Απονεμήθηκαν τα βραβεία ταινιών μικρού μήκους οι οποίες εμπνεύστηκαν από τον Μιχάλη Κακογιάννη

Απονεμήθηκαν τα βραβεία ταινιών μικρού μήκους οι οποίες εμπνεύστηκαν από τον Μιχάλη Κακογιάννη

Το Σάββατο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έγινε η τελετή των βραβείων των συμμετεχόντων στο σεμινάριο ««5’ movie project»-Μιλήσαμε με τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Σωτήρη Τσαφούλια και τον Χάρη Τζωρτζάκη

Με καλύτερο τρόπο δεν θα μπορούσε να μπει το καλοκαίρι από το να βλέπεις επίδοξους μικρομηκάδες να παρουσιάζουν τις νέες τους δουλειές.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 1 Ιουνίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων των συμμετεχόντων στο σεμινάριο «5’ movie project» που διοργανώθηκε από τη Σχολή Θεάτρου «Τεχνών ΕΚΑΤΟ» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ένα όραμα που όπως μας αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, θα γίνει θεσμός ο οποίος θα λειτουργεί ως εφαλτήριο για τους νέους δημιουργούς, όπως ακριβώς θα το ήθελε ο σπουδαίος Μιχάλης Κακογιάννης.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από τις αρχές Απριλίου όταν έγινε η πρώτη από τις έξι συναντήσεις του εργαστηρίου σκηνοθεσίας με τον Σωτήρη Τσαφούλια με σκοπό τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους διάρκειας πέντε λεπτών, με τα ελάχιστα δυνατά τεχνικά μέσα και εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη.

(Σωτήρης Τσαφούλιας)

Υπό την καθοδήγηση του Σωτήρη Τσαφούλια και των συνεργατών του σκηνοθέτες και ηθοποιοί  συνέπραξαν  σε μια δυναμική και δημιουργική διαδικασία έως την ολοκλήρωση των ταινιών. Το εργαστήρι ξεκίνησε με προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη και στην συνέχεια αναπτύχθηκαν θεματικές που αφορούσαν το Σενάριο, το Κάστινγκ Ηθοποιών, την Υποκριτική στην Κάμερα, Τεχνικές Κινηματογράφησης, Εξέλιξη Ταινιών, Πρόβα με Ηθοποιούς, Μοντάζ, Ηχητικό Σχεδιασμό και τέλος την Ολοκλήρωση Ταινιών.

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου όλοι οι συμμετέχοντες πήραν βεβαιώσεις της συμμετοχής τους  ενώ το Βραβείο Σκηνοθεσίας εξασφάλιζε στον νικητή πρακτική εξάσκηση με τον Σωτήρη Τσαφούλια στην επερχόμενη δουλειά του που όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο σκηνοθέτης θα αφορά ένα αληθινό γεγονός που συνέβη τη δεκαετία του ΄90 και θα ολοκληρωθεί σε έξι επεισόδια. Ο σκηνοθέτης, που συμμετείχε στο πρόγραμμα αφιλοκερδώς, μας εξηγεί γιατί είπε το «ναι» σε αυτό το project.

«Το «5’ movie project» ξεκίνησε ως μια προσπάθεια νέοι δημιουργοί να έρθουν σε επαφή με αυτό που θέλουν να κάνουν. Να τους δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουν τ΄ όνειρο τους. Είμαι ευγνώμων για τη μαζική συμμετοχή τους. Είμαι από τους ανθρώπους που υποφέρω όταν δεν μπορώ να βοηθήσω τους άλλους. Κι αυτό γιατί εμένα σ΄ όλους τους τομείς της ζωής μου δεν με βοήθησε κανείς.

Δεν είμαι της άποψης πως εφόσον δεν με βοήθησε κανείς εμένα θα περάσετε τα ίδια και εσείς. Είναι δύσκολη επιλογή να γίνεις ηθοποιός ή σκηνοθέτης στην Ελλάδα. Ξέρεις πως θα είναι τρομερά δύσκολο να βιοποριστείς από το επάγγελμά σου. Τα παιδιά που προσπαθούν, δεν σταματούν και συνεχίζουν να ονειρεύονται, είναι τα παιδιά που καθημερινά μοχθούν να τα βγάλουν πέρα σε τραγικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η τέχνη χρησιμοποιεί το ψέμα για να πει μια αλήθεια. Είναι ο πιο ασφαλής χώρος για να πλησιάσεις και να νικήσεις το σκοτάδι».

