«Σεισμό» σε Αγγλία και Κύπρο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της ομάδας έρευνας του Al Jazeera μέσω ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Men Who Sell Football» και θέμα του, το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπλύνει «μαύρο» χρήμα. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας (9/8) και εκθέτει τον θολό κόσμο της ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων στην Αγγλία και τον τρόπο κατάχρησης των νόμων και κανονισμών…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, αγγλικά ποδοσφαιρικά σωματεία μπορούν να αγοραστούν από εγκληματίες για να «ξεπλύνουν» τα έσοδα των παράνομων πράξεων τους. Η έρευνα του του Al Jazeera εμβαθύνει στον θολό κόσμο της ιδιοκτησίας αρκετών συλλόγων στο αγγλικό ποδόσφαιρο και αποκαλύπτει τη διαδρομή της παρανομίας.
Τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας δείχνουν μυστική βάση του ινδικού ναυτικού στο νησί του Αγίου Μαυρικίου. Δείχνουν ολόκληρη συμμορία κοντά στον πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές που αποσπά δωροδοκίες για κρατικές συμβάσεις. Δείχνουν την Κύπρο να καταργεί την ιθαγένεια μέσω επενδυτικού προγράμματος καθώς τα περισσότερα κυπριακά διαβατήρια που εκδόθηκαν με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν παράνομα.
Η έρευνα που έχει τίτλο «The Men Who Sell Football» δείχνει ακόμη, μεσάζοντες να λένε σε δημοσιογράφους που υποδύονται τους εκπροσώπους δήθεν επενδυτών, πώς μπορούν να κρύψουν τα χρήματα αλλά και την ταυτότητα ενός εγκληματία που θέλει να «ξεπλύνει» τα λεφτά του, πίσω από υπεράκτια καταπιστεύματα και να υποβάλουν δόλιες αναφορές στις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές. Δείχνει επίσης πώς οι ίδιοι μεσάζοντες χρησιμοποιούν «βρώμικα κόλπα» και μπορούν να αποκτήσουν νέα διαβατήρια για τους εγκληματίες – με νέα ονόματα – για να εξαπατήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές.
«Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι θυμωμένοι γιατί η έρευνα δείχνει την… ευπάθεια του αγγλικού ποδοσφαιρικού συστήματος σε κεφάλαια αμφίβολης προέλευσης και ακατάλληλους ιδιοκτήτες για τους συλλόγους τους», δήλωσε ο Ben Cowdock, ο οποίος ερευνά το ξέπλυμα χρήματος. «Η έρευνα του Al Jazeera για την ιδιοκτησία ποδοσφαιρικών συλλόγων θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αστυνομία και επίσης για τις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές» συμπληρώνει.
Τα ΜΜΕ της Κύπρου
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» της Κύπρου «με αλκοολούχα ποτά, πλουσιοπάροχα γεύματα και αρκετό χιούμορ όπως συνέβη και στην Κύπρο πραγματοποιούνταν οι συναντήσεις των υπό κάλυψη δημοσιογράφων του Al Jazeera στην Αγγλία, με πρόσωπα που εμπλέκονται στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, εκεί βρίσκεται το νήμα που οδήγησε την έρευνα των δημοσιογράφων του αραβικού δικτύου στην Κύπρο και τις αποκαλύψεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με τα «χρυσά» διαβατήρια».
Όπως αναφέρει ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» της Κύπρου, το νέο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τίτλο «The Men Who Sell Football» και αφορά έρευνα των υπό κάλυψη δημοσιογράφων του αραβικού δικτύου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καταδεικνύει ότι στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και Κύπριοι μέσω της παραχώρησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων.
Όπως ανέφερε στον «Π» ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας του Al Jazeera κ. Phil Rees «το νέο ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία που προηγήθηκε της έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του The Cyprus Papers Undercover και θα φωτίσει τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην έρευνα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».
