Η Αικατερίνη Πολύζου, που εμπλέκεται σε παράνομες προσλήψεις στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ επί Αδωνη, προσλήφθηκε τώρα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που εποπτεύει και πάλι ο Αδωνης
«Κανείς… καλός δεν χάνεται» λέει ο θυμόσοφος λαός. Ετσι, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) εργάζεται εδώ και λίγο καιρό η Αικατερίνη Πολύζου, η οποία έχει εκκρεμείς υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη –της έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για δύο διαφορετικές δικογραφίες– εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση των παράνομων προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. Το γεγονός ότι υπάρχει εισαγγελική πρόταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βάσει της οποίας προτείνεται –και– για την Αικ. Πολύζου να παραπεμφθεί στο ακροατήριο για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία (αποδίδεται στον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου) για 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψή της στον φορέα. Και μάλιστα ως στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας με δικαίωμα υπογραφής.
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η ΕΑΤ, σύμφωνα με τον νόμο, «εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Με άλλα λόγια, η Αικ. Πολύζου, η οποία είναι κατηγορούμενη για παράνομες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, προσλαμβάνεται σε φορέα που εποπτεύεται από τον Αδ. Γεωργιάδη. Και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, προσλαμβάνεται χωρίς να πληροί τα κριτήρια πρόσληψης.
H Αικ. Πολύζου δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση πρόσληψης που πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΑΤ. Στις επίμαχες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί συγκαταλέγεται και αυτή του Κωνσταντίνου Κατσακιώρη, ο οποίος τοποθετήθηκε σε διευθυντική θέση μολονότι είναι απόφοιτος λυκείου.
Ο κανονισμός ορίζει να μην έχουν απολυθεί
Η κατηγορούμενη Αικ. Πολύζου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αφού φαίνεται να είχε ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο για την πραγματοποίηση των επίμαχων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που βάσει της προαναφερθείσας εισαγγελικής πρότασης χαρακτηρίζονται «παράνομες». Τόσο γι’ αυτήν όσο και για ακόμη δύο κατηγορούμενους (τον Σταμάτη Πουλή και την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου), για τους οποίους προτείνεται η παραπομπή τους στο ακροατήριο, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αποφασίσει το 2018 να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας τους. Οι τότε απολυμένοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ –και νυν κατηγορούμενοι– είχαν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη.
Εκτός από την επίμαχη εισαγγελική πρόταση, η διοίκηση της ΕΑΤ φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη ούτε τον κανονισμό προσωπικού και αποδοχών του φορέα. Κι αυτό γιατί στο άρθρο 7 παρ. 8 του κανονισμού αναγράφεται ρητά ότι «οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη θέση εργασίας στην τράπεζα θα πρέπει… να μην έχουν απολυθεί από θέση δημοσίου υπαλλήλου (ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ) ή υπαλλήλου ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ή ΝΠΙΔ του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994 ως ισχύει, ή από ΝΠΙΔ του άρθρου 1 παρ. 3 του ν. 2527/1997, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου εκτός αν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση». Το ΚΕΕΛΠΝΟ, από το οποίο η Αικ. Πολύζου απολύθηκε επειδή καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας της, αποτελούσε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Φαίνεται λοιπόν ότι βάσει του επίμαχου κανονισμού η Αικ. Πολύζου δεν πληρούσε τα κριτήρια πρόσληψης.
«Δικαίωμα ειδικής υπογραφής»
Η πρόσληψη της Αικ. Πολύζου στην ΕΑΤ έγινε, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento, στις 18 Αυγούστου 2021. Προσλήφθηκε ως «υπάλληλος τμήματος λογιστηρίου», αποτελώντας στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας. Αλλωστε πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το όνομά της αναγράφεται σε πράξη (την 1η Οκτωβρίου 2021) της προέδρου του ΔΣ της ΕΑΤ Αθηνάς Χατζηπέτρου η οποία φέρει τίτλο «Ανάθεση αρμοδιοτήτων, μέσω παροχής ειδικών υπογραφών, σε στελέχη της εταιρείας για συγκεκριμένες δραστηριότητες».
Εκτός από δικαίωμα υπογραφής, η Αικ. Πολύζου φέρεται βάσει της ίδιας πράξης να συγκαταλέγεται στους υπαλλήλους που έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί η τράπεζα μέσω e-banking, γεγονός που αποδεικνύει τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει. Η Αικ. Πολύζου φέρεται επίσης να συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί να παραλαμβάνουν σε εκτυπωμένη μορφή τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Προσλήφθηκαν χωρίς την τήρηση νόμιμων διαδικασιών»
Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, προτείνεται να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών τόσο η Αικ. Πολύζου όσο και ο Σταμ. Πουλής, η Ανδρ. Θεοφιλάτου και ο Θεόδ. Παπαδημητρίου. Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή αφορά τα κακουργήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ζημιά στο δημόσιο που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις (αποδίδονται κατά περίσταση). Οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί εις βάρος των τεσσάρων επίμαχων προσώπων από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε και σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε από τον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.
