Απομονωμένη η ΝΔ: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Απομονωμένη η ΝΔ: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση προκειμένου να «θάψει» το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών. Εντύπωση προκάλεσε ότι οι πολίτες δεν μπορούσαν να δουν με κανέναν τρόπο τη συνεδρίαση, αφού το WebTV-2 αντί να προβάλλει τη συζήτηση, προτίμησε να μεταδίδει κλασική μουσική άνευ εικόνας.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Όλως τυχαίως οι πολίτες δεν μπορούσαν να δουν με κανέναν τρόπο τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις πομφόλυγες του εισηγητή της ΝΔ, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η πρώτη που λαμβάνεται σε επίπεδο ΕΕ και δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα κράτη μέλη. Έπειτα, άρχισε ο ορυμαγδός.

«Μας δίνετε επιτέλους η ευκαιρία να συζητήσουμε υπό συνθήκη δημοσιότητας και όχι μυστικότητας ή απορρήτου για το σκάνδαλο υποκλοπών» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αγνοώντας το «μαύρο» που είχε πέσει στο WebTV-2 του portal της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης επί πέντε βδομάδες αρνείται να έρθει στη Βουλή» είπε και αναρωτήθηκε: «Γιατί κρύβεται;».

«Ταφόπλακα»

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ταφόπλακα» στην προσπάθεια διαλεύκανσης των υποκλοπών. Διερωτήθηκε δε ότι ποιος θα απαντήσει για την παράλληλα παρακολούθηση υπουργών από ΕΥΠ και Predator, κρίνοντας πως «όσο και να προσπαθήσετε να κρύψετε τα εγκλήματα και τα αίσχη κάτω από το χαλί μέσω της νομιμοποίησης αυτής της άθλιας μεθόδευσης και πρακτικής διακυβέρνησης, οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως «κάποιοι συγκεκριμένοι με ονοματεπώνυμο θα δώσουν λογαριασμό και στον λαό και στη Δικαιοσύνη. Τετελεσμένα κακουργήματα υπάρχουν κ. Τσιάρα και από αυτά δεν μπορείτε να γλιτώστε…».

«Μας δουλεύετε;»

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου οδήγησαν ακόμα και τον ψύχραιμο και πάντα θεσμικό Χάρη Καστανίδη να αναρωτηθεί δις απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία: «Μας δουλεύετε;». Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στηλίτευσε πως προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι ενάντια στη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς -μεταξύ άλλων- επιτρέπουν τις μαζικές παρακολουθήσεις.

Εξήγησε δε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα της ΕΥΠ μπορεί να αγνοηθεί από τη διάταξη η προϋπόθεση της αναγραφής της αιτιολογίας που οδηγεί στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. «Γι΄ αυτό η εισαγγελική διάταξη έχει τυπικά στοιχεία, για να μην ελέγξει κανείς την κ. Βλάχου και την ΕΥΠ» ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας ανάμεσα στα πιθανά θέματα εθνικής ασφαλείας και στο επαχθές μέτρο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».

«Στην ΑΔΑΕ θα πάει μια διάταξη με τυπικά στοιχεία και δεν θα έχει ονόματα, αιτιολόγηση, ούτε τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, τίποτα από όλα αυτά, ενώ σε έξι μήνες θα καταστραφεί και το υλικό που συλλέχθηκε» παρέθεσε και συμπέρανε: «Άρα, η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν θα γνωρίζει τίποτα».

«Μειοψηφία η ΑΔΑΕ»

Ως προς την ενημέρωση των παρακολουθούμενων μετά από τρία χρόνια, είπε: «Αν περάσουν τρία χρόνια μπορεί να ενημερωθεί το θύμα της παρακολουθήσεως υπό μία προϋπόθεση: ότι υποβάλλει αίτημα, το οποίο θα κριθεί από μία τριμελή επιτροπή, εκ των οποίων οι δύο διέταξαν την άρση του απορρήτου». Επ’ αυτού, διαπίστωσε πως υπό τα δεδομένα αυτά η ΑΔΑΕ «είναι μειοψηφία». «Μα τι λέτε; Έτσι διασφαλίζεται ο έλεγχος της συνταγματικά ανεξάρτητης αρχής;» ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η απόφαση θα πρέπει να είναι μόνο του προέδρου της ΑΔΑΕ».

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο «διευρύνεται το πεδίο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών», καθώς σε αυτό εντάσσεται «το σύμπαν του ποινικού κώδικα και των ποινικών νόμων». Ένα ακόμα «χτύπημα» που επιφύλασσε κατά της συμπολίτευσης αφορούσε τις ποινές. «Οι βαρύτερες περιπτώσεις παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών παραμένουν πλημμελήματα, ενώ οι συνήθεις μορφές παραβίασης του απορρήτου είναι κακουργήματα» κατέστησε σαφές και αναρωτήθηκε: «Επιβάλλετε χαμηλότερη ποινή όταν παρακολουθείτε το τηλέφωνο του πρωθυπουργού και των υπουργών;».

«Το νομοσχέδιο “θάβει” πιο βαθιά το σκάνδαλο»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «όχι μόνο συγκαλύπτει, αλλά “θάβει” πιο βαθιά το σκάνδαλο και προσπαθεί να βγει και λάδι από πάνω», συμπληρώνοντας πως «αυτή η στάση είναι πραγματικά πρόκληση για τον λαό».

Κριτική άσκησε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, διατυπώνοντας την επιφύλαξη του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, επισήμανε πως «ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου» από την «εκτεθειμένη πλέον κυβέρνηση».

Documento Newsletter