Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Κατελήφθη από Στρατό και Αστυνομία το Προεδρικό Μέγαρο – Στην κόψη του ξυραφιού η χώρα

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Κατελήφθη από Στρατό και Αστυνομία το Προεδρικό Μέγαρο – Στην κόψη του ξυραφιού η χώρα

Κρίσιμες ώρες βιώνει η Βολιβία όπου οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία προχωρούν τις τελευταίες ώρες σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Λούις Άρσε.

Στο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας εισέβαλαν στρατιώτες και απέκλεισαν τις εισόδους στην πλατεία Μουρίλο της Λα Παζ, όπου βρίσκονται βασικά κυβερνητικά κτίρια, πριν εμβολίσουν τις πόρτες του κεντρικού κυβερνητικού κτιρίου με στρατιωτικά οχήματα.
Ο πρόεδρος Luis Arce είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του στρατού». «Η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή», είπε και προέτρεψε τους Βολιβιανούς να κινητοποιηθούν ενάντια στο πραξικόπημα.

«Χρειαζόμαστε τον λαό της Βολιβίας να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί ενάντια στο πραξικόπημα υπέρ της δημοκρατίας», είπε ο Λούις Άρσε σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τη χώρα μαζί με τους υπουργούς του μέσα στο προεδρικό μέγαρο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απόπειρες πραξικοπήματος να αφαιρέσουν ζωές Βολιβιανών ξανά», πρόσθεσε.

Ο στρατιωτικός αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τα στρατεύματα που κατέλαβαν το κέντρο της Λα Παζ, στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα, είπε ότι αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Arce “προς το παρόν”, αλλά ότι θα υπάρξει αλλαγή υπουργών και υπουργικού συμβουλίου.

«Θα ανακτήσουμε αυτή την πατρίδα», είπε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα από την πλατεία Μουρίλο μετά την κατάληψη της από τα στρατεύματα. «Μια ελίτ κατέλαβε τη χώρα, βάνδαλοι που κατέστρεψαν τη χώρα», είπε ο στρατηγός Zúñiga. «Ο στρατός σκοπεύει να αποκαταστήσει την αληθινή δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι οι “πολιτικοί κρατούμενοι” συμπεριλαμβανομένης της φυλακισμένης πρώην ηγέτη Jeanine Áñez θα απελευθερωθούν.

Ταυτόχρονα τον γύρο του κόσμου κάνει η συγκλονιστική εικόνα που δείχνει τον πρόεδρο Άρσε να βρίσκεται πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον επικεφαλής του πραξικοπήματος, τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρει το info-war.gr πρώην πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα απόπειρας πραξικοπηματικής ανατροπής κατηγόρησε τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα ότι επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία με τη δύναμη των όπλων και κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στο δρόμο για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Ανάλογο μήνυμα απηύθυνε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει δημοσίως διαφωνήσει με τον διάδοχό του, Άρτσε, αν και αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, ανέφερε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Κατηγόρησε έναν στρατιωτικό στρατηγό, τον Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους» δήλωσε ο Μοράλες.

Ο Μοράλες σε μήνυμά του ανέφερε ότι επίλεκτες δυνάμεις του βολιβιανού στρατού τοποθέτησαν ελεύθερους σκοπευτές στην πλατεία Murillo ενώ κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι στην πλατεία αναπτύχθηκαν και άρματα μάχης.

Της απόπειρας πραξικοπήματος είχε προηγθεί μια εβδομάδα αναταραχής με συνεχείς διαδηλώσεις κατά της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Η γενική συνομοσπονδία εργαζομένων απάντησε στην είδηση του πραξικοπήματος προκυρήσσοντας γενική απεργία διαρκείας ενώ άλλα συνδικάτα καλούν τους πολίτες να προσέλθουν στην πρωτεύουσα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Βολιβία και ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ καταδικάζει κάθε προσπάθεια παραβίασης της συνταγματικής τάξης.

Διαβάστε επίσης:

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: Νεκρός 35χρονος και ένας ακόμα τραυματίας

Καρφί Κακλαμάνη σε Μητσοτάκη: «Ο Μακρόν επιχειρούσε αμφίπλευρη διεύρυνση και καταποντίστηκε»


Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Σαλμά στην Κ.Ο. της ΝΔ: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους λίγους» – «Δεν θα ανεχτώ υπονοούμενα»


ΣΥΡΙΖΑ σε Μαρινάκη: Θα δεχτείτε τον έλεγχο από ορκωτούς λογιστές; Ιδού η Ρόδος…


Επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη σε διαφωνούντες στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας


Χυδαιότητες Πέτσα: Ειρωνεύεται για το κλείσιμο της Αυγής – «Περαστικά σύντροφοι»


ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένουν τα μέλη του Δικτύου παρά τις τρεις αποχωρήσεις – Προσπάθεια συνεννόησης με Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter