Αποκάλυψη Wall Street Journal: Eρευνητές εργαστηρίου της Γουχάν είχαν συμπτώματα κορονοϊού από τον Νοέμβριο του 2019

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Eρευνητές εργαστηρίου της Γουχάν είχαν συμπτώματα κορονοϊού από τον Νοέμβριο του 2019

Σε μια αποκάλυψη που δημιουργεί νέα ερωτηματικά για το πώς ξεκίνησε η Covid-19 προχωράει η Wall Street Journal σε άρθρο της  την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένη έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν ο κορονοϊός διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο.

Επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρει πως τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν της Κίνας αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Πολλοί ιολόγοι και επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 στην πόλη Γουχάν της Κίνας με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να καταγράφεται τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, η Κίνα έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι ο ιός διέφυγε από ένα από τα εργαστήριά της.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απάντησε το κινεζικό υπουργείο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;», διερωτήθηκε.

H διοίκηση του Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε από την πλευρά της να σχολιάσει την έκθεση, ωστόσο, επέμεινε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να διεξάγει περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

«Συνεχίζουμε να έχουμε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες μέρες της πανδημίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δηλώσεις που προδικάζουν μια συνεχιζόμενη μελέτη του ΠΟΥ για την πηγή του SARS-CoV-2», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι χθες εξέφρασε αμφιβολίες, ζητώντας μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στο PolitFact ένα ζήτημα για το οποίο έχουν θέσει πολλά ερωτήματα ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλά και ο Λευκός Οίκος τόσο επί Ντόναλντ Τραμπ όσο και επί Τζο Μπάιντεν.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της Κέιτι Σάντερς του PolitiFact για την προέλευση του ιού «Δεν είμαι πεπεισμένος γι ‘αυτό (σ.σ φυσική προέλευση του ιού), νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη», σημείωσε ο Φάουτσι.

«Σίγουρα, οι άνθρωποι που διερεύνησαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο ιός εμφανίστηκε σε ζώα και πέρασε στον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουμε», συνέχισε ο Φάουτσι. «Τάσσομαι κατηγορηματικά υπέρ μίας έρευνας, που θα ανακαλύψει την προέλευση του ιού», υπογράμμισε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Η ομάδα με επικεφαλής τον ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Ουχάν κατέληξε σε κοινή έκθεση με Κινέζους εμπειρογνώμονες τον περασμένο Μάρτιο ότι ο ιός πιθανότατα μεταπήδησε από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω άλλου ζώου και ότι η εξάπλωση του ιού από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter