Αποχαιρετισμός στον Δήμο Μούτση – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Αποχαιρετισμός στον Δήμο Μούτση – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Από τους πιο εμβληματικούς, πρωτοπόρους και ιδιοσυγκρασιακούς συνθέτες, ο Δήμος Μούτσης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, αποτέλεσε μόνος ένα ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης σκιαγραφεί την πορεία του.

Η πλειονότητα των μουσικών δημιουργών στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για «Διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας». Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με τους ανθρώπους του οπτικοακουστικού τομέα. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Αγγελιδάκη και της Χρυσούλας Παπαϊωάννου.

Ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, ο συνθέτης (μέλος της Αυτοδιαχείρισης, πρώην μέλος της ΕΔΕΜ) Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάρκος Χολέβας και ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Λευτέρης Χαρίτος παίρνουν θέση σχετικά με το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις κενές περιεχομένου «απαντά» η Λίνα Μενδώνη στο φαινόμενο που αποκάλυψε το Documento σχετικά με τα πλαστά εισιτήρια στην Ακρόπολη. Ρεπορτάζ της Χρυσούλας Παπαϊωάννου.

Το «Poor things» στέλνει τον Γιώργο Λάνθιμο για τέταρτη φορά στην τελετή των βραβείων Όσκαρ. Διεκδικεί 11 χρυσά αγαλματίδια. Θα γίνει το βράδυ της 10ης Μαρτίου η ιστορική μέρα της πρώτης νίκης Έλληνα σκηνοθέτη στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας ή σκηνοθεσίας; Γράφει ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης.

Ο Πολ Λιντς, ο Ιρλανδός συγγραφέας που κέρδισε το φετινό βραβείο Μπούκερ για το βιβλίο του «Το τραγούδι του προφήτη», βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στην Έμυ Ντούρου για την ευθραυστότητα των φιλελεύθερων δημοκρατιών και τη μη λογική πάνω στην οποία είναι δομημένος ο κόσμος μας.

«Ήδη από τον τίτλο, που είναι το ανορθογραφημένο όνομα του συγκλονιστικού καλλιτέχνη Μαρκ Ρόθκο (Mark Rothko, 1903 – 1970), o Τβαρκόφσκι μάς προϊδεάζει για το ότι θα εκτυλίξει μιαν ιστορία όπου το αληθές είναι μια στιγμή του ψευδούς, ότι ζούμε σε μιαν εποχή άκρατης κερδοσκοπίας». Γράφει ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης.

Με αφορμή την 26η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει για τέσσερα φιλμ που αφηγούνται γνωστές και λιγότερο γνωστές ιστορίες από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ημέρα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη καθιερώθηκε η 11η Μαρτίου μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη το 2004, ως φόρος τιμής στους 191 νεκρούς και τους 1800 τραυματίες του πρώτου μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, η Κατερίνα Αγγελιδάκη υπενθυμίζει τη βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο «Έλλη» στο κέντρο της Αθήνας στις 11 Μαρτίου 1978.

Η Έμυ Ντούρου διάβασε το βιβλίο «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια) του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (ήδη βρίσκεται στη δεύτερη έκδοση) το οποίο φωτίζει πολύπλευρα το ζήτημα του δωσιλογισμού στην Ελλάδα και έρχεται να προστεθεί σε μια βιβλιογραφία μικρή σε όγκο, παρά το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το θέμα.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter