Αποστόλου: Θα καταργήσουμε τον ΕΦΚ στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης

Αποστόλου: Θα καταργήσουμε τον ΕΦΚ στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης

«Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον αμπελοοινικό κλάδο που διοργάνωσε σήμερα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΕ) σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω φόρος «μπήκε κάτω από τεράστια πίεση» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα».

Όπως σημείωσε, αυτό δεν θα γίνει «μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο χώρο».

Υποστήριξε ότι «το κρασί βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών» και «παρά τις δυσκολίες και το ασφυκτικό δημοσιονομικό και μνημονιακό πλαίσιο που αναγκαστήκαμε να κινούμαστε, προσπαθήσαμε να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη στήριξή σας».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη χθες, Δευτέρα, μεταξύ του ΕΔΟΑΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σχετικά με το νέο, πολυετές σχέδιο για το κρασί, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «συνεργασία που έχει να κάνει με θέματα επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, με γνώμονα την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα».

Σημείωσε ότι «δεν μπορούμε και δεν είναι δουλειά μας να σας υποκαταστήσουμε» συμπληρώνοντας: «Εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΕ, Βαγγέλης Αργύρης, έκανε λόγο για καλές σχέσεις μεταξύ του Οργανισμού και του ΥΠΑΑΤ, μιλώντας παράλληλα για διάφορα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, καθώς και «για κάποιες αποφάσεις που είναι ατυχείς».

Εξέφρασε τη διαμαρτυρία των μελών του κλάδου για την υποβάθμιση της Διεπαγγελματικής στο φάκελο με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με τον υπουργό να δηλώνει πως «αυτό ήταν λάθος και οι αρμόδιες αρχές έχουν το θάρρος και τη βούληση να το αλλάξουν επαναφέροντας την πρόταση με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τις οργανώσεις του κλάδου».

Ο κ. Αργύρης ζήτησε την κατάργηση του ΕΦΚ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται μείωση της γραφειοκρατίας καθώς «λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού κρασιού και της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού, «πολλές φορές περισσότερες και από την αξία του προϊόντος» όπως τόνισε σχετικά.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ του ΕΔΟΑΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Αργύρης τόνισε ότι «πάντα εμπιστευόμασταν το Δημόσιο», και συνέχισε συμπληρώνοντας: «Πάντα έλεγα ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου είναι καλοί στη δουλειά τους και καταρτισμένοι».

«Καλοδεχούμενους» χαρακτήρισε τους ελέγχους από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Κρασιού (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας κατά την ομιλία του, λέγοντας ότι ο κλάδος του κρασιού είναι καθαρός. Ζήτησε λύση στο θέμα των προγραμμάτων, καθώς πολλές φορές λόγω καθυστερήσεων, «τα χρήματα δεν πιάνουν τόπο». Υποστήριξε ωστόσο ότι ο κλάδος γενικά δεν τα πάει άσχημα.

Την κατάργηση του ΕΦΚ ζήτησε κατά την ομιλία του και ο μικροοικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μητσόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν άνθρωποι και παραγωγοί που δίνουν μάχη». Επίσης, σημείωσε ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, που ή θα παραμείνει η χώρα του “χύμα” ή αυτό θα αλλάξει».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απολογισμός του οκταετούς προγράμματος προώθησης «New Wine Of Greece». Τονίστηκε ότι παρουσιάστηκε αύξηση των εξαγωγών κρασιού σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Κίνα.

Έγινε αναφορά σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, σχετικά με τους ελληνικούς οίνους που, όπως είπαν οι παρευρισκόμενοι, «η αναγνωρισιμότητά τους έχει αυξηθεί θετικά». Επίσης, σημειώθηκε ότι το ελληνικό κρασί αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, καθώς ήδη βρίσκεται σε λίστες εστιατορίων της Νέας Υόρκης. Χώρες-στόχοι για το 2018 θα παραμείνουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Αυστραλία.

Documento Newsletter