Αρχικά οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου αποκαλύπτουν τον τρόπο που τα αγγλικά ποδοσφαιρικά σωματεία εξαγοράζονται από εγκληματίες και μετατρέπονται σε οχήματα ξεπλύματος εσόδων από τα διάφορα εγκλήματά τους.
Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του Al Jazeera φαίνονται να συναντούν μεσάζοντες οι οποίοι τους λένε πως είναι σε θέση να κρύψουν βρόμικο χρήμα πίσω από αδιαφανή υπεράκτια καταπιστεύματα (offshore trusts), να υποβάλλουν αναφορές για να υποκρύψουν στοιχεία και να δώσουν στους εγκληματίες ψευδείς ταυτότητες.
Κινέζος «επενδυτής»
Όπως στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι και εδώ, οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, φτάνοντας στο παρά πέντε της συμφωνίας για εξαγορά της Ντέρμπι Κάουντι, ενός από τους ιστορικότερους και παλαιότερους συλλόγους της Αγγλίας που έχει κατακτήσει δύο φορές το αγγλικό πρωτάθλημα.
Οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου συναντούν συγκεκριμένα τον Κρίστοφερ Σάμιουελσον, έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ειδικό πάνω σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για εξαγορά ποδοσφαιρικών ομάδων, που περιγράφεται ως «ο ιδανικός άνθρωπος του παρασκηνίου».
Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera με κρυφές κάμερες λένε στον Σάμιουελσον ότι ο κ. X- όπως ονομάζουν τον εικονικό επενδυτή που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν- είναι πολύ πλούσιος, καταδικάστηκε ερήμην σε επτά χρόνια φυλάκιση και μετέφερε λαθραία τα χρήματά του εκτός Κίνας, μέσω ενός καζίνου στο Μακάο. Στη συνέχεια του αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση επιθυμεί να αγοράσει αγγλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο για να ξεπλύνει τα χρήματά του.
Σε κάποια στιγμή ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος λέει πως αυτός και ένας συνεργάτης του, ο Κιθ Χάντερ -ένας ιδιωτικός ερευνητής και πρώην ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ- χρησιμοποιούν «βρόμικα κόλπα» για να διευκολύνουν τις συμφωνίες. Οι Σάμουελσον και Χάντερ διαβεβαιώνουν ακόμη, ότι μπορούν να βοηθήσουν τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους να αποκτήσουν ένα νέο διαβατήριο για τον εγκληματία πελάτη τους – και να του δώσουν μια νέα ταυτότητα για να εξαπατήσουν εντελώς τις ποδοσφαιρικές αρχές.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο έχει μεσολαβήσει ξανά για έκδοση κυπριακού διαβατηρίου, ο Χάντερ λέει στους δημοσιογράφους ότι το έχει κάνει πολλές φορές για λογαριασμό Ινδών, Ρώσων, Ουκρανών και Νιγηριανών και ότι «η διαδικασία γίνεται απρόσκοπτα». Και προσθέτει: «Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και σας διαβεβαιώνω ότι ήταν σε πολύ χειρότερη θέση από το αφεντικό σας». Σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορούν να του αλλάξουν το όνομα, ο Χάντερ απαντά ότι «το έχουμε κάνει και στο παρελθόν και θα δουλέψουμε γι’ αυτό».
Έπειτα αναφέρεται σε μια περίπτωση Ρώσου που τον βοήθησαν να πάρει κυπριακό διαβατήριο και ο οποίος καταζητείτο από την Ιντερπόλ. Μάλιστα, όπως αναφέρει, Κύπριος υπουργός πήγε στο Λονδίνο για να διευθετήσει την όλη διαδικασία χωρίς να χρειαστεί ο πελάτης τους να ταξιδέψει στην Κύπρο. «Πρώτη φορά έχει συμβεί και τώρα ο πελάτης μας μπορεί να ταξιδέψει παντού», ανέφερε. Πάντως, δεν κατονομάζεται ο υπουργός στο ντοκιμαντέρ. Από την πλευρά του ο Σάμιουελσον ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση των Ρώσων».
Γίνεται επίσης αναφορά σε μια συνάντηση που είχαν με τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και τον συνεργάτη του Αντώνη Αντωνίου σε αγώνες ιπποδρομίων οι οποίοι ανέφεραν ότι ο υπουργός είχε πει ότι το διαβατήριο θα εκδοθεί εντός οκτώ εβδομάδων, εφόσον η επένδυση θα ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι καταλήγουν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera στον Τόνι Κέι που ασχολείται με την αγοραπωλησία ακίνητων στην Κύπρο στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και ο οποίος πρωταγωνίστησε και στο ντοκιμαντέρ «The Cyprus Papers Undercover». Ο Κέι όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera, συνεργάζεται με τον Χριστάκη Τζιοβάνη, μέλος της Βουλής. Ο Σάμιουελσον διαβεβαιώνει τους δημοσιογράφους ότι θα έρθουν σε συμφωνία με την κορυφή της κυβέρνησης και το μόνο ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει.
Τελικά ο Τόνι Κέι θα τους φέρει σε επαφή με τον Χριστάκη Τζιοβάνη ο οποίος τους διαβεβαιώνει σε γεύμα ότι «Βοηθάμε ανθρώπους και πάρουν διαβατήριο, γιατί όχι;». Στο γεύμα με τον Τζιοβάνη γίνεται αναφορά στους δικηγόρους που θα βοηθήσουν και στη συνέχεια δείχνει στιγμιότυπα από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη.
Η συνέχεια είναι γνωστή από το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020, με τίτλο «The Cyprus Papers Undercover» και το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και σε έρευνες από την κυπριακή κυβέρνηση και την ΕΕ και τελικά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε Κύπριο υπουργό Εσωτερικών που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός από τους πρωταγωνιστές του νέου ντοκιμαντέρ είχε ταξιδέψει στην Αγγλία για να υπογράψει τα έγγραφα παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου σε Ρώσο πελάτη τους, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στο «The Men Who Sell Football» και πως είναι αναλήθειες που λέχθηκαν από μη αξιόπιστα άτομα με σκοπό να πείσουν τους πελάτες τους για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα.
Το σχόλιο του Γεν. Εισαγγελέα
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Γιώργος Σαββίδης δήλωσε ότι οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρξει μέσω ενός νέου βίντεο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera και αφορά την Κύπρο θα τύχει της σωστής αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.
«Δεν κρίνουμε ότι είναι σωστό από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξέταση αυτής της υπόθεσης, με το πρώτο βίντεο να βιαζόμαστε. Πρέπει οι έρευνες να γίνονται προσεκτικά, μεθοδικά, βήμα-βήμα για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα υπό τις περιστάσεις αποτελέσματα», ανέφερε.
Πρώτη αντίδραση από τον όμιλο Giovani
Ως ανυπόστατη χαρακτηρίζει τη σύνδεση του, o Όμιλος Τζιοβάνη με τα όσα καταλογίζονται στο νέο βίντεο του Al Jazeerα το οποίο αφορά τις αγοραπωλησίες αγγλικών ομάδων. Οποιαδήποτε αναφορά στο ρεπορτάζ στο όνομα του Ομίλου και στελεχών του είναι ανυπόστατη και βασίζεται σε αναφορές τρίτων αναφέρει μεταξύ άλλων ο όμιλος.
«Παρακολουθήσαμε με προβληματισμό το ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera περί αγοραπωλησιών Αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων, στο οποίο γίνεται λόγος για εμπλοκή του Ομίλου Giovani σε τέτοιας φύσεως δραστηριότητες. Δηλώνουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι ούτε ο Όμιλος, ούτε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αλλά ούτε και οποιοδήποτε στέλεχός του, έχουν ή είχαν ποτέ οποιαδήποτε εμπλοκή με το Αγγλικό ποδόσφαιρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.