Άρειος Πάγος: Αναιρέθηκε σκανδαλώδης απόφαση για τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο

Την αναίρεση της εφετειακής απόφασης που επέτρεψε στον καταδικασθέντα πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, να μετατρέψει την συνολική ποινή φυλάκισης 10 ετών που του είχε επιβληθεί, αρχικά σε χρηματική και στην συνέχεια σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ζαχάρως, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Ο πρώην δήμαρχος έχει καταδικαστεί για τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007.

Ειδικότερα, ο Πανταζής Χρονόπουλος καταδικάστηκε για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με τις πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας το 2007.

Από την ελληνική Δικαιοσύνη καταδικάστηκε συνολικά σε φυλάκιση 10 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, προς 5 ευρώ την ημέρα και το συνολικό ποσό κατατμήθηκε σε 36 δόσεις.

Όμως, ο Πανταζής Χρονόπουλος, ενώ είχε καταβάλει τις 6 δόσεις των 1.091 ευρώ η κάθε μια, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι η σύνταξή του δεν επαρκεί για τα έξοδα διαβίωσής του και δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις για την μετατροπή της ποινής του. Για το λόγο αυτό, ζήτησε η ποινή του να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία.

Στην συνέχεια ο Πανταζής Χρονόπουλος άσκησε αναίρεση στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, το οποίο αποφάνθηκε ότι η παροχή της κοινωφελούς εργασίας θα είναι στον Δήμο Ζαχάρως και παράλληλα μείωσε τον αριθμό των ωρών εργασίας, σε 1.200 και την προθεσμία εκτέλεσης στα 4 χρόνια.

Κατόπιν αυτού, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου Πατρών και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την έκανε δεκτή, κρίνοντας ότι δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτείται, αλλά έχει και άλλες πλημμέλειες.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος αναφέρει, ότι η εφετειακή απόφαση δεν εξηγεί και δεν αιτιολογεί για την περαιτέρω μετατροπή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, της ήδη μετατραπείσας σε χρηματική, εκτιτέας ποινής φυλάκισης των 10 ετών.

Ακόμη, δεν αναφέρει πραγματικά περιστατικά τα οποία συνιστούν ουσιώδη αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής καταστάσεως του Πανταζή Χρονόπουλου, σε σύγκριση με την ακίνητη και κινητή περιουσία του και των εσόδων του από κάθε πηγή.

Επίσης, κρίθηκε ότι το Εφετείο εσφαλμένα και καθ΄ υπέρβαση της εξουσίας του, όρισε τον αριθμό των ωρών εργασίας σε 1.200 ώρες και προσδιόρισε τον τόπο παροχής της κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ζαχάρως, την στιγμή που η επιλογή του τόπου παροχής ανήκει -σύμφωνα με το νόμο- στον εισαγγελέα.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Πατρών και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο ίδιο δικαστήριο.