Εκτενές αφιέρωμα στον Ιάσωνα Αποστολόπουλο πραγματοποίησε ο Guardian, με την Κέιτ Φάλον να αναδεικνύει τη δράση του 38χρονου, αλλά και τα όσα του καταλογίζει αδίκως κατά καιρούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Εάν η αγάπη για την πατρίδα σημαίνει ότι δέχεσαι να σκοτώνονται πρόσφυγες στα σύνορά μας, τότε είμαι περήφανος προδότης», ανέφερε με νόημα ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος ο οποίος «κατηγορήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για προσβολή κατά της πατρίδας, όταν μίλησε εναντίον των παράνομων επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο».
«Τον Ιούλιο του 2021, ειδοποιήθηκε για το ότι θα του προσφερόταν μετάλλιο από την ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το έργο του. Πριν από την τελετή, ο Ιάσωνας ανέφερε ότι ενημερώθηκε μέσω ενός τηλεφωνήματος -αργά τη νύχτα- από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την ακύρωση της τελετής. Στον Αποστολόπουλο δεν δόθηκε επαρκής εξήγηση, αλλά δημοσιεύματα των ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπήρξε πίεση από την κυβέρνηση για να αποσυρθεί η βράβευση».
«Εάν μιλάς εναντίον των pushbacks, είσαι εχθρός της Ελλάδας. Αυτό είναι το αφήγημα», αναφέρει στον Guardian ο Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει καταγγείλει αρκετές φορές την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό, «επισημαίνοντας ειδήσεις περί συμπεριφορών προς αιτούντες άσυλο από τις ελληνικές αρχές που περιλαμβάνουν από ληστείες μέχρι άσκηση βίας».
Στο αφιέρωμα του Guardian φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις ευρωβουλευτών όπως της ολλανδής Τίνεκε Στρικ της ευρωομάδας των Πρασίνων, η οποία καλεί σε περαιτέρω έρευνες περί των καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την πλευρά της ΕΕ μέσω των pushbacks.
«Η Ελλάδα απολαμβάνει ασυλία από την ΕΕ για το θέμα των pushbacks. Η ευθύνη ανήκει στην Κομισιόν», επισημαίνει η Στρικ, τονίζοντας ότι η ομάδα της «πιέζει τις Βρυξέλλες ώστε να λάβουν υπόψιν τις καταγγελίες», αλλά και το γεγονός πως ανθρωπιστές όπως ο Αποστολόπουλος, γίνονται στόχος από τις κυβερνήσεις.
«Στην Ελλάδα βλέπουμε αύξηση των συμπεριφορών που ομοιάζουν με εκείνες που ακολουθούσε η Ουγγαρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και η Πολωνία. Εάν δεν παρέμβουμε τώρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο το φαινόμενο στο μέλλον», συμπληρώνει η Στρικ.
Ο Guardian επιλέγει την εξής ατάκα από τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο στο τέλος του αφιερώματός του: «Ο ρατσισμός και η βία ενάντια στους αδύναμους δηλητηριάζουν κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Για την ώρα, οι πρόσφυγες είναι εκείνοι που βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο των Ευρωπαίων, αλλά αργά ή γρήγορα το μίσος αυτό θα εξαπλωθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες μη προνομιούχων πολιτών».