Αποκάλυψη: Κι άλλος φίλος του Μητσοτάκη με μπίζνες για… εισαγγελέα

Αποκάλυψη: Κι άλλος φίλος του Μητσοτάκη με μπίζνες για… εισαγγελέα

«Επένδυση» με χρηματιστηριακές αλχημείες και εικονικές εταιρείες – Πώς έφτασε να παίρνει υπερδιπλάσια τιμή για το ρεύμα που παράγει σε βάρος του δημοσίου και κατ’ επέκταση των καταναλωτών

Εν αρχή ην το σκάνδαλο… Ενας κολλητός της «Μαξίμου ΑΕ», ένας «στρατιώτης» που στέλνει emails σε όποιον μιλάει ελληνικά για να τον πείσει να ψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές έχει συστήσει εικονικές εταιρείες και υφαρπάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την αιολική ενέργεια. Ο λόγος για τον Γεώργιο Ρόκα του Μελετίου, τον μοναδικό Ελληνα που κατάφερε να φέρει πρωθυπουργό σε εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου και λίαν προσφάτως πήγε τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Ιθάκη για να φωτογραφηθεί μαζί του μπροστά στο ασθενοφόρο που δώρισε η εταιρεία του, R-Energy1, στον Δήμο Ιθάκης!

Την ίδια περίοδο βέβαια o αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εξυπηρετώντας τα επιχειρηματικά projects του φίλου της «Μαξίμου ΑΕ», προώθησε προς ψήφιση φωτογραφικές διατάξεις εις βάρος των καταναλωτών ρεύματος. Οσο για τις αρμόδιες ελεγκτικές κρατικές υπηρεσίες; Αυτές κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, καταστρατηγώντας τον ελεγκτικό ρόλο τους για να μη φέρουν στο φως σκαστές παρανομίες του φίλου του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα ένας εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, ο Γεώργιος Ρέππας, αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, όχι μόνο εμφανίζεται σε θέση αντιπροέδρου στην εταιρεία Ρ-Ενέργεια 1 ΑΕ με διακριτικό τίτλο R-Energy1, αλλά τον βρίσκουμε να πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της εταιρείας του Γ. Μ. Ρόκα και γενικά να ασκεί εκτελεστικό ρόλο στην εταιρεία. Αραγε έχει λάβει ειδική άδεια από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για να απουσιάζει από την υπηρεσία του; Επειδή έχει αθλητικές διακρίσεις (τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας πόλο) έχει προνομιακό καθεστώς;

Ολα αυτά τα ωραία συμβαίνουν από έναν «άριστο» του συστήματος Μητσοτάκη που μαθαίνουμε ότι ενόψει του πρώτου γύρου εκλογής αρχηγού της ΝΔ έστελνε emails σε όποιον γνώριζε και είχε την ηλεκτρονική του διεύθυνση στα οποία δήλωνε φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη, προτρέποντας τους παραλήπτες να τον ψηφίσουν επειδή αξίζει, όπως έγραφε, να τον δουν αρχηγό.

Είναι το ίδιο πρόσωπο που ενόψει του δεύτερου γύρου έστελνε email στο οποίο, αφού διατράνωνε την απουσία προσωπικού συμφέροντος από την πλευρά του, προέτρεπε εκ νέου να ψηφιστεί στον δεύτερο γύρο ο νυν πρωθυπουργός γιατί κατέχει το άθλημα…

Ωστόσο έκτοτε το ζήτημα ωρίμασε. Ο φίλος Κυρ. Μητσοτάκης το 2019 ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ο Γ. Ρόκας του Μελέτη που δεν έχει κανένα συμφέρον βγήκε μπροστά στο επιχειρείν της αιολικής ενέργειας. Οι αποκαλύψεις του Documento αφορούν λοιπόν τον φίλο του Κυρ. Μητσοτάκη. Του πρωθυπουργού που ανέλαβε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου να συνδράμει το πρόσωπο το οποίο προωθούσε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην αρχηγία χωρίς συμφέρον και μόνο για το καλό της χώρας…

