Μπορεί το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Αμερική να ήταν προγραμματισμένο και να μην μπορούσε να αναβληθεί για δύο ημέρες(;), αλλά η ψυχρή δήλωση που έκανε για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όπως και η λακωνική επιστολή του στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν αφήνουν περιθώριο για την διαφοροποίηση και την δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού.
Στην συνέντευξη του το περασμένο Σάββατο στον Φιλελεύθερο, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα εξής για την κ. Σακελλαροπούλου: «Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κ. Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας».
Στην επιστολή του που θα αναγνωστεί κατά την σημερινή διαδικασία αναφέρει ότι «αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου». Φυσικά προκαλεί εντύπωση και μόνο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν γνωρίζει την εν ενεργεία πρόεδρο του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας. Ακολούθως ο κ. Σαμαράς δεν λέει ότι θα ψήφιζε την κ. Σακελλαροπούλου, ούτε ότι θα ψήφιζε την πρόταση του προέδρου του κόμματος, του κ. Μητσοτάκη. Λέει ότι θα ψήφιζε την πρόταση του κόμματος όταν ως γνωστόν πρόταση για Πρόεδρο Δημοκρατίας δεν κάνουν τα κόμματα, είναι προνομία του πρωθυπουργού και μπορεί να προτείνει ο οποιοσδήποτε βουλευτής. Συνομιλητές του που διερμηνεύουν αυθεντικά τις προθέσεις του σημειώνουν ότι «θα ψήφιζε την πρόταση για την κ. Σακελλαροπούλου, αν ταυτιζόταν με την άποψη του κόμματος» κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με την κ. Σακελλαροπούλου την οποία άλλωστε όπως διευκρίνισε δεν γνωρίζει.
Είναι λογικό να είναι δυσαρεστημένος ο κ. Σαμαράς ο οποίος επιθυμούσε να είναι εκείνος «η πρόταση της παράταξης» όπως το είχε διατυπώσει ο Μάκης Βορίδης, που είχε ανοίξει τον κύκλο των σχετικών δηλώσεων υπέρ του, για να ακολουθήσουν ακόμη δεκαπέντε βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς όμως δεν θα ψήφιζε ούτε τον κ. Παυλόπουλο τον οποίο άλλωστε έκανε ότι μπορούσε για να ακυρώσει σαν ενδεχόμενη υποψηφιότητα, όταν ακόμη το παιχνίδι ήταν ανοικτό. Η αλήθεια προκύπτει από την ίδια συνέντευξη του όπου σε δύο σημεία αναφέρει ότι στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει κανένας “κακός λύκος” στη ΝΔ. Όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για την νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις. Και στις εθνικές εκλογές, και στις ευρωεκλογές και στις αυτό-διοικητικές εκλογές». Εν ολίγοις υπενθυμίζει ότι εκείνος τήρησε το κομμάτι της συμφωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν έκανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς όμως στέλνει και μία ακόμη προειδοποίηση αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και την συζήτηση που έχει ανοίξει για παραπομπή των διαφορών στην Χάγη με μελλοντική οπτική ακόμη και συνεκμετάλλευσης -υπό προϋποθέσεις και βήματα. Κατ αρχήν επαναλαμβάνει ότι «η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει “ανορθόδοξο” πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών” και ότι “η κυβέρνηση έχει αργήσει». Ακολούθως ασκεί κριτική και προς τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα, ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα “δικά μας”, ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο…».
Όσο για τα επόμενα βήματά του αφού ναυάγησαν οι δύο στόχοι που είχε βάλει το καλοκαίρι, πρώτα για επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ε.Ε και μετά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Όσο για το τι θα κάνει από εδώ και στο εξής: “…δεν “διαπραγματεύομαι” τις θέσεις μου για κανένα αξίωμα – στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Κι επομένως το “αξίωμα” που με χωράει είναι να παραμένω ενεργός στην Πολιτική, να υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται…».