Αργοσέρνονται οι δίκες για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αργοσέρνονται  οι δίκες για  το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η υπόθεση εκφωνήθηκε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά η δίκη διεξάγεται ακόμη και χωρίς να έχει τύχει ποτέ της, ανάλογης με τα αδικήματα που διερευνώνται, δημοσιότητας! Είναι μάλιστα η πρώτη δίκη που αφορά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τα οποία συνδέονται με τα έργα και τις ημέρες διοικήσεων του πολύπαθου ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ακόμη όμως και σήμερα που η πρωτόδικη διαδικασία έχει πλέον εισέλθει στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων οι ρυθμοί με την οποίες διεξάγεται δεν είναι και τόσο γοργοί.

Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα, 11 Ιουνίου, που είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση (όπως και για την επομένη στις 12 του μήνα) οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα για να διακόψουν εκ νέου για τις 16 Ιουνίου.

Ο λόγος ήταν ότι συνήγορος του κατηγορούμενου Θεόδωρου Παπαδημητρίου, που αποκαλούνταν και «ισόβιος» διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, επικαλέστηκε –κι έγινε δεκτό από το δικαστήριο– την εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά και την εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές προκειμένου να ζητήσει τη διακοπή της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα βέβαια άλλα δικαστήρια τα οποία επίσης είχαν διακόψει πριν από τις εκλογές για τη συγκεκριμένη ημερομηνία διεξάγονταν κανονικά.

Στο εδώλιο, εκτός από τον κ. Παπαδημητρίου, κάθονται ακόμη τέσσερα άτομα. Πρόκειται για τον τότε πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγγελο Χατζάκη, τον Νικόλαο Νιαβή (διαχειριστή εταιρείας σεκιούριτι), την Ολγα Αδράμη (υπάλληλο ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Ελένη Λιάκουρα (γραμματέα ΔΣ).

Τους αποδίδονται –κατά περίσταση– αδικήματα όπως απάτη, απιστία και συνέργεια στις πράξεις, ψευδείς βεβαιώσεις, η διάπραξη των οποίων ανάγεται στο μακρινό 2005. Σύμφωνα βέβαια με τη σωρεία των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί και για μετέπειτα περιόδους και ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, στο ΚΕΕΛΠΝΟ το ποινικά κολάσιμο πάρτι συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς και για αρκετά χρόνια αργότερα, με τις παράνομες προσλήψεις να αναδεικνύονται ως μια από τις προσφιλέστερες δραστηριότητες.

6 εκατ. ζημία για το δημόσιο

Και στην προκείμενη δικογραφία άλλωστε ένα από τα σκέλη των κατηγοριών που αποδίδονται αφορά απευθείας προσλήψεις περίπου 140 διοικητικών υπαλλήλων (το… 2005) που τελικά δεν πρόσφεραν υπηρεσίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς αφού μονιμοποιήθηκαν αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με μεταβολή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι προσλήψεις σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του υπουργείου Υγείας –στο οποίο επισημαινόταν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ χρειαζόταν επιστημονικό και όχι διοικητικό προσωπικό– είχαν γίνει χωρίς την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών και γενικότερα κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Η ζημία ανέρχεται, σύμφωνα με την κατηγορία, σε 5.703.242 ευρώ και ισούται με τις καθαρές αποδοχές που έλαβαν οι 140 το χρονικό διάστημα από την πρόσληψή τους μέχρι τις 31.12.2008 ή την προγενέστερη αποχώρησή τους, ενώ στους περίπου 130 καταβλήθηκαν και αναδρομικές αποδοχές 301.093 χωρίς να εργαστούν στην πραγματικότητα (συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό). Αλλο σκέλος της υπόθεσης αφορά την έγκριση από τον οργανισμό την επίμαχη περίοδο χορήγησης επιδόματος περί τις 2.000 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως στην υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ Ολγα Αδράμη, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Η ζημία μόνο από αυτό ανέρχεται σύμφωνα με την κατηγορία στις 69.600 ευρώ.

Υπουργικά μπιλιετάκια

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που γίνονταν προσλήψεις ή μονιμοποιήσεις ημετέρων, ενδεικτικά είναι υπουργικά μπιλιετάκια που προσκομίστηκαν από την πολιτική αγωγή κατά την ακροαματική διαδικασία και τα οποία είχαν σταλεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και δη από το γραφείο του τότε υπουργού.

