Αργεντινή: Λιτότητα και επίτευξη των στόχων του ΔΝΤ ανήγγειλε η νέα υπουργός Οικονομικών

Αργεντινή: Λιτότητα και επίτευξη των στόχων του ΔΝΤ ανήγγειλε η νέα υπουργός Οικονομικών

Η νέα υπουργός Οικονομικών Σιλβίνα Μπατάκης ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας μια ορθόδοξη συνταγή για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ώστε να μην τρομάξει τις αγορές και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό: περιορισμός των δημοσίων δαπανών, πάγωμα των προσλήψεων στο ευρύτερο Δημόσιο και αυξήσεις στα βασικά επιτόκια δανεισμού, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας υποτίμησης του πέσο. Ήδη οι επικριτές της κάνουν λόγο για υποχώρηση στο ΔΝΤ και ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα φέρουν ξανά ύφεση στη χώρα.

Η ελληνικής καταγωγής Μπατάκης έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μιγκέλ Πέσκε, ο υπουργός Γεωργίας Χουλιάν Ντομίνγκεθ, ο ομόλογός του για την Παραγωγική Ανάπτυξη Ντανιέλ Σιόλι και ο υπουργός Τουρισμού Ματίας Λάμενς και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Δημοσίων εσόδων (AFIP), Μερσέδες Μάρκο ντελ Πόντε.

Η Μπατάκης ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα να αντικαταστήσει τον Μαρτίν Γκουσμάν στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από έντονες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις με οπαδούς της πρώην προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Ο Γκουσμάν άφησε στη μέση την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας, ύψους 42 δις δολαρίων.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

– Οι μηνιαίες δημοσιονομικές ποσοστώσεις που χορηγεί το υπουργείο Οικονομίας για την αντιμετώπιση των δαπανών του θα είναι μόνο σύμφωνα με την προβολή των πραγματικών αποθεμάτων μετρητών.
– Διατηρούνται οι στόχοι της συμφωνίας του ΔΝΤ. «Είναι μια συμφωνία που υπογράψαμε ως κράτος και με την οποία πρέπει να συμμορφωθούμε», είπε η υπουργός.
– Επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό για το χρέος του Δημοσίου: «Η Αργεντινή πρέπει να ακολουθήσει θετική πορεία πραγματικών επιτοκίων», είπε η Μπατάκης.
– Δημιουργία «Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάλυση του Δημοσίου Χρέους σε Πέσος».
– Τροποποιείται ο νόμος περί δημοσιονομικής διαχείρισης. Όλα τα υπουργεία και οι κρατικές εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν για την αποτελεσματικότητα των εξόδων τους. Θα υιοθετηθεί ένα σύστημα ενιαίων λογαριασμών, όπως συμβαίνει στις περιφέρειες, έτσι ώστε όλες οι εκταμιεύσεις μετρητών να προέρχονται από ένα κεντρικό ταμείο.
– Θα παγώσουν οι προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο, με την απαγόρευση να ισχύει για όλους τους αποκεντρωμένους φορείς, όχι μόνο για την κεντρική διοίκηση.
– Το φορολογικό όργανο για τις αξιολογήσεις ακινήτων θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ομογενοποιηθούν οι αποτιμήσεις, που σήμερα διαφέρουν ανάλογα με τις περιφέρειες.
– Συναλλαγματική ισοτιμία: η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολυμερής ισοτιμία είναι σε ισορροπημένη θέση, άρα δεν βλέπουν την ανάγκη για αλλαγές. «Η φετινή απόδοση-ρεκόρ των εξαγωγών μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως» είπε η Μπατάκης.
– Το Δικαστήριο για την υπεράσπιση του ανταγωνισμού θα ρυθμιστεί ώστε να διαιτητεύει και να ελέγχει τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών.

Φόβοι για πληθωρισμό

Για τον πληθωρισμό, η υπουργός έκανε λόγο για κερδοσκοπία ενώ ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να βρουν μια λύση. Η Μπατάκης αναφέρθηκε στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όταν ο πόλεμος συνεχίσει να βαθαίνει και η πίεση στα τρόφιμα μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να εξάγουμε πρωτογενή προϊόντα, κάτι που χρειάζεται ο κόσμος, αυτό θα δημιουργήσει πληθωριστική πίεση. Θα είναι πολύ αντιεπαγγελματικό να ρισκάρουμε σε αυτήν την κατάσταση παγκόσμιας ανισορροπίας», εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου.

Συνάλλαγμα σε δολάρια και παραγωγικές δυνατότητες

Για το συναλλαγματικό χάσμα, η υπουργός τόνισε ότι η παράλληλη αγορά κάνει τζίρο περίπου 3 εκατ. δολάρια, ενώ η επίσημη αγορά κάνει τζίρο 1.000 εκατ. δολάρια την ημέρα. «Ολόκληρη η αλυσίδα τιμών για να φτάσουν στα ράφια χτίζεται με το επίσημο δολάριο», είπε. «Οι εισαγωγές ενέργειας μας γίνονται στο επίσημο δολάριο και η ενέργεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της παραγωγικής μας δομής. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να φέρουμε ενέργεια σε όλες τις περιφέρειες που έχουν απόθεμα φυσικού αερίου σημαίνει ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις που διαθέτουν οι περιφέρειές μας», πρόσθεσε.

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter