Αποστολάκης στο Documentonews.gr: Αποδυναμώνουμε την αεράμυνα της χώρας αν στείλουμε Patriot στη Σαουδική Αραβία

Αποστολάκης στο Documentonews.gr: Αποδυναμώνουμε την αεράμυνα της χώρας αν στείλουμε Patriot στη Σαουδική Αραβία

Τι αποκαλύπτει ο επίτιμος ΓΕΕΘΑ για τις υπάρχουσες συστοιχίες

Την ώρα που στην ημεδαπή τα εθνικά μας θέματα αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο (με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό τις συνηθισμένες πολεμικές ιαχές από μερίδα του Τύπου) σειρά δημοσιευμάτων για μεταφορά, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία προκαλεί εύγλωττα ερωτήματα.

Κι αυτό διότι υπάρχουν μόνο δημοσιεύματα για το θέμα τα οποία μιλούν για θετική άποψη του ΥΠΕΞ και για επιφυλάξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Ο γ.γ. του υπουργείου Αντώνη Οικονόμου, όταν του ζητήθηκε η άποψη του, είπε απλά ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Το περίεργο είναι ότι με βάση τα δημοσιεύματα την αποστολή του συστήματος υποστηρίζουν και το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ!

Καταρχάς να πούμε ότι το αίτημα των ΗΠΑ έρχεται μετά από την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο η βασική πετρελαϊκή εγκατάσταση της Σαουδικής Αραβίας της Aramco. Τότε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η επίθεση προήλθε από το έδαφος του Ιράν.

Αν εδώ συνυπολογίσει κανείς το περίφημο «America first» του Τραμπ και το πάγιο αίτημά του οι σύμμαχοι να συμβάλουν περισσότερο, χρηματικά και υλικά, σε ζητήματα περιφερειακών εμπλοκών και συγκρούσεων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον πέρα από την καταδίκη της Τουρκίας από τον Τραμπ (που δεν έγινε ποτέ), έγινε αποδέκτης του αμερικανικού αιτήματος. Αίτημα το οποίο το ΥΠΕΞ, σαν έτοιμο από παλιά, έσπευσε ασμένως να αποδεχθεί με το αιτιολογικό ότι θα οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία στην υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων! Να υπενθυμίσω απλά ότι η Σ.Α. υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στον εμφύλιο στη Λιβύη.

Που βρίσκονται σήμερα οι συστοιχίες Patriot

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας διαθέτει 6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3 οι οποίες βρίσκονται στην 21 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Κερατέας, στην 23η και 24η της Θεσσαλονίκης, την 25η της Χρυσούπολης, την 26η ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής και την 22η ΜΚΒ στη Σκύρο η οποία προστατεύει το κεντρικό Αιγαίο.

Οι συστοιχίες αυτές προστατεύουν τις μεγάλες πόλεις και μια σειρά από ευαίσθητες, για την Εθνική μας Άμυνα και την οικονομία της χώρας, εγκαταστάσεις και σε καιρό ειρήνης, βρίσκονται σε καθεστώς καθημερινής επιφυλακής.

Όπως επιβεβαίωσε στο Documentonews.gr o ναύαρχος εν αποστρατεία, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, οι υπάρχοντες συστοιχίες που διαθέτουμε δεν καλύπτουν όλο τον εναέριο χώρο της χώρας πολλώ δε μάλλον αν αποσύρουμε μια συστοιχία αποδυναμώνοντας την αεράμυνα μας!

Πέραν αυτού τόσο ο κ. Αποστολάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας εμπλέκεται άμεσα υπέρ ενός μέρους σε μια περιφερειακή διένεξη ενώ μέχρι τώρα οι όποιες διεθνείς της παρεμβάσεις στόχευαν στην Ειρήνη και στη συνεννόηση και ήταν μέρος επίσημων πρωτοβουλιών Διεθνών Οργανισμών. Ήμασταν δηλαδή μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Ποιο είναι το σύστημα Patriot

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. Είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Αποτελείται από το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC), το Ραντάρ (Radar Set), το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations) και έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Η Π.Α. διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Documento Newsletter