Δεύτερο πολύ σημαντικό Βραβείο είναι της Ερμηνείας που συνοδεύεται με υποτροφία από τη Σχολή Θεάτρου Τεχνών Εκατό.

(Λάκης Λαζόπουλος)

Για τον εμπνευστή και ιδρυτή της σχολής, Λάκη Λαζόπουλο, η στήριξη στους νέους δημιουργούς αποτελεί υπόσχεση και προσωπικό «χρέος» μιας και ο ίδιος νιώθει τυχερός για τα όσα του έχει προσφέρει η τέχνη μέχρι σήμερα: «Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε με την πολύ ωραία διάθεση του Σωτήρη Τσαφούλια  να δημιουργήσουμε κάτι που να δώσει αφορμή στα νέα παιδιά, στους νέους συναδέλφους να έρθουν σ΄ επαφή με τις τεχνικές του κινηματογράφου. Από όσο γνωρίζω θα πάρει κι ανθρώπους να δουλέψουν μαζί του κι αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε ευθύνη να απλώσουμε το χέρι στους νέους δημιουργούς. Όχι με την έννοια της φιλανθρωπίας αλλά να σταθούμε στο πλευρό τους πραγματικά. Να τους δώσουμε λύσεις σ΄ ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα. Εγώ στάθηκα τυχερός. Από την αρχή αυτής της διαδρομής υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν σε εμένα και με στήριξαν. Με αυτό το όραμα έφτιαξα τη Σχολή Θεάτρου «Τεχνών Εκατό». Αφού ολοκληρώσουν τα παιδιά τις σπουδές τους να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε στον επαγγελματικό στίβο».

(Σωτήρης Τσαφούλιας, Χάρης Τζωρτζάκης, Ελευθερία Στεφανούρη, Ξένια Καλδάρα)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Θεάτρου Τεχνών Εκατό, ηθοποιός και συγγραφέας, Χάρης Τζωρτζάκης, δημιούργησε μαζί με τους συμμετέχοντες μια μικρού μήκους ταινία, που δεν συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι στις τεχνικές κατηγορίες. Η μικρού μήκους με τίτλο «Θέση 12» πραγματευόταν τη γυναικοκτονία που συνέβη την 1η Απριλίου, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και στοίχησε τη ζωή στην 29χρονη Κυριακή Γρίβα.

Για τον ηθοποιό η υπεράσπιση της αλήθειας αποτελεί μονόδρομο:

«Είναι συγκινητικό που όλο αυτό συμβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Με κάποιον τρόπο είναι σαν να συνεχίζει το όραμα αυτού του ανθρώπου να δίνεται βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Μαζί με τον Σωτήρη Τσαφούλια, τον Λάκη και φυσικά την Ξένια Καλδάρα, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το «5’ movie project», θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο για τους νέους δημιουργούς. Όσον αφορά το φιλμ «Θέση 12» είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω από τη στιγμή που μου δίνεται βήμα. Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και τα αυτιά στη βία. Δεν μπορεί η τέχνη να κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει γύρω της».

Αναλυτικά οι νικητές και οι νικήτριες του εργαστηρίου «5’ movie project»

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

Ο Γιώργος Κασαπάκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Mimosa»

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

Παυλίνα Σάρλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Θέση 12»

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 

Η ταινία «Snap» της Ελευθερίας Στεφανούρη

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου

Ο Θωμάς Παλυβός για το σενάριο του στην ταινία «Ξεχνάς»

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Η Ειρήνη Χαριτοπούλου για την ταινία «Switch»

Ειδικές Μνείες:

«Blossom» του Αχιλλέα Τσούτση

«Mimosa» της Εκάτης Κουκουτσάκη

«Ρεστία» του Μάνου Σταθόπουλου

«Οδυσσέας» του Κωνσταντίνου Ξενάκη

”Entropy” του Τάσου Νίκα

«Το κόκκινο παγκάκι» του Χριστόφορου Αντωνιάδη

Documento Newsletter