Οι βουλευτές της κάτω Βουλής της Αργεντινής υπερψήφισαν την αναχρηματοδότηση ενός χρέους $45 δις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση είχε έρθει σε επί της αρχής συμφωνία τον Ιανουάριο, ενώ διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους σε μια χώρα πληγωμένη βαθιά από τη σχέση της με το εξωτερικό χρέος.
VIDEO: A small group of protesters throw rocks and clash with police during a demonstration outside Argentina’s Congress as lawmakers debate a plan for the country to repay a ruinous $45 billion debt to the International Monetary Fund pic.twitter.com/r0kkx9QYEm
— AFP News Agency (@AFP) March 11, 2022
«Η καλύτερη συμφωνία»
«Αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να επιτευχθεί σε μια μη βιώσιμη λύση» έγραψε ο κυβερνητικός βουλευτής Κάρλος Χέλερ στο Twitter, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες παρέλαβε μια ωρολογιακή βόμβα.
Se trata de encontrar la mejor salida ante una situación que consideramos, tal cual estaba planteada, era de absoluta inviabilidad.
— Carlos Heller (@CarlosHeller) March 10, 2022
«Μακριστές, Περονιστές, ριζοσπάστες και Κιρχνερικοί ψήφισαν μια αποικιοκρατική συμφωνία, η οποία μπορεί να φέρει περισσότερη κρίση, περισσότερη λιτότητα, περισσότερη φτώχεια», είπε η βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος, Ρομίνα ντελ Πλα στην ομιλία της στη Βουλή.
Se cayó la careta: macristas y peronistas, radicales y kirchneristas votarán un pacto colonial que significa un ataque a toda la clase trabajadora.
Comparto mi intervención en la sesión donde se trata el acuerdo con el FMI. https://t.co/jdVJcujWwR— Romina Del Plá (@RominaDelPla) March 10, 2022
Η προηγούμενη συμφωνία
Το 2018, η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι είχε λάβει ένα μεγάλο δάνειο από το ΔΝΤ ύψους $57 δις, ενώ η χώρα παρέλαβε $45 δις από αυτό το πακέτο. Ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής, περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, αρνήθηκε να παραλάβει το υπόλοιπο ποσό και προσπάθησε να αναζητήσει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι η αντικατάσταση του πακέτου των $57 δις είναι η μόνη λύση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ.
Φέτος μόνο η χώρα είχε δύο γιγαντιαίες δόσεις για εξυπηρέτηση χρέους, συνολικού ύψους $39 δις, πράγμα που η κυβέρνηση δεν θεωρούσε βιώσιμο. Με τη νέα συμφωνία, οι πληρωμές θα γίνονται από το 2026 μέχρι το 2034, μετά από μια περίοδο χάριτος. Το νέο πακέτο, που θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι παλιότερες θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία της Αργεντινής αλλά και να εγκριθεί από το ΔΝΤ.
Οικονομία σε κακή κατάσταση
Η Αργεντινή είναι σε οικονομική ύφεση τα τελευταία τρία χρόνια ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει πληθωρισμό που αγγίζει το 50%. Τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα μειώνονται γρήγορα ενώ το αργεντίνικο πέσο δεν καταρρέει εξαιτίας των μέτρων για περιορισμό της αγοραπωλησίας του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Το ΔΝΤ ξυπνά πολύ κακές μνήμες στους πολίτες της Αργεντινή, αφού ευθύνεται για τα μέτρα λιτότητας που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση το 2001-2002, που έσπρωξε εκατομμύρια πολιτών στην ανέχεια.