Η ορμητική κίνηση της αγοράς προς τις 646 μονάδες έσβησε γρήγορα την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να περιορίζει τα κέρδη του σε 1,72%, κινούμενος στις 636 μονάδες.
Το σημαντικό νέο της τρίτης συνεδρίασης της εβδομάδας είναι η αντίδραση των τραπεζών , η οποία, σημειωτέον, είναι υποδεέστερη σε σχέση με την πτώση του προηγούμενου διαστήματος. Με τον Οκτώβριο να μην βρίσκεται καν στα μισά του και ο τραπεζικός κλάδος μετράει απώλειες μεγαλύτερες του 15% και με την κεφαλαιοποίηση να κυμαίνεται στα όρια των 5 δις. ευρώ από περίπου 8,3 δις. ευρώ στο τέλος του 2017. Η Alpha αντιδρά την Τετάρτη με κέρδη 4,52%, η Εθνική 4,36%, η Eurobank 4,2% και η Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έφτασε κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ χθες, ενισχύεται κατά 3,90%.
Προς το παρόν, οι επαγγελματίες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ράλι ανακούφισης με τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού τα ιστορικά χαμηλά για τραπεζικές μετοχές ή τα χαμηλά διετίας για τον γενικό δείκτη από τη στιγμή που συνοδεύονται με τα καλά νέα από το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, αποτελούν αγοραστική ευκαιρία. Ταυτοχρόνως, οι κινήσεις δύο τραπεζών, της Eurobank και της Alpha να πουλήσουν άμεσα άλλα 4,5 δις. ευρώ από κόκκινα δάνεια στα funds, δείχνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας αν ο SSM και η ΕΚΤ εγκρίνουν το σχέδιο εγγυήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Για δε την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε λόγος να γίνεται. Η «παρέμβαση» Στουρνάρα προφανώς έγινε κατόπιν πίεσης λόγω του άσχημου κλίματος στην αγορά διότι αν ο τραπεζικός κλάδος μέσα στον Οκτώβριο υποχωρεί 15%, τον Σεπτέμβριο η πτώση έφτασε το 24%. Που σημαίνει ότι άργησε…
Κατά τα άλλα, η αντίδραση φαίνεται να διοχετεύεται και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, του δείκτη «βιτρίνα» της αγοράς μας που παρακολουθούν οι ξένοι, αν και οι συναλλαγές έπειτα από 4 ώρες συναλλαγών παραμένουν υποτονικές μόλις στα 23 εκατ. ευρώ…