Η αγωνία για τη διατήρηση της εκεχειρίας στην Παλαιστίνη μεγαλώνει και μαζί της η αγωνία για την μοίρα των παιδιών σε αυτό το μικρό κομμάτι γης. Μια μοίρα που είναι χειρότερη για τα παιδιά που ζουν εκεί από οποιοδήποτε άλλο σημείο στον πλανήτη. Τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεσή της, η Unicef, συγκλονίζουν.
Ο έγκριτος οργανισμός έγραψε ότι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024, 14.500 παιδιά φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή κατά μέσο όρο 32 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα, και πολλά περισσότερα τραυματίζονται, ενώ χιλιάδες είναι πιθανόν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και περίπου 17.000 παιδιά είναι ασυνόδευτα ή/και χωρισμένα.
Μάλιστα, τα περισσότερα παιδιά έχουν χάσει την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, νερό και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, ενώ εκτίθενται συνεχώς σε τραυματικά γεγονότα χωρίς να υπάρχουν σχεδόν καθόλου εξειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας.
Τουλάχιστον 14.500 παιδιά φέρονται να έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, και τουλάχιστον 23.000 εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί, ενώ χιλιάδες είναι πιθανότατα κάτω από τα ερείπια και περίπου 17.000 άλλα είναι ασυνόδευτα ή/και χωρισμένα από τους φροντιστές τους. Τουλάχιστον το 25% των παιδιών που τραυματίζονται ενδέχεται να εμφανίσουν μακροχρόνιες αναπηρίες χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά την περίοδο των 15 μηνών μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, σημειώθηκε στον αριθμό των Παλαιστινίων παιδιών που σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μια αύξηση κατά 189% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (Ιούλιος 2022 – Οκτώβριος 2023). Περισσότερα από 1.200 παιδιά απ’την Παλαιστίνη έχουν τραυματιστεί, με τα μισά να έχουν δεχτεί πραγματικά πυρά, σύμφωνα με τη Unicef.
Εκτός αυτών οι συστηματικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως εγκαταστάσεις υγείας, πηγάδια και δίκτυα, έχουν ανακόψει την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, σύμφωνα με τη Unicef. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό και τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, τα ακάλυπτα λύματα και την έλλειψη αποκομιδής στερεών αποβλήτων, έχει δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση στη δημόσια υγεία. Έχουν εμφανιστεί ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, όπως η διάρροια, η ηπατίτιδα Α και η πολιομυελίτιδα, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη ζωή των παιδιών, ιδίως των παιδιών κάτω των δύο ετών. Μάλιστα, ανιχνεύτηκε τον Ιούλιο στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 (cVDPV2), κάτι που έχει εντείνει περαιτέρω τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.
Όμως, η στέρηση δικαιωμάτων των παιδιών αφορά σε μεγάλο βαθμό και την εκπαίδευση. Τα σχολεία που χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους πολίτες έχουν καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση στην κανονική εκπαίδευση πλήρους φοίτησης για πάνω από 658.760 παιδιά.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη χαθεί ένα έτος διδασκαλίας στην τάξη και η εκπαίδευση είναι απίθανο να συνεχιστεί το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025. Ως αποτέλεσμα, η εκπαίδευση των παιδιών αναμένεται να έχει μια καθυστέρηση πέντε ετών.
Η κατάσταση των παιδιών γίνεται ακόμα πιο δυσχερής από τις επιπτώσεις της οικονομικής αθλιότητας στην περιοχή. Η ανεργία έχει φθάσει το 51% σε εθνικό επίπεδο, ενώ εκτιμάται ότι στη Γάζα ανέρχεται στο 80%. Το ποσοστό φτώχειας που θα καταγραφεί στο κράτος της Παλαιστίνης για το 2024 προβλέπεται να φτάσει στο δυσθεώρητο 74,3%, επηρεάζοντας 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 2,61 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα φτωχοποιηθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Με αλχημείες ρίχνουν τις τιμές που καλπάζουν
Σαντορίνη: Νέα σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν ειδικοί για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα