Απτόητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τη διεθνή κατακραυγή για το κράτος δικαίου

Απτόητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τη διεθνή κατακραυγή για το κράτος δικαίου

Την ώρα που η μία έκθεση μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τη στιγμή που στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζητιόταν η «διάβρωση» του κράτους δικαίου στη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως… «κήρυκα» της Δημοκρατίας.

Πίσω από το δάχτυλο του Κυριάκου Μητσοτάκη -που το κουνάει με κάθε ευκαιρία ως τιμητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου παρότι αντιμετωπίζει εδώ και μήνες τη διεθνή κατακραυγή για την κατάστασή του, όπως και για την ελευθεροτυπία και τις υποκλοπές- επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να κρύψει συνολικά το Μέγαρο Μαξίμου, σε σχετική ερώτηση που του έκανε το documentonews.gr κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα που λάμβανε χώρα η ενημέρωση, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο γινόταν η συζήτηση για την διάβρωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας επί των ημερών του Κυρ. Μητσοτάκη, με πλήθος σημαντικών παραγόντων να ραπίζουν την κυβέρνησή του για τα πεπραγμένα της. Μάλιστα, αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η απαίτηση για καταγραφή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών εγείρει ανησυχίες και για το αντίκτυπο που θα έχουν οι οργανώσεις να λάβουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα -και έχουμε ειδική σύσταση για το θέμα. Επίσης, πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία».

Η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως, ήρθε έπειτα από έναν Μάρτιο γεμάτο από διεθνείς αρνητικές και καταγγελτικές αναφορές σε βάρος της κυβέρνησης από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Την τελευταία εβδομάδα, πρώτα η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έβαλε κατά της κυβέρνησης, με συγκεκριμένες αναφορές σε ζητήματα όπως για τις υποκλοπές, την ελευθερία του Τύπου και τη λίστα Πέτσα, την εκτεταμένη αστυνομική βία αλλά και το προσφυγικό, όσο και στη διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας, τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τις έμφυλες διακρίσεις και την εργασία. Έπειτα ακολούθησε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που επίσης έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση για αντίστοιχα ζητήματα, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα, η έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα αποτέλεσε κόλαφο.

«Πως κρίνετε αυτή την εικόνα που περιγράφεται από αυτές τις εκθέσεις, μεγάλων διεθνών οργανισμών; Τους θεωρείτε αξιόπιστους; Λαμβάνετε υπόψιν τα αποτελέσματά τους;» ρωτήσαμε σχετικά με όλα τα παραπάνω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, σε ερώτηση για την έκθεση του State Department μας απάντησε για… την επίσκεψη της Pega στην Ισπανία, ενώ για τη δε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν λάβαμε καμία απάντηση.

«Όλα τα λαμβάνουμε υπόψιν και έχουμε απαντήσει και σημείο-σημείο σε όσα διατυπώνονται κατά καιρούς. Πράγματι έχετε δίκιο, σήμερα διεξάγεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η συζήτηση αυτή. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Μάλτα, συμπληρώνω» μας υπέδειξε ο Γ. Οικονόμου, συνεχίζοντας με μία απάντηση… αμφιβόλου περιεχομένου.

«Και διάφορα πράγματα σε ότι έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία εξελίσσονται σε διεθνές επίπεδο» πρόσθεσε, για να καταλήξει απολύτως παρελκυστικά στη χθεσινή συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία, που συνδιοργάνωσαν οι ΗΠΑ, μαζί με την Κόστα Ρίκα, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και τη Ζάμπια.

«Εχθές υπήρχε και μία μεγάλη συζήτηση με πρωτοβουλία του προέδρου Μπάιντεν για τη Δημοκρατία, στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας στο τέλος «σε αντίθεση με ορισμένους άλλους που δεν συμμετείχαν», μία… μομφή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Ο Οικονόμου αγνοεί την έκθεση του State Department και παριστάνει τον αρχισυντάκτη

Süddeutsche Zeitung: «Σοβαρές αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»

«Σφυροκόπημα» και από Γιούροβα κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για υποκλοπές και κράτος δικαίου

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» κατά Μητσοτάκη ξανά για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα (Video)

Στην Ευρωβουλή ακόμη μια φορά συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Documento Newsletter