Αποκλειστικό: Η επιστολή υπαλλήλων της ΕΕ προς την ηγεσία για τη Γάζα – «Απαιτήστε κατάπαυση του πυρός τώρα!»

Αποκλειστικό: Η επιστολή υπαλλήλων της ΕΕ προς την ηγεσία για τη Γάζα – «Απαιτήστε κατάπαυση του πυρός τώρα!»

«Για εμάς είναι αδιανόητο η ΕΕ, ως κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, να γυρίζει την πλάτη στα δεινά των ανθρώπων», διαμηνύουν υπάλληλοι της ΕΕ σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους

Σε μια κίνηση που δημιουργεί σοβαρό ιστορικό προηγούμενο στα χρονικά της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento οι υπάλληλοι της Ένωσης, με αφορμή τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στο ζήτημα του πολέμου στη Γάζα.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ συνυπέγραψαν ένα εκτενές κείμενο που ασκεί σφοδρή κριτική στην άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ από τους ανώτατους αξιωματούχους, το οποίο αποστέλλουν στους τέσσερις επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών: την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοσέπ Μπορέλ.

Η κίνηση αποτυπώνει ένα σοβαρό ζήτημα αναντιστοιχίας μεταξύ της στάσης των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπαλλήλων και στελεχών που καλούνται να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές.

«Το Documento έχει στη διάθεσή του την επιστολή που συνυπέγραψαν οι υπάλληλοι της ΕΕ» ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κείμενο έχει διαχυθεί στους υπαλλήλους όχι μόνο από άλλους συναδέλφους τους, αλλά και από ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν το περιεχόμενό του, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να το συνυπογράψουν καθώς οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της ΕΕ.

«Για εμάς είναι αδιανόητο η ΕΕ, ως κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, να γυρίζει την πλάτη στα δεινά των ανθρώπων. Για εμάς είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ μπορεί, μέσω της τρέχουσας στάσης της, ακόμη και να συνεισφέρει σε αυτά τα δεινά», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Στην επιστολή οι υπάλληλοι ξεκαθαρίζουν ότι «καταδικάζουμε τη φρικτή επίθεση που διεξήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με σαφή στόχο τους αμάχους. Ωστόσο, η βαρβαρότητα αυτής της επίθεσης δε συνέβη εν κενώ, όπως υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η βαρβαρότητα της επίθεσης της Χαμάς δεν μπορεί να μας τυφλώσει ώστε να μη βλέπουμε ένα πλαίσιο αμαυρωμένο από βία, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκούσιες επιθέσεις σε άοπλους αμάχους, επαναλαμβανόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις και στέρηση γης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που διέπραξε το Ισραήλ τα τελευταία 75 χρόνια. Ούτε η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ή να δικαιολογηθεί με αναφορά στο άνευ όρων δικαίωμά του να «αμυνθεί». Αυτό δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτο αλλά και νομικά λανθασμένο».

Σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκε ότι θα στείλει στη Γάζα η ΕΕ, τονίζεται ότι «αν και χαιρετίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωση διπλασιασμού της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Γάζα, η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι άσκοπη αν δοθεί μέσα σε κενό πολιτικής δράσης κατά των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και καταστροφών».

Οι επτά απαιτήσεις των υπαλλήλων προς την ηγεσία της ΕΕ:

– Ζητήστε την άμεση κατάπαυση του πυρός και από τα δύο μέρη ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νερό και ηλεκτρισμό, την παροχή επείγουσας περίθαλψης και την απελευθέρωση των ομήρων.

– Απαιτήστε την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ, με ειδική αναφορά στο άρθρο. 2 της Συμφωνίας.

– Απαιτήστε τον σεβασμό των ψηφισμάτων, γνωμοδοτήσεων, εκθέσεων και ερευνών του ΟΗΕ και άλλων διεθνών φορέων.

– Ζητήστε από τα κράτη μέλη να άρουν όλους τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και τη διαφωνία γύρω από αυτό το θέμα στην εθνική τους επικράτεια.

– Συμμορφωθείτε με το καθήκον σας περί περίθαλψης επισπεύδοντας την εκκένωση του προσωπικού της ΕΕ και των οικογενειών τους από τη Γάζα και παρέχοντάς τους όλη την απαραίτητη υποστήριξη.

– Συνεργαστείτε με τα κράτη μέλη προς την κατεύθυνση ενός εμπάργκο εμπορίου όπλων με το Ισραήλ, καθώς αντιβαίνει στο στρατηγικό αξιακό συμφέρον της ΕΕ

– Δώστε συνέχεια στα αιτήματα ορισμένων κρατών μελών για συζήτηση της επιβολής κυρώσεων σε μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου και σε άλλους μεμονωμένους Ισραηλινούς για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2020/1998 του Συμβουλίου.

 

Η διαδικασία της υπογραφής

Στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής (9:00 ώρα Ελλάδος), έληξε ο χρόνος για υπογραφή της επιστολής από τους υπαλλήλους και αξιωματούχους της ΕΕ στους οποίους είχε αποσταλεί το κείμενο.

Η διαδικασία για να διαβάσει και να συνυπογράψει κανείς το κείμενο, περιελάμβανε την είσοδο σε ειδική πλατφόρμα αποκλειστικά για τους υπαλλήλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι η πρώτη φορά που οι υπάλληλοι της ΕΕ λαμβάνουν την πρωτοβουλία να αποστείλουν ένα τέτοιο κείμενο και στους τέσσερις επικεφαλής των τεσσάρων βασικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ.

Πριν από περίπου έναν μήνα, οι υπάλληλοι της ΕΕ είχαν αποστείλει επιστολή για το ίδιο ζήτημα απευθείας στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στη στάση απόλυτης υποστήριξης του Ισραήλ που τήρησε στις δηλώσεις της.

Επιστολή στη φον ντερ Λάιεν

Στις 20 Οκτωβρίου, περίπου 850 υπάλληλοι της ΕΕ είχαν αποστείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικρίνοντάς τη για τη στάση της στο θέμα της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, τονίζοντας ότι η στάση της Κομισιόν στο θέμα δεν εκφράζει τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ την καλούσε, μαζί με όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία της ζωής των αμάχων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, είχε απαντήσει με εσωτερική αλληλογραφία, στην οποία είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «θρηνούμε την απώλεια όλων των αθώων ζωών σε αυτή τη σύγκρουση, όλων των θρησκειών και όλων των εθνικοτήτων».

Χωρίς να αναφερθεί απευθείας στην επιστολή, στο memo που έστειλε στους υπαλλήλους της ΕΕ είχε εκφράσει τις ευχαριστίες της «στους συναδέλφους που μοιράστηκαν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους σε σχέση με αυτές τις πολύ δύσκολες και συναισθηματικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ανάμεσα στις υπογραφές υπήρχαν και πολλά στελέχη της ΕΕ που είχαν ασχοληθεί υπηρεσιακά με το παλαιστινιακό ζήτημα και τον ρόλο της ΕΕ στην επίλυσή του.

Αναμένεται με ενδιαφέρον αν οι τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα απαντήσουν στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία των υπαλλήλων των ευρωπαϊκών Θεσμών, η οποία αναδεικνύει τη χαώδη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις κεντρικές πολιτικές θέσεις που λαμβάνει η ΕΕ και στο αίσθημα των στελεχών της. 

Documento Newsletter