Αποκάλυψη βόμβα: «Γαλάζιες ακρίδες» και στο νοσοκομείο Μεταξά – Έκθεση κόλαφος

Αποκάλυψη βόμβα: «Γαλάζιες ακρίδες» και στο νοσοκομείο Μεταξά – Έκθεση κόλαφος

Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δείχνει το «πάρτι» με τις απευθείας αναθέσεις των κυβερνητικών μες στην πανδημία

Οργιώδες «πάρτι» χιλιάδων ευρώ στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, έχοντας πρόσχημα τα τεστ για τον κορονοϊό με απευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο αλλά ούτε τις απαραίτητες εγκρίσεις, περιγράφει η απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) έπειτα από αναλυτικό έλεγχο που διεξήγαγε.

Η έκθεση την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Documento δείχνει ξεκάθαρα το «πάρτι» της διαφθοράς που επικρατούσε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής διά χειρός του τότε διοικητή Χαράλαμπου Τουμπέκη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και καλείται τώρα να επιστρέψει τα ποσά που λείπουν από τα ταμεία του νοσοκομείου, όπως και άλλα μέλη του τότε ΔΣ. Η υπόθεση είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς στο «έργο» εμπλέκονται υψηλά πρόσωπα της κυβέρνησης, που επί σειρά ετών προστάτευαν τον «γαλάζιο» διοικητή ώστε να δρα ανενόχλητος και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΓΛΚ περιγράφει το όργιο της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, αφού γίνονταν παιχνίδια με απευθείας αναθέσεις κατά παράβαση του νόμου περί προμηθειών.

Συγκεκριμένα, με πρόταση-εισήγηση του τότε διοικητή το νοσοκομείο αγόραζε χωρίς όριο και χωρίς να τα χρειάζεται τεστ PCR, τα οποία διενεργούσε στους ασθενείς αλλά ακόμη και στους συνοδούς τους χωρίς να επιτρέπεται από τον νόμο κι ενώ δεν ήταν καν νοσοκομείο αναφοράς για την Covid.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΛΚ, οι αγορές των αντιδραστηρίων γίνονταν με απευθείας αναθέσεις και χωρίς κανένα διαγωνισμό, αν και όπως επισημαίνεται υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Αποτέλεσμα είναι να καταλογίζονται σήμερα περί τις 500.000 ευρώ οι οποίες θα πρέπει να επιστραφούν.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση Αποτελεσμάτων Εκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου: «Ο φορέας ακολούθησε τα ανωτέρω άρθρα χωρίς όμως να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό, συνάπτοντας αλλεπάλληλες βραχυπρόθεσμες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, υπερβαίνοντας τα χρηματικά όρια και προβαίνοντας σε κατάτμηση της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης, μη τηρώντας τη διασφάλιση εφαρμογής των διατάξεων.

Το ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ” δεν ήταν ορισμένο νοσοκομείο αναφοράς και δεν νομιμοποιούνταν στη διενέργεια μοριακής ανίχνευσης (PCR) του ιού SARS-Cov-2, ως αποτέλεσμα να έχει υποστεί ο φορέας ζημία διενεργώντας αυτοτελώς τα εν λόγω αντιδραστήρια».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο τότε διοικητής προχώρησε ανενόχλητος στις απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωναν ο αναπληρωτής διοικητής Σαράντος Ευσταθόπουλος αλλά και η οικονομική διεύθυνση του νοσοκομείου Μεταξά.

Δωρεάν PCR και στους συνοδούς

O διοικητής του νοσοκομείου, σε μια προσπάθεια να δείξει τη χρησιμότητα των αμέτρητων αντιδραστηρίων που αγόραζε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και παρά τις αντίθετες οδηγίες της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), έκανε δωρεάν PCR τεστ ακόμη και στους συνοδούς των ασθενών. Γεγονός πρωτοφανές για την περίοδο της πανδημίας, καθώς όλοι οι ασθενείς πήγαιναν στα νοσοκομεία με δικό τους rapid test.

Υπογραμμίζεται στη έκθεση: «Η εισήγηση της ΕΝΛ προς τον διοικητή ήταν για τους συνοδούς να επιδείκνυαν το αρνητικό PCR κατά την είσοδό τους και προφανώς θα επιβαρύνονταν με δικά τους έξοδα. Η σχετική απόφαση του διοικητή είχε εντάξει όλους τους ασθενείς, όλο το προσωπικό και όλους τους συνοδούς να πραγματοποιούν δωρεάν PCR εντός της δομής του ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ”».

Και όλα αυτά χωρίς το Μεταξά να είναι νοσοκομείο αναφοράς για την Covid ή να είχε λάβει σχετική άδεια από τις υγειονομικές αρχές.

