Αποσύρεται και η ταινία «Καπεταν Μιχάλης» από την διαδικασία των Όσκαρ

Αποσύρεται και η ταινία «Καπεταν Μιχάλης» από την διαδικασία των Όσκαρ

Ο σκηνοθέτης Κώστας Χαραλάμπους (Ο Κώστας Χαραλάμπους στο Documento: «Να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις πλουραλιστικά») αποσύρει από τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (Τρικυμία στο ΥΠΠΟ για το μπάχαλο με τα Όσκαρ – Νίπτει τας χείρας ο Φωτήλας – Η «Φόνισσα» παραμένει υποψήφια) την ταινία του «Καπετάν Μιχάλης».

Βαθαίνει η κρίση των Ελλήνων σκηνοθετών με το Υπουργείο Πολιτισμού (Όσκαρ τρικυμίας στον Φωτήλα) μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις δύο επιτροπές για την επιλογή της γνωμοδοτικής επιτροπής που θα αποφάσιζε ποια ταινία θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στα Όσκαρ.

Στην επιστολή του ο σκηνοθέτης αποκαλεί τη διαδικασία «λειψή» που όπως έχει διαμορφωθεί δεν τιμάει την κινηματογραφική κοινότητα καθώς δεν είναι αξιοκρατική: «Θεωρούμε πως μια λειψή διαδικασία, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν μας τιμάει, καθώς δεν είναι αξιοκρατική και οποιαδήποτε τυχόν ανάδειξη της ταινίας στο πλαίσιο της παρούσας συγκυρίας δεν είναι κολακευτική για εμάς».

Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα 4/9/2024

Όπου δει

Μετά από ό,τι έχει συμβεί, οι παραγωγοί, ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές της ταινίας Νίκου Καζαντζάκη Ο Καπετάν Μιχάλης ομόφωνα αποσύρουν την ταινία από τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής ταινίας, η οποία θα μας εκπροσωπήσει στα προσεχή Όσκαρ.

Θεωρούμε πως μια λειψή διαδικασία, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν μας τιμάει, καθώς δεν είναι αξιοκρατική και οποιαδήποτε τυχόν ανάδειξη της ταινίας στο πλαίσιο της παρούσας
συγκυρίας δεν είναι κολακευτική για εμάς. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος. Με την ευκαιρία όμως, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η λογική της συναίνεσης θα μας βρίσκει πάντοτε σύμφωνους, αντίθετα από την εγωιστική λογική της «καμένης γης», η οποία δεν προσφέρει τίποτε. Με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις βρεθήκαμε σήμερα σε ένα αδιέξοδο που μόνο κακό κάνει στη χώρα μας. Και καθώς η συναίνεση, δείγμα της σοφής ηγεσίας, δεν φαίνεται να πλειοδοτεί, έχουν αναδυθεί πανταχόθεν συμφεροντολογικά κίνητρα με εμφυλιακή διάθεση και θέλουν να οδηγήσουν στη λογική «εμείς ή αυτοί».

Βλέπουμε λοιπόν την εμφάνιση δημοσιευμάτων, τα οποία προεξοφλούν τη μη επιστροφή των ελληνικών ταινιών στη διαδικασία, επικαλούμενα ταυτόχρονα και ασήμαντα νομικά εμπόδια. Κάπως έτσι η συναίνεση είναι αδύνατη, καθώς δυστυχώς το ζητούμενο φαίνεται να ήταν ο έλεγχος της διαδικασίας. Κρίμα για όλους τους συμμετέχοντες!

Με αυτά και με αυτά, αφήνουμε, με τις παλινωδίες μας, μια υπάλληλο του υπουργείου, για την οποία όλοι λένε τα καλύτερα λόγια, εκτεθειμένη και δεν αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες, θεωρώντας την ως παράπλευρη απώλεια στις εγωιστικές μεθοδεύσεις μας.

Από μέρους μας παρακαλούμε τον υπουργό να μην ελεγχθεί τιμωρητικά μια υπάλληλος για τον υπέρμετρο ζήλο που επέδειξε. Μακάρι όλοι να είχαν αυτή την αυτενέργεια, εφόσον είναι άδολη στα κίνητρά της.

Εκ μέρους των παραγωγών και συντελεστών της ταινίας Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης»  Κώστας Χαραλάμπους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter