Αποζημιώσεις 10 εκατ. δολαρίων για τα παιδιά-στρατιώτες στο Κονγκό

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) όρισε σήμερα το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ως συλλογικές αποζημιώσεις για τα παιδιά-στρατιώτες που αναγκάστηκαν να πολεμήσουν στην πολιτοφυλακή του πρώην πολέμαρχου Τόμας Λουμπάνγκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το Δικαστήριο «ορίζει το ποσό των αποζημιώσεων τις οποίες είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο Λουμπάνγκα συνολικά στα δέκα εκατομμύρια δολάρια, που περιλαμβάνουν τόσο την ευθύνη του όσον αφορά τα 425 θύματα που είναι παρόντα όσο και την ευθύνη του για όλα τα άλλα θύματα», δήλωσε ο δικαστής Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.

Αν και οι δικαστές έκριναν πως υπάρχουν 425 άμεσα ή έμμεσα θύματα μεταξύ των υποψηφίων να λάβουν αυτές τις αποζημιώσεις, δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, δήλωσαν όμως πως «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες επιπλέον θύματα επηρεάστηκαν από τα εγκλήματα του Λουμπάνγκα».

Καταδικασθείς σε κάθειρξη 14 ετών, ο πρώην αρχηγός της Ένωσης Κονγκολέζων Πατριωτών (UPC), κρίθηκε ένοχος το 2012 για στρατολόγηση παιδιών, ορισμένα από τα οποία μετά βίας 11 ετών, και ότι τα χρησιμοποίησε ως στρατιώτες ή δεσμοφύλακες το 2002 και το 2003 στο Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αυτής της κεντρικής Αφρικής.

Καθώς ο Τόμας Λουμπάνγκα είναι άπορος, το Δικαστήριο επέβαλε στη διαταγή του στο Ταμείο για τα θύματα «να του δηλώσει αν είναι σε θέση να καταβάλει ένα επιπλέον ποσό για την εφαρμογή των συλλογικών αποζημιώσεων στην παρούσα υπόθεση (…) ή αν θα συνεχίσει τις προσπάθειές του με σκοπό τη συγκέντρωση επιπλέον χρημάτων».

Το Ταμείο για τα θύματα κατέβαλε ήδη ένα εκατομμύριο ευρώ για την υπόθεση και προτείνει ένα σχέδιο δράσης τριών χρόνων με σκοπό «τη συμφιλίωση των θυμάτων με τις οικογένειές τους και τις επηρεαζόμενες κοινότητες».

Το ανεξάρτητο αυτό όργανο που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του CPI, λαμβάνει εθελοντικές εισφορές από τις κυβερνήσεις μέλη του CPI, διεθνείς οργανώσεις και ιδιώτες.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