«Αριστεία» γόνων, πλουσίων και δεξιών του συστήματος

Έπεσα από τα σύννεφα όταν διάβασα ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής αλλά και (κυρίως) Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης φέρεται να έκανε λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή του, καταθέτοντας 130 σελίδες, στις οποίες εντοπίστηκε – σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα – πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων.

*** Δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία που ανέλαβε την εξουσία έχοντας ως βασικό πυλώνα του προγράμματός της την ανάδειξη της αριστείας θα είχε στις τάξεις της στελέχη που κάνουν λοβιτούρες με τα πτυχία τους. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι οι ΔΑΠίτες παίρνουν με το «σπαθί» τους τα πτυχία τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος φοιτητής με το που μπει στη Σχολή είναι αυτό. Αργότερα παίρνουν το πρόγραμμα.

*** Για να σοβαρευτούμε, όμως, η περίπτωση του Πατούλη, εφόσον βέβαια ισχύει, δεν είναι η μοναδική. Είχαν προηγηθεί άλλες και μάλλον πιο σοβαρές.

*** Ο Αντώνης Διαματάρης παρουσιάστηκε από την ίδια την κυβέρνηση ως κάτοχος μεταπτυχιακού από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε τέτοιο πτυχίο και επέστρεψε εκεί απ’ όπου ήρθε. Στη Νέα Υόρκη.

*** Ο Κωνσταντίνος Λούλης διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, αλλά τελικά δεν είχε πτυχίο από Ανώτατη Σχολή, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, αλλά μόνο έναν τίτλο σπουδών από μια επαγγελματική σχολή για τον κλάδο των… κυλινδρόμυλων. Και επειδή δεν ήθελαν να τον χάσουν τον διόρισαν μετακλητό υπάλληλο στο ίδιο υπουργείο.

*** Ο Παναγιώτης Κοντολέων διορίστηκε – και είναι ακόμα – διοικητής στην ΕΥΠ με μουσικό τίτλο σπουδών και μετά τον σάλο η κυβέρνηση άλλαξε φωτογραφικά τον νόμο, έτσι ώστε να μην απαιτείται πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών για την νευραλγική αυτή θέση.

*** Η Σοφία Νικολάου έχει, λέει, πτυχίο στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre, στη Γαλλία, το οποίο όμως ακόμα δεν έχουμε δει, παρά τη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που είδαμε είναι μια εξουσιοδότηση για χορήγηση βεβαίωσης ότι έχει παρακολουθήσει δύο μαθήματα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

***Για να μην θυμηθώ κάτι συζύγους υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που πήραν πτυχίο από το Alpine University που δεν υπάρχει.

*** Αυτά περί αριστείας που έλεγε ο Κυριάκος προεκλογικά και τα έφαγαν κάποιοι αμάσητα. Λες και έχει πει τίποτα αληθινό και σοβαρό…

*** Ο Πατούλης, για όσους δεν θυμούνται, είχε προκαλέσει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του μετά τις καταγγελίες για την αγορά πολυθρόνων και καρεκλών, τύπου Chesterfield, αξίας 20.000 ευρώ, για το γραφείο του. Τι είχε απαντήσει; Είχε παραδεχθεί την αγορά τους και υποστήριξε ότι θα παραμείνουν αργότερα στην Περιφέρεια ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο. Αυτό μας έλειπε, να τα πάρει και σπίτι του.

*** Στις κανονικές χώρες σε μια τέτοια περίπτωση συστήνεται αρμόδια Επιτροπή, εξετάζει το θέμα και ο πολιτικός, υπό το βάρος του αποδεδειγμένου, πλέον, σκανδάλου λογοκλοπής παραιτείται από τη θέση του.
Αυτό ακριβώς έγινε στην περίπτωση του Παλ Σμιτ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 από την προεδρία της Ουγγαρίας για ακριβώς το ίδιο θέμα. Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος παραιτήθηκε το του 2011 από τη θέση του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας.
Εδώ πάλι τιμωρούνται μόνο οι καθαρίστριες που πλαστογραφούν το πτυχίο του δημοτικού για να μπορέσουν να διοριστούν. Τα στελέχη της ΝΔ το πολύ πολύ να επιβραβευτούν κιόλας.

*** Ο Άδωνις μας είπε χθες ότι δεν κρυώνουν οι Έλληνες στα σπίτια τους που δεν ξέρω ούτε ένα να είναι ζεστό. Για το δικό μου δεν μιλάω καν. Με μπουφάν κυκλοφορώ από το δωμάτιο στην κουζίνα κι από το μπάνιο στο σαλόνι. Ευτυχώς που έχω μια ηλεκτρική κουβέρτα δηλαδή, γιατί διαφορετικά…

*** Σε εκ παραδρομής λάθος απέδωσε ο Γιάννης Οικονόμου το γεγονός πως η ΕΡΤ εμφάνιζε ως «ανταποκριτή στη Μόσχα» τον δημοσιογράφο, Αχιλλέα Πατσούκα, που δεν είχε βρεθεί στη Ρωσική πρωτεύουσα ούτε μια μέρα τους τελευταίους μήνες. Για γέλια και για κλάματα.