Αργεντινή: Συνελήφθη μέλος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών που ζούσε στην χώρα από το 1980

Αργεντινή: Συνελήφθη μέλος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών που ζούσε στην χώρα από το 1980
O Leonardo Bertulazzi, σε φωτογραφία του 2002 όταν είχε συλληφθεί ξανά (AP Photo /Daniel Luna).

Η αστυνομία στην Αργεντινή συνέλαβε ένα πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο οποίος έχει περάσει περισσότερα από 40 χρόνια ως φυγάς, καθώς καταζητείται από την ιταλική Δικαιοσύνη για εγκλήματα όπως απαγωγές και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως μέλος της ακροαριστερής ανταρτικής ομάδας.

Ο Λεονάρντο Μπερτουλάτσι ζούσε επί χρόνια στην Αργεντινή ως πρόσφυγας, καθεστώς που έχασε υπό τη διακυβέρνηση του ακροδεξιού φιλελεύθερου προέδρου της χώρας, Χαβιέρ Μίλεϊ. Έχει καταδικαστεί ερήμην σε 27 χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία και Ιταλοί αστυνομικοί ήταν παρόντες στο Μπουένος Άιρες κατά τη σύλληψή του.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν υπεύθυνες για δεκάδες θανάτους σε βίαιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των «Μολυβένιων Χρόνων» στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970 και του 1980, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και δολοφονίας του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.

«Ο Μπερτουλάτσι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα που υπονόμευσαν τις δημοκρατικές αξίες και τις ζωές πολλών θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ο Μπερτουλάτσι, φυγάς από το 1980, κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του στην απαγωγή του μηχανικού πλοίων Πιέρο Κόστα στη Γένοβα τον Ιανουάριο του 1977. Ο Κόστα, μέλος μιας από τις πλουσιότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Γένοβας, απήχθη κοντά στο σπίτι του στο Καστελέτο, με δύο ένοπλους άνδρες να τον αρπάζουν και να τον σπρώχνουν στη θέση του συνοδηγού ενός Fiat 132.

Αρχικά, ζητήθηκαν λύτρα ύψους 10 δισ. λιρετών, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Κόστα οδήγησαν σε μείωση της απαίτησης σε 1,5 δισ. λιρέτες. Η πληρωμή έγινε και ο Κόστα απελευθερώθηκε στις αρχές Απριλίου 1977, δεμένος χειροπόδαρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απαγωγή του Κόστα αποσκοπούσε στην απόκτηση οικονομικών μέσων για την επιδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων- 50 εκατ. λιρέτες φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του διαμερίσματος στη Ρώμη, όπου ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Άλντο Μόρο κρατούνταν κατά τη διάρκεια της απαγωγής του. Το πτώμα του Μόρο βρέθηκε το 1978 στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στη Ρώμη 55 ημέρες μετά την απαγωγή του.

Ο Μπερτουλάτσι είχε εκμεταλλευτεί ένα νομικό κενό που του επέτρεπε να ζει ελεύθερος παρά το γεγονός ότι καταζητείτο στην Ιταλία και όλοι γνώριζαν πού βρισκόταν. Συνελήφθη το 2002 στο Μπουένος Άιρες μετά από κοινή έρευνα με την Ιντερπόλ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος οκτώ μήνες αργότερα, επειδή οι ιταλικές δίκες του είχαν διεξαχθεί ερήμην, πράγμα που δεν επέτρεπε την έκδοσή του.

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα: Εκτεταμένο μπλακ άουτ σε όλη την χώρα- «Σαμποτάζ» λέει η κυβέρνηση Μαδούρο (Video)

Γάζα: Αποσύρει κάποιες στρατιωτικές μονάδες το Ισραήλ από περιοχές της Λωρίδας

Γερμανία: Επίθεση με ροζ μπογιά δέχθηκε η Σάρα Βάγκεκνεχτ σε προεκλογική συγκέντρωση (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter