Αποστόλου: Όσο πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγροκτηνοτρόφους (photo)

Αποστόλου: Όσο πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγροκτηνοτρόφους (photo)

Την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εξέφρασε ο επικεφαλής του υπουργείου, Ευάγγελος Αποστόλου.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει ο ΕΛΓΑ, αλλά και τα προγράμματα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης), επεσήμανε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα είναι σχετικά χρονοβόρα: 

«Στις περιπτώσεις που καλύπτονται από ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, θα γίνουν όλες οι διαδικασίες όσο γρηγορότερα μπορούμε –γιατί πρέπει να επισκεφτούμε όλες αυτές τις μονάδες. Δεν υπάρχουν ζημιές μόνο στη ζωική παραγωγή, αλλά και στη φυτική παραγωγή, υπάρχουν ιδιαίτερα δενδρώδεις καλλιέργειες, που έχουν καταστραφεί» ανέφερε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν, να τους καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητες, μέσω των γνωστών ΠΣΕΑ, τα οποία βεβαίως προϋποθέτουν έναν φάκελο να συνταχθεί, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν -γιατί τα χρήματα θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό- πιστεύω ότι κι εκεί οι διαδικασίες θα ‘ναι γρήγορες, αλλά κι εκεί πάλι, όμως, δε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 15 εκατομμύρια τον χρόνο συνολικά για την κάλυψη τέτοιων δαπανών».

Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το καινούριο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, από ένα συγκεκριμένο μέτρο, να καλύψουμε ζημιές — κυρίως αποκατάστασης, να επαναφέρουμε τον πάγιο εξοπλισμό στην προηγούμενη κατάσταση, όμως όλο αυτό προϋποθέτει μία κινητικότητα, την οποία θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό να την υπηρετήσουμε».

Εξάλλου, ο κ. Αποστόλου γνωστοποίησε ότι εντός 2 – 4 ημερών πρόκειται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, που αφορά τις οργανώσεις των παραγωγών. «Είχαμε μία συνάντηση με τους 30 μεγαλύτερους συνεταιρισμούς, υπάρχει μία διαδικασία ανακατάταξης στον συνεταιριστικό χώρο, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου πλαισίου που έχουμε […]. Οι συνεταιρισμοί οι οποίοι φαίνεται ότι μπορούν να κρατηθούν είναι λιγότεροι από 100, όμως, θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να κρατήσουμε μία οντότητα, πάνω στην οποία θα χτίσουμε το καινούριο πλαίσιο. Πάντως, μην περιμένετε πάνω από 500 – 600 συνεταιρισμούς. Να το δούμε όμως αυτό, γιατί αν δεν προσεγγίσουμε τα προβλήματά τους και να λέμε και να ευχόμαστε το συνεταιριστικό κίνημα να περπατήσει, δε γίνεται. Οι δυσκολίες είναι πολλές», ανέφερε ο υπουργός.

Επισήμανε δε την ανάγκη «το συνεργατικό κίνημα να μπορέσει να απεμπλακεί από τις αμαρτίες». «Δε σημαίνει ότι χαρακτήριζαν όλο τον χώρο – υπήρξαν φαινόμενα κακοδιαχειρίσεων, αδιαφάνειας, τα οποία θα φτάσουν και έχουν φτάσει μερικά μέχρι την Εισαγγελία – αλλά το θέμα είναι ότι δε μπορούμε να λειτουργήσουμε στον αγροτικό χώρο, χωρίς να έχουμε το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο, που λέγεται συνεργατισμός, να λειτουργεί» διευκρίνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter