Αργεντινή: Δημόσιο πλέον το ψηφιακό αρχείο με τους Ναζί που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα

Αργεντινή: Δημόσιο πλέον το ψηφιακό αρχείο με τους Ναζί που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα
Κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς

Ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η κυβέρνηση της Αργεντινής δημοσιοποίησε το ψηφιακό αρχείο με τις δραστηριότητες των Ναζί που κατέφυγαν στη χώρα μετά την ήττα τους.

Το ψηφιακό αρχείο περιλαμβάνει έγγραφα για διαβόητους εγκληματίες, όπως ο Γιόζεφ Μένγκελε και ο Άντολφ Άιχμαν. Πρόκειται για περισσότερα από 1.850 έγγραφα τα οποία ήταν διαθέσιμα μόνο σε έντυπη μορφή στα Εθνικά Αρχεία της Αργεντινής από το 1992, αλλά πλέον έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορεί ο καθένας να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, χάρη στις «εκτεταμένες προσπάθειες αποκατάστασης και ψηφιοποίησης», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Έγγραφα σχετικά με τον συνταγματάρχη των SS Άιχμαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά εκατομμυρίων Εβραίων σε στρατόπεδα εξόντωσης, είναι πλέον διαθέσιμα σε κάθε χρήστη του διαδικτύου. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος κατέφυγε στην Αργεντινή όπου ισραηλινοί πράκτορες τον αιχμαλώτισαν και τον μετέφεραν στο Ισραήλ τον Μάιο του 1960. Ο Άντολφ Άιχμαν δικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δύο χρόνια αργότερα οδηγήθηκε στην κρεμάλα.

Ο Μένγκελε ήταν γιατρός σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, γνωστός για φρικτά «πειράματα» και έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «Άγγελος Θανάτου του Άουσβιτς». Είχε αρχικά διαφύγει στην Αργεντινή και εν συνεχεία στη Βραζιλία, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1979.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ουκρανός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 27 ετών για επιχείρηση μαζικής δηλητηρίασης στρατιωτικών

Ινδία και Πακιστάν επί ποδός πολέμου – «Επιχειρησιακή ελευθερία» έδωσε ο Μόντι στον στρατό

Γιατί έσβησαν τα φώτα σε Ισπανία και Πορτογαλία και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; – Ανάλυση Politico

ΗΠΑ: Μετά την επίθεση από την κυβέρνηση Τραμπ, η Amazon διαψεύδει ότι θα έδειχνε την επιβάρυνση από τους δασμούς

ΟΗΕ για μετανάστευση: 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν από το 2014

Ετικέτες

Documento Newsletter