Οι αμαρτωλές αποφάσεις του διοικητή Χαρ. Τουμπέκη είχαν έρθει σε ευθεία αντίθεση με τα όσα έλεγε στις συνεδριάσεις του ΔΣ ο τότε αναπληρωτής και σημερινός διοικητής του Μεταξά Σαρ. Ευσταθόπουλος. Σημειώνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: «Ο υποδιοικητής κος Ευσταθόπουλος μειοψήφησε αναφέροντας: “Να ξεκαθαρίσουμε ότι η εισήγηση αφορά τη νομιμοποίηση παράνομης προμήθειας αντιδραστηρίων για διενέργεια μοριακού ελέγχου ύψους €420.000, για την οποία δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία. Η εισήγηση στηρίζεται στο κατεπείγον της υπόθεσης, το οποίο φυσικά και δεν ευσταθεί και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί. Κανένα ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ” ούτε τα γενικά με μονάδες Covid, όπως το Κρατικό ή το Τζάνειο, ούτε αντικαρκινικά όπως ο Aγιος Σάββας δεν έπραξαν κάτι αντίστοιχο. Ποτέ δεν ενημερώθηκα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν παρά τα προφορικά και γραπτά ερωτήματά μου προς τον κ. διοικητή. Eχω αναφερθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά τους τελευταίους μήνες πολλές φορές στη σημαντική επιβάρυνση που έχει υποστεί το ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ” από τη διαδικασία διενέργειας μαζικών τεστ, ενώ έχω ζητήσει επανειλημμένα τη διακοπή αυτής της ανεξέλεγκτης διαδικασίας, χωρίς να εισακουστώ τόσο από τον κ. διοικητή όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ”».

«Η εισήγηση υποθηκεύει το μέλλον του νοσοκομείου»

Οσα κατήγγειλε ο Σαρ. Ευσταθόπουλος καταγράφοντας την άρνησή του να συνυπογράψει, αν και αφορούν συγκεκριμένα το Μεταξά, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε γενικότερα εκείνη την περίοδο με παράνομες απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Ανάφερε επί λέξει τεκμηριώνοντας τη στάση του (σε μια από τις σχετικές συνεδριάσεις στις οποίες είχε μειοψηφήσει): «Τονίζω ακόμη μια φορά ότι σήμερα καλούμαστε να υπερψηφίσουμε μια παράνομη εισήγηση, η οποία δεν υπογράφεται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Ποτέ λοιπόν δεν έλαβα απάντηση σε βασικά ερωτήματα εδώ και μήνες, γιατί άραγε;

1) Γιατί τόσους μήνες δεν ήρθε αναλυτική ενημέρωση;

2) Γιατί τόσους μήνες, αφού ήταν τόσο κατεπείγον, δεν ήρθε στο ΔΣ;

3) Γιατί τόσους μήνες όλα γίνονταν εν κρυπτώ;

4) Πού είναι η εισήγηση των υπηρεσιών;

5) Από πού θα καλυφθούν τα €420.000; Γιατί στην εισήγηση αναφέρεται ότι εάν δεν εγκριθεί έξτρα χρηματοδότηση, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2022; Τι θα κοπεί από τον προϋπολογισμό του 2022 για να καλυφθούν οι παράνομες δαπάνες των τεστ;

Την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για βασικές εξετάσεις αίματος και φαρμακοποιοί για κάλυψη εφημεριών, έλλειψη βασικών ιατρικών εργαλείων, όπως βρογχοσκόπιο ή μηχανήματα που υπολειτουργούν όπως αυτό της ακτινοθεραπείας; Αυτή η εισήγηση είναι παράνομη και υποθηκεύει το μέλλον του Νοσοκομείου Μεταξά. Συνάδελφοι, σας εφιστώ την προσοχή διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τα οικονομικά του σπιτιού μας, αλλά με διαχείριση δημόσιου χρήματος και εν προκειμένω με τη νομιμοποίηση δαπανών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς τήρηση καμία διαδικασίας».

Τα έργα, οι ημέρες και οι «γερές πλάτες»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, για τα έργα και τις ημέρες του «γαλάζιου» διοικητή Χαρ. Τουμπέκη ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά λόγω της προστασίας που του παρείχαν «γαλάζιοι» βουλευτές του Πειραιά έμενε αμετακίνητος ενώ η διαφθορά δεν διακοπτόταν. Αλλωστε σχετικές επιστολές για όσα συνέβαιναν μέσα στο νοσοκομείο είχαν αποστείλει στον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό (επιστολές που στη συνέχεια προωθήθηκαν και στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας) τόσο ο τότε αναπληρωτής διοικητής Σαρ. Ευσταθόπουλος όσο και το οικονομικό τμήμα του νοσοκομείου.

