«Κόλαφος» για την Ελληνική κυβέρνηση είναι η επιβεβαίωση από το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών προς το documentonews.gr πως η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ συζήτησε με την ολλανδική πρεσβεία για την αποχώρηση της από την Ελλάδα αφού δεν γινόταν να εγγυηθεί κανείς για την ασφάλεια της μετά το επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επίθεση που δέχθηκε με πέτρα στο κεφάλι.
Η απάντηση του Ολλανδικού ΥΠΕΞ χαρακτηριστικά αναφέρει πως «οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα», υπονοώντας πως στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται και συνεχίζει «η επιλογή της σύντομης προσωρινής αναχώρησης προς την Ολλανδία συζητήθηκε με την δημοσιογράφο» λέγοντας πως η Ολλανδία ή η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της και συμπληρώνοντας αναφέρει πως «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις προξενικές υπηρεσίες», αναφερόμενο σε σχετική ερώτηση του documentonews.gr περί συζήτησης των ολλανδικών αρχών με τις αρμόδιες ελληνικές για το ζήτημα της ασφάλειας της Μπέγκελ. Στην ουσία η άρνηση σχολίου επιβεβαιώνει τη σχετική νύξη αφού δεν την διαψεύδει.
Υπενθυμίζεται πως η Μπέγκελ έχει ανακοινώσει την αναχώρηση της από την Ελλάδα σε άγνωστη ημερομηνία για λόγους ασφαλείας, έπειτα από το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς και την επίθεση που δέχθηκε με πέτρα στο κεφάλι από άγνωστο, όπως είχε αναφέρει η ίδια σε συνέντευξη της στο ολλανδικό NU.nl και έκτοτε φοβάται για τη ζωή της.
Είναι πλέον πασιφανές ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να υπερασπιστεί την (άβολη για την κυβέρνηση) ελευθεροτυπία και ανέχεται την εκστρατεία μίσους, δολοφονία χαρακτήρα, το ψηφιακό κυνήγι μαγισσών έως και την φυσική εξόντωση της Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ. Βέβαια, η χώρα πέρα ότι διολισθαίνει όλο και πιο κάτω μέρα με τη μέρα στους δείκτες ελευθεροτυπίας, κινδυνεύει να «ορμπανοποιηθεί» περαιτέρω με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ποιότητα της δημοκρατίας, όσο και για τη διπλωματική ισχύ της χώρας. Άλλωστε τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως είναι η ελευθεροτυπία) δεν είναι «αλά καρτ» και δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία.
Η Μπέγκελ καλώς ή κακώς, άνοιξε τη συζήτηση για ένα υπαρκτό θέμα που αποτελεί ταμπού στην Ελλάδα. Δεν κάνει τα pushback ο δημοσιογράφος, αλλά η κυβέρνηση. Ο δημοσιογράφος κάνει τις ερωτήσεις, η κυβέρνηση οφείλει να τις απαντήσει. Ο καθένας κρίνεται με βάση τη δουλειά του και η Μπέγκελ, εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις, την κάνει καλά.
Ολόκληρο το email του Ολλανδικού ΥΠΕΞ προς το documentonews.gr:
«Η υποστήριξη της ελευθεροτυπίας είναι ένα σημαντικό μέρος της ολλανδικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ολλανδία είναι δεσμευμένη για την ελευθεροτυπία παγκοσμίως. Πιστεύουμε πως οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα.
Όταν η δημοσιογράφος επικοινώνησε μαζί μας, η Ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα παρείχε βοήθεια στην ανησυχούσα δημοσιογράφο. Η επιλογή της σύντομης προσωρινής αναχώρησης προς την Ολλανδία συζητήθηκε με την δημοσιογράφο. Προφανώς όπως πάντα, εξαρτάται από τους ίδιους τους δημοσιογράφους να λάβουν σχετικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε σχολιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις προξενικές υπηρεσίες.»