Αποχωρεί η Μόσχα από τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά – «Ανεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας» απαντά η Ουάσιγκτον

Αποχωρεί η Μόσχα από τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά – «Ανεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας» απαντά η Ουάσιγκτον

Την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκης για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, γνωστής ως New START (Strategic Arms Reduction Treaty) ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια εξέλιξη που από πολλούς εκτιμάται πως εντείνει τον πόλεμο εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αλλά και σε δεύτερο βαθμό τον κίνδυνο ενός ολέθριου πυρηνικού πολέμου.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» δήλωσε ο Πούτιν στο πλαίσιο της ομιλίας του την Τρίτη, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι» στην Ουάσιγκτον σκέφτονται να ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές, και για τον λόγο αυτό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρέπει να είναι έτοιμο να κάνει το ίδιο.

«Φυσικά δεν θα το κάνουμε πρώτοι. Αν όμως οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δοκιμές, τότε θα προχωρήσουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί» είπε. «Πριν από μια εβδομάδα, υπέγραψα διάταγμα με το οποίο τα επίγεια στρατηγικά συστήματα τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» προειδοποίησε.

Μπλίνκεν: Ανεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START είναι ανεύθυνη και οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα, σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της είναι πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη», τόνισε ο Μπλίνκεν ενώπιον δημοσιογράφων στην Αθήνα. «Θα παρακολουθούμε προσεκτικά για να δούμε τι κάνει στην πραγματικότητα η Ρωσία. Φυσικά θα βεβαιωθούμε ότι σε κάθε περίπτωση, έχουν την κατάλληλη στάση για την ασφάλεια της χώρας μας και των συμμάχων μας».

Σημειώνεται πως η συνθήκη New START υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που μπορούν να διατηρούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες αντιστοιχούν από κοινού στο 90% των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Πούτιν μετά την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία: «Ευθύνη της Δύσης ο πόλεμος» (Video)

Ρωσία_ΗΠΑ: Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της παράτασης της συνθήκης New START για 5 χρόνια

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter