Αραχώβης και Θεμιστοκλέους: Η διάσημη «Μπλε Πολυκατοικία»

Αραχώβης και Θεμιστοκλέους: Η διάσημη «Μπλε Πολυκατοικία»
Πηγή: Facebook

Στη διασταύρωση Αραχώβης  61 και Θεμιστοκλέους 80 στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχει μια πολυκατοικία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πλατείας και ανεγέρθη το 1933 από τους αρχιτέκτονες Κυριακούλη Παναγιωτάκο και Δημήτρη Πικιώνη για λογαριασμό του επιχειρηματία Κωστή Αντωνόπουλου. Το κόστος ανέγερσης άγγιξε τις 44.000.000 δραχμές! Εσωτερικά την φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και καθηγητής της ΑΣΚΤ, Σπύρος Παπαλουκάς. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ανήκει στις πρώτες αθηναϊκές πολυκατοικίες που ακολούθησαν τις ριζοσπαστικές αρχές και τους κώδικες του Μοντέρνου Kινήματος.

Ο αρχιτέκτονας Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι, γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ όταν είχε επισκεφτεί την Αθήνα για το Δ΄Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής αντικρίζοντας την είχε αναφωνήσει «c’est très beau» και είχε δίκιο. Η «Μπλε πολυκατοικία» ήταν η πιο όμορφη πολυκατοικία της Αθήνας.

Με 39 διαμερίσματα, τέσσερα ισόγεια καταστήματα προς την πλευρά της πλατείας, εντευκτήριο για τους ενοίκους, ξύλινα Ιταλικά ρολά και πολλούς βοηθητικούς χώρους δεν γινόταν να μην εντυπωσιαστείς βλέποντας την. Στην ουσία πρόκειται για δύο εξαώροφες πολυκατοικίες με διαφορετικές εισόδους που συνδέονταν μεταξύ τους στο υπόγειο και στο δώμα.

Αυτό όμως που αναμφισβήτητα σου τραβούσε την προσοχή ήταν το μπλε του κοβαλτίου χρώμα που παρέπεμπε στην πρωτοπορία του αναρχοσοσιαλιστή αρχιτέκτονα Μπρούνο Τάουτ, ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει κτίρια με έντονα χρώματα στο εξωτερικό. Ίσως το μπλε να ήταν και μια υπενθύμιση πως οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν Κυκλαδίτες τεχνίτες και οικοδόμοι.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πολυκατοικία στέγασε την αντιστασιακή οργάνωση «Μίδας 614» και το γραφείο του Ιωάννη Τσιγάντε. Στα υπόγεια έκρυβαν αντάρτες και αργότερα, την περίοδο των Δεκεμβριανών οι άντρες του ΕΛΑΣ είχαν τοποθετήσει πυροβόλο στην ταράτσα.

Στην Μπλε Πολυκατοικία έχουν μείνει κατά καιρούς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων. Κάποιοι από τους ενοίκους ήταν ο η Λιλή Ζωγράφου, ο Δημήτρης Χορν, η Σοφία Βέμπο, ο Αλέξης Μινωτής, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Ρένος Αποστολίδης, και το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Λεωνίδας Κύρκος. Εκεί γυρίστηκαν και οι ταινίες «Ο ζηλιαρόγατος» (1956) και «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» (1962) καθώς και κάποια από τα γυρίσματα του σήριαλ «Λόγω τιμής» (1996-1997).

Σε ένα από τα ισόγεια της υπήρχε το καφέ «Floral». Αγαπημένος τόπος συνάντησης και μεροκάματο για πολλούς από εμάς. Η Μπλε Πολυκατοικία δεν διατηρεί πια το έντονο της χρώμα μα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πλατείας των Εξαρχείων. Μιας ιδιαίτερης πλατείας, από τις λίγες που έχουν μείνει να μας θυμίζουν το ιστορικό κέντρο. Μια πλατεία που η πολιτεία θέλει να εξαφανίσει μαζί με ό,τι συμβολίζει.  Δεν είναι τα κτίρια ή τα τσιμέντα που δένουν τους ανθρώπους με τους τόπους και τις εποχές. Είναι οι μνήμες και οι στιγμές που έζησαν και μοιράστηκαν οι άνθρωποι και για αυτές τις  μνήμες αξίζει να αγωνιστεί κανείς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter