Απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για τα χαμηλά εισοδήματα από τις νέες αντικειμενικές

Απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για τα χαμηλά εισοδήματα από τις νέες αντικειμενικές

Απώλεια κοινωνικών επιδομάτων για ευρείες κατηγορίες σημερινών δικαιούχων και φοροαπαλλαγών για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους χαμηλού εισοδήματος φέρνει η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που δρομολογεί η κυβέρνηση, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου της  Αττικής.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί το πολύ οξύ πρόβλημα που αναμένεται να εμφανιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με την έναρξη σε ισχύ των νέων αντικειμενικών, θα συγκροτηθεί στο υπουργείο ειδική Ομάδα Εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη άλλων υπουργείων, συγκεκριμένα από τα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος της ομάδας θα είναι να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών αξιών πάνω σε σημαντικά κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές και φόρους και να καταθέσει προτάσεις για αναπροσαρμογές των ορίων που θα κρίνουν ποιος είναι δικαιούχος και ποιος όχι, τουλάχιστον σε για ορισμένες πολύ κραυγαλέες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική κατακραυγή.

Κίνδυνος κλονισμού του συστήματος κοινωνικής προστασίας

Διότι η δρομολογούμενη αξιοσημείωτη και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, εκτός του ότι αλλάζει το μείγμα του ΕΝΦΙΑ σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, εγκυμονεί έναν κίνδυνο κλονισμού ολόκληρου του συστήματος κοινωνικής προστασίας που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων  σημερινών δικαιούχων από τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία χορηγούνται με αντικειμενικά κριτήρια εισοδήματος και αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

Με τον τρόπο αυτό, κατά συνέπεια, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ορίζουν όχι μόνον τα επίπεδα του ΕΝΦΙΑ πού πληρώνει ο καθένας αλλά και το ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος θέρμανσης και ποιοι όχι αλλά ακόμη και το ποιος παίρνει και ποιος όχι Κοινωνικό Τιμολόγιο από τη ΔΕΗ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Για να πάρει κάποιος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για παράδειγμα,  η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 105.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 15.000 για κάθε παιδί, έως τα τρία και με «ταβάνι» τα 150.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει με λίγο διαφορετικά περιουσιακά όρια και για τη λήψη Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Για το λόγο αυτό, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών κατά 20% τουλάχιστον στις περισσότερες λαϊκές περιοχές της Αττικής θα πετάξει εκτός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Τιμολογίου όλα εκείνα τα νοικοκυριά που σήμερα είναι κοντά στο όριο ή για παράδειγμα, ζευγάρι με δυο παιδιά που σήμερα έχει ακίνητη περιουσία αξίας 110.000 ευρώ αλλά που λόγω αύξησης των αντικειμενικών το 2022 η αξία της θα αυξηθεί σε 140.000 ευρώ.

Απώλεια φοροαπαλλαγής ΕΝΦΙΑ κατά 50%

Ένα δεύτερο πρόβλημα που θα προκύψει από την αύξηση των αντικειμενικών στις λαϊκές περιοχές, είναι ότι πολύς κόσμος  θα χάσει την φοροαπαλλαγή κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που έχει με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, εφόσον βέβαια πληροί και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Με βάση το σημερινό πλαίσιο,  η φοροαπαλλαγή κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ ισχύει εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μέχρι 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ  για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ για έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά. Έτσι, ενώ σήμερα π.χ. ένα ζευγάρι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας 130.000 ευρώ πληρώνει το μισό ΕΝΦΙΑ, με δεδομένο ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα ανεβάσει την αξία της περιουσίας του πάνω από τα 150.000 ευρώ, από το 2022  θα επιβαρυνθεί διπλά, αφού και το σύνολο του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνει χάνοντας τη φοροαπαλλαγή 50%, και την αύξησή του λόγω των νέων αντικειμενικών.

Ετικέτες

Documento Newsletter