Υπερδιπλασιάζουν τις τιμές

Για αρχή ας δούμε το μεγάλο ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οσα βρήκε η δημοσιογραφική σκαπάνη του Documento είναι από πηγές προσβάσιμες σε όλους. Είναι σαφές ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση αλλά όλως περιέργως «κοιμούνται».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη νομοθεσία. Με τον ν. 4414/2016 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4602/2019) ισχύει για τους ηλεκτροπαραγωγούς από αιολικά ή φωτοβολταϊκά το εξής: «Με την επιφύλαξη της εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 4, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής απαγορεύεται να συνάπτει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για περισσότερα από δύο (2) έργα της ίδιας τεχνολογίας, εφόσον οι τεχνολογίες ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών».

Για να το καταστήσουμε σαφές αρκεί να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές των αιολικών πάρκων και των λοιπών ΑΠΕ απαγορεύεται να λαμβάνουν σταθερές ταρίφες (προκαθορισμένες από ΡΑΕ/ΥΠΕΝ). Η εθνική μας νομοθεσία (εκτός και αν είσαι φίλος Μητσοτάκη που δεν έχει συμφέρον) υποχρεώνει τους παρόχους να συμμετέχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς που οργανώνονται από τη ΡΑΕ. Σκοπός αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων είναι η ανακούφιση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ρεύματος στις οποίες οδηγούσαν οι υψηλές ταρίφες έργων ΑΠΕ την τελευταία δεκαετία. Υπό αυτό το καθεστώς οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί έχουν ήδη επιφέρει τιμές αποζημίωσης ενέργειας έργων ΑΠΕ (αιολικά – φωτοβολταϊκά) τάξεως 40-50 ευρώ/MWH, σε αντίθεση με τις σταθερές (ρυθμιζόμενες από το ΥΠΕΝ) τιμές των 80-90 ευρώ/MWH.

Η ευεργετική εξαίρεση

Ωστόσο ο ίδιος ο νόμος καθιερώνει μία εξαίρεση. Επιτρέπεται λοιπόν ένας επενδυτής (άμεσα ή έμμεσα) να κατέχει έως κατά μέγιστον δύο μικρά έργα ΑΠΕ με σταθερή υψηλή ταρίφα: με βάση το άρθρο 72 του ν. 4602/2019 κάθε φυσικό πρόσωπο είτε ως ιδιώτης είτε ως μέτοχος εταιρείας, με οποιοδήποτε ποσοστό, άμεσα ή έμμεσα, δικαιούται να κατέχει κατά μέγιστον δύο έργα ΑΠΕ με σταθερή ταρίφα, χωρίς δηλαδή συμμετοχή σε μειοδοτικό διαγωνισμό (Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής). Ως μικρά έργα νοούνται από τον νόμο μεμονωμένα φωτοβολταϊκά έως 500 KW και μεμονωμένες ανεμογεννήτριες έως 3.000 ΚW. Είναι οι κατηγορίες αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας στις οποίες δραστηριοποιείται κυρίαρχα ο πρωθυπουργικός φίλος, παρά τις μεγαλοστομίες του για τα μεγάλα project. Αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μάλλον δεν έχει σκοπό να επιτελέσει τον ελεγκτικό της ρόλο.

Ετσι λοιπόν κάθε έργο επιπλέον των δύο, του ίδιου άμεσου ή έμμεσου μετόχου, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχει σε μειοδοτικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Ο περιορισμός αυτός του νόμου ελέγχεται τόσο από τη ΡΑΕ όσο και από τον ΔΑΠΕΕΠ. Οι ιδιώτες, μέτοχοι και νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση συμμετοχής στον διαγωνισμό και να λάβουν σταθερή ταρίφα για μέχρι δύο μικρά έργα οφείλουν να καταθέτουν μεταξύ άλλων και υπεύθυνη δήλωση στη ΡΑΕ και στον ΔΑΠΕΕΠ, με την οποία δεσμεύονται ότι τηρούν τον περιορισμό των δύο έργων, άλλως είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, με έγκληση της ΡΑΕ, εφόσον υποβάλουν ψευδή δήλωση, όπως ορίζει ο ν. 4602/2019.

