Αποστολή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια έρχεται στην Ελλάδα για έλεγχο

EUROKINISSI

Το όργανο του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων επιβεβαίωσε ότι έρχεται στην Ελλάδα για να ελέγξει πόσο η χώρα συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά στα βασανιστήρια.

Κάθε χρόνο η Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT) ερευνά μερικές χώρες και φέτος αποφάσισε να επισκεφθεί την Ελλάδα, πράγμα που μπορεί να συνδέεται – αν και δεν αναφέρεται – με το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε και την αστυνομική βία και την κακομεταχείριση μεταναστών.

Φέτος η SPT θα επισκεφθεί την Αλβανία, τη Γκαμπόν, την Ονδούρα και τη Μογγολία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τη Βολιβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ελλάδα και Νιγηρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη η SPT έχει εντολή να πραγματοποιεί ανακοινωμένες επισκέψεις σε διάφορους χώρους στέρησης της ελευθερίας στα συμβαλλόμενα κράτη. Αυτό περιλαμβάνει φυλακές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης και ψυχιατρεία.

Εκτός από την εξέταση των εγκαταστάσεων, σε κάθε επίσκεψη σε χώρα, η SPT συνομιλεί με τις αρχές που είναι αρμόδιες για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης και υποστηρίζει την ανεξάρτητη Αρχή πρόληψης βασανιστηρίων της χώρας, όπου υπάρχει.

Πέρσι η Υποεπιτροπή αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή της στην Αυστραλία λόγω εμποδίων στην εκτέλεση της εντολής της βάσει του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχείρισης ή τιμωρίας (OPCAT). Η Υποεπιτροπή ζήτησε ορισμένες διαβεβαιώσεις προκειμένου να συνεχίσει την επίσκεψή της. Ωστόσο, ορισμένες από τις ζητούμενες εγγυήσεις δεν παρασχέθηκαν.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της SPT, Suzanne Jabbour, «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον τερματισμό της επίσκεψης καθώς το ζήτημα της απεριόριστης πρόσβασης σε όλους τους χώρους στέρησης της ελευθερίας σε δύο πολιτείες (σ.σ. της Αυστραλίας) δεν έχει επιλυθεί».

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή αποστολή, η SPT είχε επισκεφτεί τη Νότια Αφρική, το Καζακστάν, τη Μαδαγασκάρη, την Κροατία, τη Γεωργία, τη Γουατεμάλα, την Παλαιστίνη και τις Φιλιππίνες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Ετικέτες