Στην πρώτη σελίδα του ενός επίμαχου εγγράφου ζητούνταν από στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ προς το οποίο απευθυνόταν να το παραδώσει στον «Θόδωρο» γιατί «μας ενδιαφέρει πολύ» και στη δεύτερη σελίδα υπήρχαν τα στοιχεία νοσηλεύτριας για την οποία υπήρχε η παράκληση να μονιμοποιηθεί μετά τη λήξη της διετούς σύμβασης της. Το άλλο έγγραφο (απευθυνόταν επίσης στο ίδιο στέλεχος που είναι σήμερα εκ των κατηγορουμένων) δεν έγραφε κάτι στην πρώτη σελίδα, απλώς συνοδευόταν από το βιογραφικό μιας κυρίας.

Κατηγορούμενοι μάρτυρες… υπεράσπισης

Από τα αξιοσημείωτα της ακροαματικής διαδικασίας, όπως τόνιζαν στο Documento παράγοντες της δίκης, ήταν η εμφάνιση ως μαρτύρων υπεράσπισης κάποιων από την ομάδα των επτά στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που διώκονται για παρόμοια υπόθεση και είχαν κλητευθεί ως μάρτυρες κατηγορητηρίου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των 22 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν αργότερα επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη και για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Μάλιστα για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της δικογραφίας των 22 προσλήψεων, όπως π.χ. για την πράξη της συμμορίας, όπως έγινε και για άλλη δικογραφία που αφορά 56 παράνομες προσλήψεις, έγινε διαχωρισμός και έχουν ήδη προσδιοριστεί οι δίκες ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας σε λίγες ημέρες από σήμερα, στις 19 και τις 25 του τρέχοντος μήνα.

Τα διοικητικά στελέχη που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι η Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο «ισόβιος» διευθυντής, ο Σταμάτης Πουλής, που ήταν υποψήφιος στις βουλευτικής εκλογές με τη ΝΔ και στενός συνεργάτης του υπουργού Ανάπτυξης πλέον Αδωνη Γεωργιάδη, η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, διευθύντρια του τμήματος διοικητικού συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύζυγος του Σταμ. Πουλή, πρώην στέλεχος επικοινωνίας της ΝΔ, η Κατερίνα Πολύζου, υπεύθυνη επί των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελένη Τσάγκαρη, υπάλληλος του κέντρου και το διοικητικό στέλεχος Δημ. Καλαμπαλίκης (οι δύο τελευταίοι έχουν κατηγορηθεί μόνο για πλημμελήματα).

Για τη δικογραφία με τις 56 παράνομες προσλήψεις (εκτιμώμενη ζημία περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) κατηγορούμενοι είναι οι Τζ. Κρεμαστινού, Ανδρον. Θεοφιλάτου, Κατ. Πολύζου, Σταμ. Πουλής και Θεόδ. Παπαδημητρίου.

Για ποια αδικήματα κατηγορούνται

Ενδεικτικά το παραπεμπτικό βούλευμα αποδίδει στους τότε επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ:

*Στον Θεόδωρο Παπαδημητρίου, που δεν έχει απολογηθεί ακόμη, ότι ως διευθυντής από αρχές του 2005 έως τα μέσα του 2006:

-Ζήτησε από το ΔΣ που ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση δαπάνης 328.988,85 ευρώ, με βάση τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που είχε ήδη καταθέσει στο τμήμα οικονομικής διαχείρισης, ισχυριζόμενος ότι αφορούσαν ζητήματα βιοτρομοκρατίας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ισχυρισμός του ήταν ψευδής και ουδέποτε προσκόμισε τις σχετικές συμβάσεις έργου. Τα τιμολόγια που προσκόμισε δεν αφορούσαν στην πραγματικότητα καταβολή δαπανών για το ζήτημα για το οποία είχε εξουσιοδοτηθεί με συνέπεια τη ζημία της περιουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ποσό αυτό. Σύμφωνα με το βούλευμα ο Παπαδημητρίου κατέβαλε με παροχή προσωπικού του δανείου οφειλή του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την εταιρεία Μπαιοναλυτικά ΑΕ (από άλλη αιτία) ποσού 336.488.85 ευρώ, που υπερκαλύπτει το ποσό των 328.988,85 ευρώ, εξακολουθεί όμως να διατηρεί την αξίωσή του για απόδοσή του από το ΚΕΕΛΠΝΟ αφού η δαπάνη εγκρίθηκε κανονικά, ώστε να υπάρχει ζημία της περιουσίας του ΝΠΙΔ με την έννοια της οφειλής προς αυτόν.

-Με απόφαση του ΔΣ ανατέθηκε η φύλαξη του κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας και δύο άλλων κτιρίων στην Ηφαιστος Security αντί 12.400 ευρώ μηνιαίως. Το σχετικό συμφωνητικό υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου εκπροσωπώντας το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη συνέχεια με τη συγκατηγορουμένή του Ολγα Αδράμη απέκρυψαν το συμφωνητικό και μαζί με τον εκπρόσωπο της Ηφαιστος κατάρτισαν νέο συμφωνητικό με ποσό μηνιαίας αμοιβής 24.800 ευρώ (διπλασίασαν δηλαδή την αμοιβή) το οποίο υπέγραψε ο ίδιος. Κατάφεραν έτσι να αποκομίσει η εταιρεία φύλαξης παράνομο περιουσιακό όφελος 148.000 ευρώ που με τον ΦΠΑ ανέρχεται στις 175.584 ευρώ.

