Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σοκαρισμένοι πολλοί ηγέτες – Καταδίκη της επίθεσης και της πολιτικής βίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σοκαρισμένοι πολλοί ηγέτες – Καταδίκη της επίθεσης και της πολιτικής βίας

Πολλοί ηγέτες κρατών καταδίκασαν το Σάββατο τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πυροβολήθηκε στο δεξί αυτί, ενώ ένας συμμετέχων στη συγκέντρωση και ο δράστης έπεσαν νεκροί.

Όλοι τους εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό, κατήγγειλαν την πολιτική βία και ευχήθηκαν στον Τραμπ γρήγορη ανάρρωση.

 

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τον απόπειρα δολοφονίας και την χαρακτήρισε «πράξη πολιτικής βίας».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε: «Πρέπει να σταθούμε σταθεροί ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία».

Άλλοι δύο θεατές τραυματίστηκαν επίσης από τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση, ανέφερε η Μυστική Υπηρεσία, ενώ πηγή είπε στο Reuters ότι το περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας.

Ο Τραμπ, 78 ετών, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πυροβολήθηκε στο πάνω μέρος του δεξιού του αυτιού και ότι υπήρχε «πολλή αιμορραγία». Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του είπε ότι «πήγαινε καλά» και το Bloomberg News ανέφερε ότι είχε βγει από το νοσοκομείο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε από τις συγκλονιστικές σκηνές» στη συγκέντρωση. «Η πολιτική βία σε οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας και οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι η απόπειρα ήταν «ανησυχητική» και ότι τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι «η πολιτική βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή».

Οι Αμερικανοί φοβούνται την αύξηση της πολιτικής βίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, με δύο στους τρεις ερωτηθέντες σε έρευνα του Μαΐου να εκτιμούν ότι η βία μπορεί να ακολουθήσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ θα αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κι αυτός από τη μεριά του κατήγγειλε την απόπειρα κατά του Τραμπ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ο πυροβολισμός τον άφησε σοκαρισμένο, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συνάντησε τον Τραμπ αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι προσευχές του ήταν με τον πρώην πρόεδρο «σε αυτές τις σκοτεινές ώρες».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε τον πυροβολισμό απαράδεκτο, ενώ παράλληλα προέτρεψε, και άλλους ηγέτες να τον καταδικάσουν.

«Η επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αποκηρύσσεται σθεναρά από όλους τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και του διαλόγου στην πολιτική. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι απαράδεκτο», είπε ο Βραζιλιάνος ηγέτης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αποκάλεσε τον Τραμπ φίλο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση λέγοντας: «Καταδικάστε σθεναρά το περιστατικό. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και τις δημοκρατίες».

Διαβάστε επίσης

Ντόναλντ Τραμπ: Απόπειρα δολοφονίας από 20χρονο σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια (Videos)

Μαφία διαπλοκής ΥΠΠΟ προστασία – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Αγρια συμπλοκή οπαδών, έπεσαν πυροβολισμοί – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Πληθωρισμός κερδών και όχι μισθών – Oι επιχειρήσεις αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους σε βάρος καταναλωτών και εργαζομένων

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στο CNN: Αναφέρθηκε σε μια φανταστική χώρα, είδε μέχρι και… 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Η ανατριχιαστική απειλή του δράστη για να πείσει την 37χρονη να γυρίσει σπίτι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter