Αποχή δικηγόρων κατά διάταξης που οδηγεί σε φυλακή για πλημμελήματα -«Στόχος οι απεργίες και οι διεκδικήσεις»

Αποχή δικηγόρων κατά διάταξης που οδηγεί σε φυλακή για πλημμελήματα -«Στόχος οι απεργίες και οι διεκδικήσεις»

Σε αποχή από τις δικαστικές αίθουσες για υποθέσεις που αφορούν σε αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δικηγόροι όλης της χώρας έως τις 15 Απριλίου μετά από απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η απόφαση έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή δράστες ακόμα και πλημμελημάτων, εφόσον αυτά έχουν διαπραχθεί ως «συμμορία».

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του άρθρου 187, παρ. 6, του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτή προστέθηκε με το Ν. 4908/22: «Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται. Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης». Η διάταξη αυτή δέχθηκε από την αρχή τα πυρά της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που σε ανακοίνωσή της στις 24 Μαρτίου τόνιζε ότι:

«Η διάταξη ως οιονεί δικονομικού χαρακτήρα δίνει δυνατότητα αναδρομικής ισχύος σε τελεσθείσες ήδη πράξεις ακόμη και προ του χρόνου ψήφισής της και επιχειρεί να αποτρέψει κάθε κοινωνική δραστηριότητα (απεργιακές κινητοποιήσεις, συνδικαλιστικές διεκδικήσεις κλπ) και κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης οδηγώντας στα σωφρονιστικά καταστήματα πολίτες που κατηγορούνται για διάπραξη πλημμελημάτων για τα οποία δεν θα οδηγούνταν στη φυλακή ακόμη και σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους».

Η απόφαση για κλιμάκωση της αντίδρασης με αποχή από τις δικαστικές αίθουσες πάρθηκε μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά και αποτυπώνει το αίτημα της πλειοψηφίας του μαχόμενου δικηγορικού κόσμου για απόσυρση της διάταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίμαχη διάταξη αποτελούσε τμήμα του προσφάτως κατατεθέντος νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και είχε δεχθεί κριτική ως μια οριζόντια επιβαλλόμενη αυταρχικοποίηση του ποινικού κώδικα, η οποία χρησιμοποιεί το πρόβλημα της οπαδικής βίας ως πρόσχημα.

Ετικέτες

Documento Newsletter