Ο κ. Δημητριάδης είχε στραφεί με μια εξοντωτική αγωγή κατά των δύο ΜΜΕ και του δημοσιογράφου εγκαλώντας τους για δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την εμπλοκή του με εταιρείες που σχετίζονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα οποία είχαν δημοσιευτεί πριν την παραίτησή του από τη θέση του ΓΓ του πρωθυπουργού.
Στο δικαστήριο βρέθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ εκφράζοντας τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους που βρέθηκαν στο στόχαστρο του άλλοτε ισχυρού ανθρώπου του Μεγάρου Μαξίμου.
Υπέρ του κ. Δημητριάδη κατέθεσε συνεργάτιδά του, η οποία υποστήριξε ότι πλέον ο ίδιος αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους πελάτες του λόγω της εμπλοκής που φέρεται να είχε με την υπόθεση των υποκλοπών και ότι δεν έχει άλλον τρόπο να αμυνθεί πέραν της προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς πλέον είναι «απλός πολίτης».
Σε σχέση με την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη, η συνεργάτιδά του υποστήριξε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και όχι τη νομική ευθύνη.
Υπέρ των κατηγορούμενων δημοσιογράφων κατέθεσαν ο καθηγητής της Νομικής Νίκος Αλιβιζάτος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
Η κατάθεση του Νίκου Αλιβιζάτου υπήρξε καίρια καθώς εξήγησε με απόλυτη νομική επάρκεια τους λόγους για τους οποίους η ελεγχόμενη αρθρογραφία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δημοσιογραφική δεοντιολογία. Μάλιστα τόνισε ότι εάν ήθελε να δείξει σε μαθητές παράδειγμα άρθρου που δεν θα μπορούσε να μηνυθεί, θα τους έδειχνε το συγκεκριμένο.
Αναφερόμενος στον τίτλο της ΕφΣυν «Ο μεγάλος ανιψιός και ο μεγάλος αδελφός», ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι θα δεχόταν ότι ίσως ο τίτλος είναι υπερβολικός, αλλά την επόμενη ημέρα από την υποβολή της αγωγής, ο Γρ. Δημητριάδης παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για την υπόθεση των υποκλοπών. «Είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση;», αναρωτήθηκε ο κ. Αλιβιζάτος.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έδρα διέκοψε επανειλημμένως την κατάθεση του κ. Αλιβιζάτου, ιδιαίτερα όταν εκείνος επιχείρησε να μιλήσει για την πρακτική των SLAPPs, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι παρατήρησαν ότι αν και το δικαστήριο θα μπορούσε να πρωτοπορήσει εισάγοντας στην ελληνική νομολογία την έννοια των SLAPPs, εντούτοις δείχνει να έχει «δυσανεξία» στο να τον ακούσει.
Σημαντική ήταν επίσης η κατάθεση του δημοσιογράφου του Inside Story Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος υπερασπίστηκε το δημοσιογραφικό καθήκον που επιτέλεσαν οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, τονίζοντας ότι όσα έγραφε το άρθρο επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πραγματικά.
Όπως εξήγησε, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν τότε ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος του ελληνικού κράτους, ενώ το 2021 έλαβε δικαίωμα υπογραφής και για τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ. Όπως εξήγησε, η σχέση του με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ήταν πολύ στενή και ότι εάν η ΕΥΠ είχε χρησιμοποιήσει το Predator, τότε σίγουρα ο διοικτής θα είχε ενημερώσει τον ΓΓ του πρωθυπουργού.
Σημαντική είναι επίσης η τελευταία φράση του Τάσου Τέλλογλου με την οποία ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από τους δικηγόρους του Γρηγόρη Δημητριάδη αν αναφέρεται στις «νόμιμες» ή τις «παράνομες» παρακολουθήσεις, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Το ίδιο είναι!».