-Με υπηρεσιακό του σημείωμα προς το γραφείο μισθοδοσίας το υποχρέωσε να αυξήσει τις αποδοχές της Αδράμη κατά 2.200 ως επίδομα αυξημένων αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να της καταβάλλονται αποδοχές διευθύντριας του ΕΣΥ. Αποτέλεσμα ήταν η υπάλληλος να εισπράξει αναδρομικά 15.400 ευρώ και ακόμη για έναν χρόνο 41.800 ευρώ, ζημιώνοντας με το ισόποσο το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου έχει υποστηρίξει ότι έχουν πλαστογραφηθεί τα σχετικά έγγραφα.

*Στον Αγγελο Χατζάκη, πρόεδρο τότε του ΚΚΕΛΠΝΟ, μεταξύ άλλων αποδίδεται ότι:

-Από τις 4.5.2005 έως το τέλος Οκτωβρίου 2005 εκπροσωπώντας το ΚΕΕΛΠΝΟ προσέλαβε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 140 υπαλλήλους τις οποίες μετέτρεψε με αντίστοιχα συμφωνητικά σε αορίστου χρόνου. Για 128 από αυτούς ήταν αναληθείς οι ημερομηνίες πρόσληψης. Για τις προσλήψεις δεν είχε υποβληθεί εισήγηση του διευθυντή ούτε υπήρχε αιτιολογημένη εισήγηση του προέδρου και απόφαση του υπουργού Υγείας που καθόριζε τον αριθμό και τη διάρκεια των συμβάσεων, αν θεωρούνταν ότι συνέτρεχε έκτακτη ανάγκη που δημιουργούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία… Το προσωπικό που προσλήφθηκε ήταν στην πλειονότητά του διοικητικό και όχι επιστημονικό εξειδικευμένων προσόντων, το οποίο και μόνο δικαιολογείται να προσληφθεί απευθείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι προσληφθέντες δεν πρόσφεραν υπηρεσίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες… Η ζημία ανέρχεται στις 5.703.242 ευρώ που ισούται με τις καθαρές αποδοχές που έλαβαν οι 140 το χρονικό διάστημα από την πρόσληψή τους μέχρι τις 31.12.2008 ή την προγενέστερη αποχώρησή τους, ενώ στους 128 καταβλήθηκαν και αναδρομικές αποδοχές 301.093 χωρίς να εργαστούν στην πραγματικότητα (συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό).

Αναφέρει χαρακτηριστικά –μεταξύ πολλών άλλων– το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ. αριθμόν 1462/2014) το οποίο εκδόθηκε πριν από πέντε χρόνια αλλά η υπόθεση δεν έχει κριθεί ακόμη ούτε σε πρώτο βαθμό για τον κ. Χατζάκη αναφορικά με τις αναδρομικές αποδοχές.

«Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου αρχικώς και κατόπιν αορίστου χρόνου 130 νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ θέτοντας όμως στο κείμενο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις ημερομηνίες 23,24,25 /5/2005 και στις αορίστου χρόνου 27/5/2005 που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα καθώς οι ανωτέρω υπάλληλοι προσελήφθησαν μεταγενέστερα όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες που απεστάλησαν οι αναγγελίες προσλήψεως τους στον ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό εμφάνισε ψευδώς προς το τμήμα οικονομικής διαχείρισης ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν ενταχθεί στο προσωπικό του πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ της 26/5/2005 οπότε αποφασίστηκε η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου». Και στη συνέχεια με άλλο έγγραφό του οι εν λόγω υπάλληλοι που εμφανίστηκαν να δικαιούνται αναδρομικές αποδοχές εισέπραξαν παρανόμως, κατά την κατηγορία, περί τις 300.000 ευρώ.

*Κατηγορίες αντιμετωπίζει ο κ. Χατζάκης και για την υπόθεση της Αβράμη αλλά και για το «δωράκι» στην εταιρεία σεκιούριτι.

Ο Αγγελος Χατζάκης πάντως στην απολογία του έχει επικαλεστεί γραφολογική πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία σε πολλά (περίπου τα μισά) από τα επίμαχα έγγραφα, δηλαδή τις συμβάσεις των παράνομων προσλήψεων, που φέρουν την υπογραφή του και εξετάζονται ως αποδεικτικά στοιχεία οι υπογραφές δεν έχουν μπει από τον ίδιο. 

Documento Newsletter