Το όνομα του Χαρ. Τουμπέκη, τέως διοικητή του Νοσοκομείου Μεταξά, δεν ήταν άγνωστο στο Μέγαρο Μαξίμου. Oμως, το όνομα του «γαλάζιου» στελέχους που αποπέμφθηκε με διαδικασίες fast track από τον πρώην υπουργό Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη έρχεται ξανά στη δημοσιότητα με αφορμή την Εκθεση του ΓΛΚ, που αποδεικνύει περίτρανα πια όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νοσοκομείου Μεταξά και τα οποία γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια στο πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η υπόθεση όμως έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά αυτήν την περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων διοικητών στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα επιλεγούν μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια, τα οποία στηρίζονται στον νόμο που προώθησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Χαρ. Τουμπέκης απομακρύνθηκε μόλις λίγους μήνες πριν, είναι αμφίβολο εάν στις σημερινές διαδικασίες θα ακολουθηθεί η όποια νομιμότητα.

Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι η υπόθεση Τουμπέκη ήταν γνωστή εδώ και χρόνια τόσο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη – Μίνας Γκάγκα) όσο και στο περιβάλλον Μαξίμου. Εξάλλου ο Πειραιάς βούιζε για τα όσα έπραττε με περισσό θράσος ο «γαλάζιος» διοικητής, αφού όλοι γνώριζαν τον «υψηλό» προστάτη του, βουλευτή της περιοχής, που συχνά πυκνά φρόντιζε να ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του διοικητή.

Κάποια στιγμή μάλιστα που ο Χαρ. Τουμπέκης είχε «ξεφύγει» –όπως εξάλλου προκύπτει και από το πόρισμα του ΓΛΚ– οι πολιτικοί του προϊστάμενοι επιχείρησαν να τον απομακρύνουν. Αλλωστε είχαν λάβει ήδη σχετική ενημέρωση και γραπτώς από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μεταξά, αλλά και από τον αναπληρωτή διοικητή Σαρ. Ευσταθόπουλο για τις οικονομικές ατασθαλίες που με άνεση υλοποιούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως έπεσαν σε τοίχο, καθώς εμπόδιο στάθηκε ο… προστάτης του «γαλάζιος» βουλευτής, ο οποίος έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου να διαμαρτυρηθεί για τις οχλήσεις που δεχόταν ο αγαπημένος του διοικητής ώστε να απομακρυνθεί.

Ο τότε υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είχε προσπαθήσει πολλές φορές να τον απομακρύνει αλλά μάταια. Ακόμη και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, που καθημερινά άκουγε παράπονα και καταγγελίες για τον Χαρ. Τουμπέκη, είχε επιχειρήσει να τον αποπέμψει, μη γνωρίζοντας προφανώς την κομματική τακτική που ακολουθείται στη χώρα μας.

Οπως λένε διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento, η προσπάθεια αποπομπής του από τη Μ. Γκάγκα έφτασε στα αυτιά στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος φρόντισε να τη «μαλώσει» άκρως προσβλητικά και μάλιστα μες στη Βουλή για το ατόπημά της. Η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απέτυχε να τον απομακρύνει λόγω των υψηλών πιέσεων που ασκήθηκαν και ο Χαρ. Τουμπέκης παρέμεινε στη θέση του.

Το πρόσχημα για την καρατόμηση

Την απομάκρυνση του Χαρ. Τουμπέκη χρεώθηκε τελικά ο διάδοχος του Θ. Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έπειτα από δημοσιεύματα για τις οικονομικές ατασθαλίες του Τουμπέκη στο Νοσοκομείο Μεταξά ζήτησε το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου να τον θέσει εκτός ΕΣΥ. Κάτι που έγινε με διαδικασίες fast track, αφού πλέον υπήρχε κίνδυνος να εκτεθούν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

Ως αιτιολογία για την απομάκρυνσή του προβλήθηκε μια υπόθεση δήθεν έλλειψης ενός και μόνο φαρμάκου από καρκινοπαθή, ώστε να μην αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία της αποπομπής του. Μάλιστα, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές, προηγήθηκε και σύσκεψη για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Αντικαρκινικό «Μεταξά»: Αφύλακτο το νοσοκομείο – Συχνές οι κλοπές και οι επιθέσεις στο προσωπικό

Γολγοθάς για χιλιάδες ασθενείς στο «Μεταξά»: Κύριοι υπεύθυνοι γιατί δεν έχει φτιαχτεί ακόμη το μηχάνημα ακτινοβολίας;

Χωρίς μηχάνημα ακτινοβολίας το «Μεταξά»: «Θέλω να μην πονάω και μου το στερούν» καταγγέλλει καρκινοπαθής στο documentonews.gr

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την κατάρρευση της Μονάδας Μαστού στο «Μεταξά»

Καταρρέουν τα νοσοκομεία: Εκτός ΕΣΥ 890 νοσηλευτές – Λήγουν οι συμβάσεις τους

Εγκατέλειψαν το ΕΣΥ, έφεραν τους ιδιώτες

 

Documento Newsletter