Μέση Ανατολή: Φόβος για νέα μεγάλη ανάφλεξη μετά την επίθεση στο Γκολάν – Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή της

Μέση Ανατολή: Φόβος για νέα μεγάλη ανάφλεξη μετά την επίθεση στο Γκολάν – Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή της

Άκρως επικίνδυνη τροπή παίρνει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μετά την αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι, που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του χωριού. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ που υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά, και ήδη εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου. Η Βυρηττός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Έντονη ανησυχία εκφράζουν ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένη η αντίδραση του Ισραήλ – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ το Σάββατο.

Η αντίδραση θεωρείται δεδομένη, το πότε επίσης ενδέχεται να είναι εντός της ημέρας. Δεν γνωρίζει κανείς όμως τον τρόπο.

Τα έντεκα από τα δώδεκα παιδιά, όλα της αραβικής κοινότητας των Δρούζων που σκοτώθηκαν, τάφηκαν σήμερα σε κλίμα οργής ενώ, σύμφωνα με το νοσοκομείο της Χάιφα, το οποίο νοσηλεύει τους τραυματίες ακόμα τρία παιδιά, παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή γενίκευσης της σύρραξης στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με παρεμβάσεις τρίτων χωρών και με τελευταία αυτήν της Αιγύπτου, η οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας γενίκευσης, στηρίζοντας το Λίβανο και αποφεύγοντας να κάνει κάποια αναφορά στη Χεζμπολάχ.

Παρά τις δραματικές εξελίξεις πάντως στο Ισραήλ, ο διάλογος με στόχο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται στη Ρώμη, ανεπηρέαστος -μέχρι στιγμής – από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Τα Υψίπεδα του Γκολάν γεωγραφικά είναι ένα οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά.

Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ. Μέχρι το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι ημερών, η περιοχή ανήκε στη Συρία. Την προσάρτησε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος, γεγςνός που συνέβη επί Προεδρίας Τραμπ.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση».

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης στο Γκολάν

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους εντός του εδάφους του Γκολάν κατά Ισραηλινής βάσης στην περιοχή, γεγονός που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα.

Ένας πύραυλος έπεσε στην πόλη Μαζντάλ Σαμς, στο γήπεδο σκοτώνοντας παιδιά που έπαιζαν. Δεν είναι σαφές αν η επίθεση αυτή έγινε εσφαλμένα ή ήταν και στοχευμένη.

Η φιλο-Ιρανική οργάνωση διαψεύδει επίσημα το χτύπημα. Η Χεζμπολάχ δεν συνηθίζει να μην αναλαμβάνει ευθύνες ή να πραγματοποιεί τέτοιου είδους χτυπήματα και ειδικά σε Δρούζους.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ήταν επίθεση άλλων, αφού η Χεζμπολάχ πριν το συμβάν είχαν πει ότι βομβαρδίζουν σε εκείνη την περιοχή λίγο πιο βόρεια.

Το χτύπημα δίνει μία νέα δυναμική στην ένταση που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες, καθώς η Χεζμπολάχ, από την επομένη κιόλας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη στήριξης της Χαμάς.

Η Βηρυτός ζητεί τη διενέργεια “διεθνούς έρευνας” για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η Βηρυτός ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ, και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών χθες Σάββατο και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών.

Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ το Ισραήλ απείλησε να κάνει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει «υψηλό τίμημα».

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση στο Γκολάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα την πολύνεκρη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος προσαρτημένο στο Ισραήλ, για την οποία κατηγορείται η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και κάλεσε “όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

“Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, την επόμενη ημέρα της επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης

Πραξικόπημα στη Βουλή με το πόθεν έσχες – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Πάρε τον καφέ και τρέχα – Βουτιά στον τζίρο καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ακρο – αριστερή οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για σαμποτάζ των σιδηροδρόμων

Ενόργανη: «Ανοίγουν τα στόματα» – Άλλες τέσσερις αθλήτριες είχαν καταγγείλει τον προπονητή για σεξουαλική παρενόχληση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter