Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters: «Ανεπαρκής η προετοιμασία των χωρών της Ε.Ε απέναντι στον κορονοϊό»

Ρεπορτάζ του Reuters παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίον οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επεξεργαστεί την επικείμενη απειλή του Covid-19, διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες πως «όλα είναι υπό έλεγχο» και πως δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού τους.

Η Ευρώπη αποτελούσε για αρκετές εβδομάδες το επίκεντρο της εξάπλωσης του κορονοϊού, προτού εκείνο μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Η Ιταλία αλλά και η Ισπανία είναι οι χώρες που έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα «χτυπήματα», με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Κι ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, το ρεπορτάζ του Reuters έρχεται να αναδείξει τον ελλιπή τρόπο με τον οποίον προετοιμάστηκαν για την έλευση του Covid-19 αλλά και τα… καθησυχαστικά μηνύματα που έστελναν προς τις Βρυξέλλες λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει η «καταιγίδα».

Όπως αναφέρει το Reuters: «”Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο”, φέρεται να είχε αναφέρει αξιωματούχος της Κομισιόν σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με διπλωμάτες από τα κράτη μέλη στις 5 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Κίνας για lockdown στην επαρχία Χουμπέι, θέτοντας σε καραντίνα 60 εκατομμύρια ανθρώπους, όσο περίπου ο πληθυσμός της Ιταλίας.

“Ο βαθμός ετοιμότητας των κρατών μελών είναι υψηλός, τα περισσότερα κράτη εξ αυτών έχουν ήδη σχεδιάσει τα πλάνα τους για την αντιμετώπιση του ιού”, ανέφερε ο διπλωμάτης, (σ.σ σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ότι διαθέτει το Reuters μέσω εσωτερικών αλλά και δημοσίων εγγράφων).

Οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών άρχισαν να καταλαβαίνουν τη βαρύτητα της κατάστασης τον Μάρτιο, αλλά αντί να στοχεύσουν στη λήψη άμεσων μέτρων, πολλοί ήθελαν να υιοθετήσουν μία άλλου είδους προσέγγιση, υψώνοντας “τείχη” στις εμπορικές συναλλαγές με γειτονικές χώρες.Η αισιόδοξη ανάλυση που παρουσιάστηκε από Επίτροπο στις 5 Φεβρουαρίου αποτέλεσε τη συνέχεια μίας σειράς συναντήσεων με ειδικούς σε θέματα ιατρικής, προερχόμενους από χώρες της Ε.Ε «Καμία χώρα, μέχρι στιγμής, δεν έχει αιτηθεί για υποστήριξη ώστε να λάβει περαιτέρω μέτρα”, με μόνο τέσσερα κράτη (που δεν κατονομάζονται) να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη εισαγωγής ιατρικού υλικού, σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων στην Ευρώπη.Οι κυβερνήσεις είχαν διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες για την επαρκή ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους, σχετικά με την φροντίδα των ασθενών του Covid-19, σύμφωνα με τα έγγραφα του Reuters, αν και η Ιταλία έθεσε ως κανόνα τη χρήση προστατευτικής μάσκας στο ιατρικό προσωπικό (όταν βρίσκονταν απέναντι σε ύποπτα κρούσματα) από τις 24 Φεβρουαρίου».

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως: «Πλέον, τα κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ανάγκη για αναπνευστήρες
αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση ειδικών της Ένωσης στις 13 Μαρτίου
»

Ετικέτες