπάρχει η παραµικρή αµφιβολία ότι όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα σχετίζονται µε τη δραστηριότητα προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή εγγράφηκαν ως κυπριακές εταιρείες και στην πορεία άλλαξαν όνοµα. Στο πλαίσιο της εξέτασης του θέµατος στην κυπριακή Βουλή και από υλικό που βρίσκεται στην κατοχή µας τεκµηριώνονται η ύπαρξη εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής κακόβουλων λογισµικών, η εξαγωγή τέτοιου ή ανάλογου λογισµικού spyware. Οπως τεκµηριώνεται η δραστηριότητα των βασικών πρωταγωνιστών αρχικά στην Κύπρο και µετέπειτα στην Ελλάδα. Στο ζήτηµα λοιπόν των παράνοµων παρακολουθήσεων και υποκλοπών οι κυβερνώντες ελέγχονται. Οπως ελέγχονται αναφορικά µε δραστηριότητες εταιρειών παραγωγής, χρήσης και εξαγωγής κακόβουλων λογισµικών. Μπορεί το µαύρο κατασκοπευτικό βαν να βρίσκεται σε αχρησία αποθηκευµένο στην Κύπρο, αλλά οι τεχνολογικές δυνατότητες για παράνοµη χρήση δεν γνωρίζουν σύνορα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα πολιτών, ανθρώπινα δικαιώµατα, πολιτικές ελευθερίες και πλήττοντας το κράτος δικαίου. Νοθεύοντας την ποιότητα των δηµοκρατιών µας και κηλιδώνοντας διεθνώς τις πατρίδες µας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter