Αποζημίωση ζητάει ο Τάσος Θεοφίλου για τα 5 χρόνια άδικης φυλάκισής του

Αποζημίωση ζητάει ο Τάσος Θεοφίλου για τα 5 χρόνια άδικης φυλάκισής του

Αίτηση αποζημίωσης για τα 5 χρόνια που πέρασε φυλακισμένος κατέθεσε ο Τάσος Θεοφίλου, λίγες μέρες μετά την έκδοση της καθαρογραφείσας απόφασης του Αρείου Πάγου, που τον κρίνει ομόφωνα, οριστικά και αμετάκλητα αθώο.

Με την αίτησή του, ο Θεοφίλου ζητεί 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη. Η αποζημίωση προκύπτει από τις 1.784 ημέρες συνολικής κράτησής του επί του ποσού των 29 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης: Το ευχαριστώ του Τάσου Θεοφίλου σε όσους τον στήριξαν – Επιστολή μετά την αθώωση

«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών» αναφέρει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου, σύμφωνα με το news247.gr και συνεχίζει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».

Διαβάστε επίσης: Θριαμβευτική ανακοίνωση των συνηγόρων του Θεοφίλου: Ιστορική νίκη μέσα σε μια γκρίζα συγκυρία

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Παπαδάκης, είπε στο News247 ότι «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η αποζημίωση όσων φυλακίστηκαν άδικα. Και αυτά θα πρέπει να τα βλέπουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, δικαστές και ανακριτές που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Στη χώρα μας το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, ποσοστό πολύ ψηλό σε σχέση με τις καταδίκες που επακολουθούν.

Διαβάστε επίσης: «Να περπατήσω τη νύχτα, να τι μου έχει λείψει»: Τα πέντε χρόνια που κανείς δεν θα επιστρέψει στον Τάσο Θεοφίλου

Ακόμα, η διαδικασία αποζημίωσης θα έπρεπε να είναι απλούστερη και να αποφασίζεται από το ίδιο το δικαστήριο που αθωώνει με παρεπόμενη απόφασή του και όχι να απαιτείται νέα διαδικασία και έξοδα. Τέλος, το ζήτημα των ευθυνών εκείνων που έστησαν τη δικογραφία Θεοφίλου προκαλώντας ζημία πλέον και στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ανοιχτό».

Διαβάστε επίσης: Δικαίωση για τον Τάσο Θεοφίλου: Αθώος κατά πλειοψηφία – Τι λένε οι δικηγόροι του

Το χρονικό

Ο Θεοφίλου καταδικάστηκε το 2014 σε 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ληστεία σε τράπεζα της Πάρου (η οποία είχε έναν νεκρό), με τη δεύτερη δίκη να ακολουθεί κατόπιν άσκησης έφεσης τόσο του ίδιου του κατηγορουμένου όσο και υπέρ του νόμου. Κατά τις δύο δίκες του Θεοφίλου, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας.

Ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την ληστεία μετά από «τηλεφώνημα αγνώστου» . Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά και ότι σχετίζεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την απολογία του: «η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένααδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός».

Documento Newsletter