Οσα αναγράφονται στην εισαγγελική πρόταση για τα τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα αποτελούν απόλυτη επιβεβαίωση όσων έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια το Documento για τις 22 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης οι οποίες χαρακτηρίζονται παράνομες αφού, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα «προσλήφθηκαν χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών… 22 άτομα ως δήθεν εξωτερικοί συνεργάτες υπό αδιευκρίνιστο όμως νομικό καθεστώς…». Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες «εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον από την 31-10-2013, σταδιακά ανάλογα με το χρόνο πρόσληψης ενός εκάστου εξ αυτών και μέχρι και το Μάιο του έτους 2014».
«Αποζημίωση σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού»
Βάσει της επεξεργασίας των στοιχείων του γραφείου μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε ότι «η συνολική αποζημίωση των 22 “εξωτερικών συνεργατών”, η οποία καταβλήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από μισθοδοσία είτε από επαγγελματική δραστηριότητα, ανήλθε στο ποσό ύψους 252.629,18 ευρώ (170.755,35 ευρώ μισθοί, 2.134,63 ευρώ αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και 79.739,20 ευρώ αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας)».
Παρά τα όσα έχουν υποστηρίξει οι κατηγορούμενοι, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ρητά ότι οι αμοιβές των 22 προσληφθέντων δεν προέκυψαν από χορηγίες που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ: «…στον ανωτέρω λογαριασμό της ΕΤΕ, από τον οποίο καταβλήθηκε η αποζημίωση των 22 “εξωτερικών συνεργατών” από την 29-10-2013 έως την 29-5-2014, δεν υπήρχαν υπόλοιπα χορηγιών/δωρεών προς το ΚΕΕΛΝΟ, παρά μόνο πιστώσεις από τις κρατικές επιχορηγήσεις, που ελάμβανε το ΚΕΕΛΠΝΟ από το υπουργείο Υγείας σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και μέρος του δανείου των 200.000 ευρώ, που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009 με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης του H1N1 και ουδέποτε από χορηγίες/δωρεές εταιριών προς το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη χορηγία των 300.000 ευρώ από την Estée Lauder που αφορούσε την υλοποίηση προγράμματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία δομής οροθετικών ενηλίκων, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι είχε συμφωνηθεί ότι «η αμοιβή του προσωπικού που θα απασχοληθεί για τη λειτουργία της δομής του προγράμματος θα βαρύνει το ΚΕΕΛΠΝΟ». Ως εκ τούτου, «δεν θα μπορούσε να καταβληθεί η μισθοδοσία των 22 “εξωτερικών συνεργατών” από τη χορηγία της ESTEE LAUDER».
Αντιστοίχως, αναφορικά με την επιχορήγηση ύψους 1.000.000 ευρώ που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ από τον ΟΠΑΠ το 2006 για την υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της παχυσαρκίας, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει και πάλι ρητά ότι δεν διατέθηκε για τη μισθοδοσία των 22 υπαλλήλων, αφού το επίμαχο ποσό «διατέθηκε εξολοκλήρου για την εξόφληση των τιμολογίων κατά την υλοποίηση δράσεων… ποσού ύψους 993.453,65 ευρώ».
Υπέγραψαν έγγραφα με ψευδές περιεχόμενο»
Ολοι οι προσληφθέντες, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, εντάχτηκαν στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ ως διοικητικοί υπάλληλοι ορισμένου χρόνου. Η πρόσληψή τους όμως πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου περί αναμόρφωσης του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, «σύμφωνα με τις οποίες η επιλογή και η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διενεργείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του νόμου αυτού, δηλαδή μέσω ΑΣΕΠ».
Παράλληλα, δεν αναρτήθηκε καμία προκήρυξη για τις θέσεις αυτές, «ήτοι δεν έλαβε χώρα η προσήκουσα και νόμιμη δημοσιότητα». Οι προκηρύξεις που έφεραν τίτλο «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος – μητρώο συνεργατών» «δεν αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αβασίμως ισχυρίζονται οι προϊστάμενες των τμημάτων διοικητικού συντονισμού και οικονομικής διαχείρισης και νυν κατηγορούμενες, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και Αικατερίνη Πολύζου αντιστοίχως και ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου».