Σκαστές παρανομίες

Από εδώ και στο εξής αρχίζει η επικαλυπτόμενη από την πρωθυπουργική φιλία δράση του Γ. Μ. Ρόκα. Καταρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται για επιχειρηματική συνέχεια του εμβληματικού πρωτοπόρου των ΑΠΕ στην Ελλάδα Χρήστου Ρόκα. Ο Γεώργιος Ρόκας του Μελέτη είναι γιος του αδελφού του Χρ. Ρόκα. Αν δε ανατρέξουμε στα ετήσια ενημερωτικά δελτία των γενικών συνελεύσεων της Μεταλλοβιομηχανίας Αρκαδίας – Χρ. Ρόκας ΑΒΕΕ, δεν βλέπουμε αναφορές ούτε στον Μελέτη Ρόκα ούτε στον γιο του Γ. Μ. Ρόκα ούτε στην ιστορική αναδρομή ούτε στη λίστα στελεχών. Αντιθέτως, εμφανίζονταν μόνο ο Χρ. Ρόκας και ο γιος του Γεώργιος Χρήστου Ρόκας. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού στην Κόρινθο στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 τον παρουσίασε, όλως παραπειστικά, ως τη συνέχεια της εμβληματικής Μεταλλοβιομηχανίας Αρκαδίας – Χρ. Ρόκας ΑΒΕΕ, παρόλο που η τελευταία έχει μεταβιβαστεί ήδη από το 2007 στην πολυεθνική ισπανική Iberdrola και έκτοτε ονομάζεται Rokas Renewables.

Από την πλευρά του ο Γ. Μ. Ρόκας εισήλθε στην αγορά των ΑΠΕ το 2014 με την εξαγορά της εταιρείας Καραμαγκιώλης Ενέργεια ΑΕ, τότε ιδιοκτήτριας κάποιων φωτοβολταϊκών στη Θήβα. Αυτή η εταιρεία έχει μετονομαστεί σε Ρ-Ενέργεια 1 ΑΕ με διακριτικό τίτλο R-Energy1 και είναι η κεντρική εταιρεία δραστηριοποίησης του Γ. Μ. Ρόκα. Με επίκεντρο την εξαίρεση του νόμου, ο Γ. Μ. Ρόκας προβαίνει σε σκαστές παρανομίες. Ολόκληρη η δράση περιστρέφεται γύρω από πέντε μεμονωμένες – ανεξάρτητες εταιρείες ανεμογεννητριών, ισχύος 3ΜW έκαστη, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες.

Με αυτό τον τρόπο χάνονται τα ίχνη, αποφεύγονται οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί ΡΑΕ και οι μη δικαιούμενες εταιρείες εντάσσονται στο προνομιακό καθεστώς υψηλής σταθερής ταρίφας. Ετσι πετυχαίνουν με αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των άλλων παρόχων να απομυζούν τον κρατικό κορβανά, λαμβάνοντας για το ρεύμα που παράγουν –-για την πώληση του οποίου οφείλουν να συμμετέχουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό– σχεδόν διπλάσια τιμή. Το αν βέβαια υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμός αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι η ελληνική αρχή προστασίας ανταγωνισμού, το όργανο το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την εφαρμογή του ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το πλέγμα των εταιρειών

Σε όλη αυτή την ιστορία συμμετέχουν δύο εταιρείες ανεμογεννητριών, η Swind AE και η Lwind AE, οι οποίες ανήκουν στην R-Energy1 και είναι οι μόνες που δικαιούνται σταθερές ταρίφες. Στο ίδιο σύστημα ανήκουν και άλλες δύο εταιρείες ανεμογεννητριών. Πρόκειται για την DwindAE και την NwindAE, που φέρονται να ανήκουν η μία στη μονοπρόσωπη PVG Ενέργεια AE, ιδιοκτησίας Παναγιώτη Βλασσόπουλου, και η άλλη στην επίσης μονοπρόσωπη VTD Ενέργεια ΑΕ, ιδιοκτησίας Δημήτρη Βουδούρη.

