Αποβολή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ ζητά η ειδική εισηγήτρια Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Αντιδρά η Ουάσιγκτον

Αποβολή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ ζητά η ειδική εισηγήτρια Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Αντιδρά η Ουάσιγκτον
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου μιλάει στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Pamela Smith)

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Ισραήλ με τον ΟΗΕ αφού το Τελ Αβίβ -πέραν της συνέχισης των πολεμικών δραστηριοτήτων- συνεχίζει να πλήττει θέσεις κυανοκράνων ενώ απαγόρευσε  τη λειτουργία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που θεωρείται σανίδα σωτηρίας για τη Γάζα, στο ισραηλινό έδαφος.

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποβολής του Ισραήλ για τη «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων, λέει ο ειδική εισηγήτρια για τα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε στην οποία δεν επέτρεψαν αυτή την εβδομάδα να εμφανιστεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης

Δυτική Όχθη: Το Ισραήλ αρνείται τις καταγγελίες της UNRWA ότι προκάλεσε ζημιές σε γραφεία της σε καταυλισμό προσφύγων

Ισραήλ: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της UNRWA

Η ίδια, δήλωσε ότι το Ισραήλ αψηφά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ο Οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει από το Ισραήλ την ιδιότητα του κράτους-μέλους λόγω της συνεχιζόμενης «γενοκτονίας» του κατά των Παλαιστινίων.

 

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε μιλούσε σε επιτροπή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, μία ημέρα αφότου δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση στην οποία αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει απλώς εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, αλλά γενοκτονία.

«Είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αναστείλουμε τα διαπιστευτήρια του Ισραήλ ως κράτους μέλους του ΟΗΕ», είπε. «Καταλαβαίνω την ευαισθησία γιατί κανείς σας δεν έχει καθαρά χέρια όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ωστόσο ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε αψηφήσει τόσα πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην έκθεσή της, η Αλμπανέζε αναφέρει πως : «Το Ισραήλ ακολούθησε ένα πρότυπο συμπεριφοράς “επιβάλλοντας σκόπιμα στην ομάδα συνθήκες ζωής που έχουν στόχο να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της”»

Ουάσιγκτον: Είναι κατάλληλη για τα καθήκοντά της

Ωστόσο, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, την χαρακτήρισε σε ανάρτησή της ως ακατάλληλη για τα καθήκοντά της, προσθέτοντας: «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα πρέπει να ανέχονται τον αντισημιτισμό από μια αξιωματούχο που συνδέεται με τον ΟΗΕ και έχει προσληφθεί για να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι είχε δίκιο που επέμεινε στον όρο «γενοκτονία», προσθέτοντας: «Οι Παλαιστίνιοι είχαν βιώσει εγκλήματα πολέμου σε όλη τους τη ζωή, αλλά αυτό ήταν διαφορετικό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί αυτό αναγνωρίζεται ως γενοκτονία. Με τον ίδιο τρόπο που η διεθνής κοινότητα απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα της γενοκτονίας στην περίπτωση των Εβραίων στην Ευρώπη και στη συνέχεια των Βόσνιων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και των Τούτσι στη Ρουάντα, με τον ίδιο τρόπο αποτυγχάνουμε και στους Παλαιστίνιους».

Αποδέχθηκε ότι ο προσδιορισμός μιας γενοκτονίας είναι πολύπλοκος λόγω της ανάγκης απόδειξης της πρόθεσης, αλλά υποστήριξε ότι η πρόθεση του Ισραήλ ήταν η καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street Journal: «Η Πενσυλβάνια στο επίκεντρο των ισχυρισμών του Τραμπ για εκλογική νοθεία»

Documento Newsletter