Προκειμένου λοιπόν «να προσδοθεί νομιμοφάνεια στις παραπάνω προσλήψεις αλλά και να καταβληθούν οι σχετικές αμοιβές στους ως άνω παρανόμως προσληφθέντες “εξωτερικούς συνεργάτες”, η Αικατερίνη Πολύζου, ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου εξέδωσαν και υπέγραψαν σωρεία εγγράφων με ψευδές περιεχόμενο». Από τα επίμαχα έγγραφα προέκυπτε ότι «οι ως είρηται εργαζόμενοι εργάστηκαν για τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ στη δομή οροθετικών και αμείφθηκαν με χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών, με συνέπεια να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία των 22 “εξωτερικών συνεργατών” καθ’ όλη τη διάρκεια της φερόμενης απασχόλησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Ψευδής χειρόγραφη βεβαίωση»
Αναφορικά με τη δράση της τότε προϊσταμένης του τμήματος διοικητικού συντονισμού του φορέα Ανδρ. Θεοφιλάτου, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι με την ιδιότητά της αυτή «ήλθε σε επαφή με τους 22 “εξωτερικούς συνεργάτες”, επεδίωξε την παροχή βεβαίωσης από το τμήμα οικονομικής διαχείρισης περί της ύπαρξης ταμειακού υπολοίπου δωρεών για την αμοιβή αυτών, επιτυγχάνοντας να λάβει αντίστοιχη ψευδή χειρόγραφη βεβαίωση για κάθε έναν εκ των προσληφθέντων».
Αυτές οι ψευδείς βεβαιώσεις ήταν υπογεγραμμένες από την Αικ. Πολύζου, η οποία «συνέταξε έγγραφες εισηγήσεις για την πρόσληψη ενός εκάστου των προσληφθέντων με αναφορά περί της ύπαρξης ταμειακού υπολοίπου δωρεών». Παράλληλα, η Αικ. Πολύζου, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, «χορήγησε τα στοιχεία αυτών στη διεύθυνση μισθοδοσίας… Λάμβανε δε γνώση των εγγράφων που διατύπωναν αίτημα καταβολής υπερωριακής απασχόλησης αμοιβής των “εξωτερικών συνεργατών”, που στάλθηκαν από τους υπηρετούντες διευθυντές του γραφείου του υπουργού υγείας…». Παράλληλα, η ίδια μαζί με τον Θεόδ. Παπαδημητρίου «προέβησαν σε αναγγελία στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” του ΣΕΠΕ του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο ανήγγειλαν 15 εκ των 22 “εξωτερικών συνεργατών” ως ειδικούς επιστήμονες…».
Αξίζει να σημειωθεί πως «η φερόμενη από 11-12-2013 κατατεθείσα εισήγηση του Σταμάτη Πουλή» προς το ΔΣ για το γραφείο προστατευόμενων διαμερισμάτων και τη δομή φιλοξενίας άστεγων ενήλικων οροθετικών στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματος με την Estée Lauder, η οποία συνοδευόταν από λίστα προσώπων που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, «στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε ως ηλεκτρονικό αρχείο περίπου ένα χρόνο αργότερα… Κατά συνέπεια δε θα μπορούσε να έχει υποβληθεί και εγκριθεί από το ΔΣ σε αυτή τη μορφή στις 16-12-2013».
«Γνώριζε ότι δεν είχαν προσληφθεί νομίμως»
Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται επίσης ότι η Αικ. Πολύζου μολονότι συνέταξε τις μισθοδοτικές καταστάσεις των 22 προσληφθέντων και «εισηγήθηκε την πληρωμή τους», βάζοντας τη μονογραφή της επί των μισθοδοτικών καταστάσεων του προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, «γνώριζε ότι οι 22 “εξωτερικοί συνεργάτες” δεν είχαν προσληφθεί νομίμως. Η ίδια γνώριζε επίσης ότι στον προαναφερθέντα τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΤΕ, από τον οποίο καταβλήθηκε η αποζημίωση των 22 προσληφθέντων δεν υπήρχαν υπόλοιπα χορηγιών/ δωρεών προς το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Προκειμένου –σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση– να καταστεί δυνατή η καταβολή των αμοιβών πάσης φύσεως «στους ως άνω παρανόμως προσληφθέντες», τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου «συνέδραμαν εξακολουθητικά οι συγκατηγορούμενοί του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Αικατερίνη Πολύζου και Σταμάτιος Πουλής, οι οποίοι εν γνώσει… ότι η συνεργασία τους ήταν αναγκαία, προκειμένου να προσδοθεί νομιμοφάνεια στις ως άνω είρηται ενέργειές του και συγχρόνως να υπάρξει νομιμοποιητική βάση σε περίπτωση τυχόν μελλοντικού ελέγχου, παρείχαν άμεση συνδρομή κατά την τέλεση της πράξης του (σ.σ.: προσυπογραφή των μισθοδοτικών καταστάσεων και των καταστάσεων για αμοιβή λόγω υπερωριακής απασχόλησης)».
