Στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης και σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτές τις μέρες οι πιο… θεωρητικοί του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ξεσκονίζουν τις σελίδες του Γκυ Ντεμπόρ από το βιβλίο του «Η κοινωνία του θεάματος». Το έκανε ήδη το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θόδωρος Μαργαρίτης (κίνηση Ανανεωτική Αριστερά εντός της Χαριλάου Τρικούπη), σχολιάζοντας με τον τρόπο του τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη συζητείται ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί εν αμφιβόλω ο στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και να οδεύσει στις εθνικές εκλογές διεκδικώντας να μπει στην κυβέρνηση.
Προσώρας ο Ν. Ανδρουλάκης περιορίζεται στο να υποβαθμίζει τη μεγάλη συμμετοχή εκλογέων στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε ότι το 2021 ψήφισαν για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ 270.000 άνθρωποι, ενώ στον πρώτο γύρο του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία συμμετείχαν σχεδόν οι μισοί. Κι αυτό παρότι γίνεται σύγκριση ανόμοιων δεδομένων, μια και στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει κάποιος έπρεπε να εγγραφεί κομματικό μέλος, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και μέλη και φίλοι.
Το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει προ πολλού αποτυπώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισημάνει ότι η μεγάλη άνοδος της ΝΔ, η παρουσία μορφωμάτων του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου, η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε πολιτικές εξελίξεις κι όλα αυτά με φόντο γεωπολιτικά ζητήματα (ΝΑΤΟ, Ρωσία, πόλεμος στην Ουκρανία, ελληνοτουρκικά κ.λπ.) σε συνδυασμό με επιλογές του κεφαλαίου και του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περισσός βλέπει να ξεδιπλώνονται οι διεργασίες για πλήρως συναινετικές πολιτικές στην αντιπολίτευση. Οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου καταδεικνύουν ότι ο λαός δεν μπορεί ούτε να ελπίζει σε σωτήρες ούτε να κινείται με λογική ανάθεσης, σύμφωνα με αναλύσεις στελεχών του Περισσού. Για το ΚΚΕ η απάντηση βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα για να ανατραπεί το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση.
Το ΜέΡΑ25
Πάντως, σχετικά με το αν επηρεάζουν τον χώρο της Αριστεράς τα εσωκομματικά εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Ερικ Εντμαν δηλώνει στο Documento ότι «δεν πρόκειται για κάποια ριζική αλλαγή της πορείας του αλλά για τη λογική συνέχειά της στο επόμενο στάδιο: αυτό του απολιτίκ κόμματος, του οποίου η σχέση με την Αριστερά θα είναι μόνο αισθητική. Για αυτήν τη θλιβερή κατάσταση (την οποία δεν αξίζουν οι υποστηρικτές του κόμματος) δεν φταίει ο κ. Κασσελάκης αλλά η προηγούμενη ηγεσία που εσκεμμένα διέλυσε την αριστερή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας έτσι τον κ. Κασσελάκη». Και προσθέτει: «Αν δεν υπήρχε το ΜέΡΑ25 σήμερα, θα έπρεπε να εφευρεθεί. Ευτυχώς όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά ζούμε τον ωραίο πυρετό του συνεδρίου μας που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβρη, όπου θα μπουν τα θεμέλια για να μπορέσουμε να αντιπροσωπεύσουμε επιτυχώς όλες αυτές τις αξίες και θέσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά».
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Από την πλευρά του ο Αντώνης Δραγανίγος, στέλεχος του ΝΑΡ και του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιλώντας στο Documento κρίνει ότι «τόσο η Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζονται στην ίδια αντιδραστική πολιτική που ακολουθούν οι δυνάμεις του κατεστημένου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της ΝΔ και του ίδιου του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η Εφη Αχτσιόγλου θέλει να διατηρήσει συμβολικά αναφορές στο “αριστερό” παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Στέφ. Κασσελάκης επιδιώκει τη ρήξη με ό,τι θυμίζει Αριστερά και προβάλλει έναν επιθετικό επιχειρηματικό, αμερικανόφερτο, νεοφιλελεύθερο λόγο με στόχο να διαμορφώσει κόμμα που να μοιάζει πιο πολύ στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ παρά στην παλιά σοσιαλδημοκρατία». Και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι πολύς κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα διαφωνήσει με αυτή την εκφυλιστική πορεία και τον καλούμε να συνταχθεί με δυνάμεις που παλεύουν για τα λαϊκά συμφέροντα, για μια άλλη κοινωνία».