Αποχωρεί από πέντε χώρες ο Όμιλος Ελλάκτωρ

Αποχωρεί από πέντε χώρες ο Όμιλος Ελλάκτωρ

Τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη θα χρειαστεί η Άκτωρ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Ελλάκτωρ για να αφήσει πίσω του τις ζημιές που τον έχουν ταλαιπωρήσει τόσο πολύ κατά τα τελευταία χρόνια και να περάσει σε κερδοφορία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθ. Μπουλούτας, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2021.

Η εκτίμηση αυτή είναι πιο απαισιόδοξη συγκριτικά με την εκτίμηση που είχε διατυπώσει πριν ένα μήνα ο επικεφαλής της «Άκτωρ», Χρ. Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας ότι η κατασκευαστική θυγατρική της Ελλάκτωρ θα περάσει σε κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης της Άκτωρ από τις αγορές της Τσεχίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Χιλής, ενώ προχωράει και η έξοδος από την Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος Ελλάκτωρ πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 638 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένο κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (667 εκατ. ευρώ) και κατέγραψε ζημιές 56 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 39,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς επιβαρύνθηκε από τον σχηματισμό πρόβλεψης 26,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αρνητικής έκβασης διαιτησίας για το έργο του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο κατάφερε να καταγράψει κέρδη προ φόρων ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 3 εκατ. ευρώ, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων.

Ειδικά σε ότι αφορά τις κατασκευές, οι ζημιές έφτασαν τα 87 εκατ. ευρώ έναντι 58 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω της αρνητικής επίδρασης της απόφασης της διαιτησίας στο έργο του Κατάρ. Αντίστοιχα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 15,2%, σε 317,4 εκατ. ευρώ, αλλά κατά το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 8,7%, σε 128 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια θετική τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς επίκειται η έναρξη υλοποίησης νέων συμβάσεων ύψους 366 εκατ. ευρώ, που υπογράφηκαν  μέσα στο 2021. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ (μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις), σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Ετικέτες

Documento Newsletter