«Οδήγησαν στην πραγμάτωση του εγκλήματος»
Οι πράξεις αυτές των τριών συγκεκριμένων κατηγορουμένων «άμεσα και σπουδαία οδήγησαν στην πραγμάτωση του εγκλήματος, πλήττοντας ευθέως το έννομο αγαθό (περιουσία ΚΕΕΛΠΝΟ)… Γνώριζαν δε ότι ο αυτουργός τελεί τη συγκεκριμένη πράξη, η οποία του αποδίδεται και ήθελαν να συμβάλλουν στην τέλεση αυτής, ήτοι γνώριζαν το ζημιογόνο χαρακτήρα των πράξεων του Θεόδωρου Παπαδημητρίου…».
Αξιο αναφοράς είναι επίσης ότι «στην υπό κρίση περίπτωση οι οργανικές θέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν καλυμμένες και δεν είχε ανακύψει καμία ανάγκη προσλήψεων είτε τακτικού είτε έκτακτου προσωπικού, ούτε όμως είχε καταρτιστεί κάποια προγραμματική σύμβαση για τη μεταφορά προσωπικού από τον οργανισμό σε άλλο φορέα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αμφισβητείται και αυτή ακόμη η αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας εκ μέρους των παρανόμως προσληφθέντων… Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό για την πρόσληψη στον οργανισμό απαιτούνταν η ύπαρξη συγκεκριμένων κάθε φορά προσόντων και ικανοτήτων, που πρόδηλα δε σχετίζονται με αποφοίτους λυκείου, οι οποίοι αποτελούσαν την πλειοψηφία των παρανόμως προσληφθέντων».
Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου γνώριζε, ο Σταμάτης Πουλής, η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και η Αικατερίνη Πολύζου εξέδωσαν και υπέγραψαν σωρεία εγγράφων με ψευδές περιεχόμενο προκειμένου «να προσδοθεί νομιμοφάνεια στις παραπάνω προσλήψεις (του ΚΕΕΛΠΝΟ) αλλά και να καταβληθούν οι σχετικές αμοιβές στους ως άνω παρανόμως προσληφθέντες “εξωτερικούς συνεργάτες”»
«Απόφοιτος λυκείου έγινε διευθυντής»
Μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ η πρόσληψη του Κ. Κατσακιώρη ως συμβούλου στρατηγικής ευθύνης, βιώσιμης ανάπτυξης, social impact και αριστείας, ενώ ανέλαβε και διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού. Ο Κ. Κατσακιώρης προσλήφθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, μόνο που, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento, στην αναγγελία πρόσληψής του αναγράφεται ότι το εκπαιδευτικό επίπεδό του είναι αυτό του αποφοίτου ενιαίου λυκείου.
Πρόκειται για κάτι που, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα έπρεπε να αποτελέσει κώλυμα για να μην προσληφθεί. Κι αυτό γιατί στον επίμαχο κανονισμό αναγράφεται ότι «τα κατ’ ελάχιστον απαιτούμενα γενικά προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι διευθυντές είναι τα εξής: 1) Κάτοχοι τίτλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 2) Κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου. 3) Τουλάχιστον ένας από τους τίτλους σπουδών των ανωτέρω ενοτήτων πρέπει να είναι σε οικονομικές ή τεχνολογικές ή θετικές ή νομικές επιστήμες».
«Χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο δωροδοκίας»
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο βιογραφικό του Κ. Κατσακιώρη, έχει συνεργαστεί «με τις μεγαλύτερες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα… έχει δημιουργήσει καινοτόμα και βραβευμένα κοινωνικά προγράμματα ενώ έχει διακριθεί και στο εξωτερικό σαν μέλος επιτροπών και βραβείων για την εταιρική υπευθυνότητα και το κοινωνικό αποτύπωμα». Εχει επίσης υπάρξει ομιλητής σε συνέδριο που πραγματοποίησε η εταιρεία ethosEvents.
Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στον Κωνσταντίνο Ουζούνη, στον οποίο ανήκει επίσης η εταιρεία ethosMedia. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία αναφερόταν στα έγγραφα που είχε αποστείλει το FBI στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ότι «ιδιοκτήτης της Ethos Media ήταν ο Κωνσταντίνος Ουζούνης. Η Ethos Media ήταν μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος υγείας, πρότεινε η Novartis να συνεργαστεί με την Ethos Media». Στην ethosMedia εργάζεται παρεμπιπτόντως ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας ως επικεφαλής περιεχομένου. Ο Χρ. Κώνστας προσλήφθηκε στην ΕΑΤ τον Μάιο του 2020 προκειμένου να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του «σε πάσης φύσεως θέματα επικοινωνίας».