Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του documentonews.gr, ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Βουλής, Γρηγόρης Λαζαράκος, δεν είχε ιδέα για την αφαίρεση ακόμα και του ονόματος του βουλευτή Μαγνησίας με τη ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια, από την Ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το οικογενειακό project του «γαλάζιου» βουλευτή και την απόπειρα χρηματοδότησης με 4,2 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό.
Την Τετάρτη το documentonews.gr ανέδειξε την πρωτοφανή προσπάθεια να επιβληθεί ομερτά ακόμα και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δημοσιεύοντας την Ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα σβησμένα ονόματα του βουλευτή και της συζύγου του, αλλά και την επωνυμία της εταιρίας.
Την ίδια μέρα, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Βουλής, κάνοντας λόγο για «περιττή» και «υπερβολική» ενέργεια.
Διαβάστε επίσης: Βουλή: Τα ονόματα των Φουρθιώτη, Κουρτάκη και Λάτση γιατί δεν τα έσβησαν;
«Ο τρόπος που δημοσιοποιούνται στο portal της Βουλής οι Ερωτήσεις γίνεται βάσει οδηγιών από τον υπεύθυνο προσωπικών δεδομένων» δήλωσε ο κ. Τασούλας στο documentonews.gr και πρόσθεσε: «Στα κείμενα των Ερωτήσεων που εμπλέκονται προσωπικά δεδομένα, αποφεύγονται να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα».
Στο εύλογο ερώτημα που του θέσαμε για το πώς γίνεται το όνομα ενός μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας να θεωρείται προσωπικό δεδομένο, αντέτεινε: «Προσωπικό δεδομένο είναι οποιοδήποτε όνομα αναφέρεται σε άσκηση κοινοβουλευτικοί έλεγχου. Ωστόσο, επειδή το ζήτημα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, τότε αυτό που έγινε κρίνεται περιττό και υπερβολικό».
Δεν ήξερε ο υπεύθυνος
Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, ο κ. Λαζαράκος δεν γνώριζε και ενημερώθηκε μόλις χθες -δηλαδή, μετά το δημοσίευμά- για το σβήσιμο των στοιχείων της εταιρίας και του «γαλάζιου» βουλευτή, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία εξυπηρετεί αμιγώς πολιτικές σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ούτε ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να γνώριζε για αυτήν την ενέργεια, η οποία φαλκιδεύει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οπότε, το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τον πρόεδρο ή τον γενικό γραμματέα της Βουλής -ο οποίος έκοβε διπλούς μισθούς σε συνεργάτες του ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ζούσε με 534 ευρώ λόγω lockdown- είναι ποιος έδωσε τη σχετική εντολή και ποιος την εκτέλεσε. Διότι αν η πρακτική αυτή μετατραπεί σε συνθήκη, τότε επί της ουσίας καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των βουλευτών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.