Αν κάποιος ελέγξει αυτές τις εταιρείες, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί σε σκέψεις περί εικονικότητας. Οι φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους εταιρείες PVG ΑΕ και VTD ΑΕ συστήθηκαν την ίδια μέρα, στις 15.11.2019, στο λογιστήριο του Γ. Μ. Ρόκα. Το καταστατικό τους συντάχθηκε από την ίδια συμβολαιογράφο κ. Σιμοπούλου την ίδια ημέρα και ώρα, με το ίδιο κείμενο και η οποία εξέδωσε το ίδιο ακριβώς τιμολόγιο στον καθένα με την ίδια ακριβώς αξία. Οι δυο αυτές εταιρείες είναι μοναδικοί μέτοχοι των εταιρειών έργων των αιολικών: α) των Dwind, Nwind ή PVG και β) της Mwind ή VTD.

Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων που έχουν δηλωθεί, τόσο η PVG όσο και η VTD, όπως και οι Dwind, Nwind, Mwind, έχουν καταχωρηθεί στην ΑΑΔΕ με τα ίδια ακριβώς τηλέφωνα και φαξ επικοινωνίας: 2108081241 και 2108081265, που είναι το τηλέφωνο και φαξ της Ρ Ενέργεια 1 ΑΕ του Γ. Μ. Ρόκα! Ως emails επικοινωνίας δηλώνουν στην ΑΑΔΕ τα εξής:

  • H PVG ΑΕ το εικονικό pvgenergeia@gmail.com με password τηλέφωνο της εταιρείας του Γ. Μ. Ρόκα και για τις Dwind AE & Nwind AE έχει καταχωρηθεί email που καταλήγει στο @r-energy.gr και παραπέμπει στο λογιστήριο της εταιρείας του Γ. Μ. Ρόκα.
  • H VTD ΑΕ το εικονικό vtdenergeia@gmail.com με password τηλέφωνο της εταιρείας R-Energy1 και για την Μwind έχει καταχωρηθεί email που καταλήγει στο @r-energy.gr και παραπέμπει στο λογιστήριο της εταιρείας του Γ. Μ. Ρόκα.

Οπως λένε στο Documento καχύποπτοι παράγοντες της αγοράς, αυτές τις εικονικές εταιρείες PVG Μονοπρόσωπη ΑΕ και VTD Μονοπρόσωπη ΑΕ, ιδιοκτήτριες των ανεμογεννητριών Dwind ΑΕ, Nwind ΑΕ, Mwind ΑΕ αντίστοιχα, θα μπορούσε στο μέλλον να τις απορροφήσει ο Γ. Μ. Ρόκας με τριγωνική συναλλαγή με συγκεκριμένες εταιρείες-κελύφη ώστε να κουκουλωθεί η σημερινή παρανομία, που είναι η συμμετοχή του ιδίου σε περισσότερα από δύο έργα προνομιακής σταθερής ταρίφας. Επί του παρόντος φυσικοί αυτουργοί, οργανωτές της παρανομίας και υπεύθυνοι διευθυντές της R-Energy1 είναι οι Γ. Μ. Ρόκας / Γ. Ρέππας. Ο τελευταίος τυγχάνει αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, εισερχόμενος σε αυτό τιμητικά δυνάμει της αθλητικής του καριέρας, αλλά έχει τη θέση του αντιπροέδρου και εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ της R-Energy1.

Η απάντηση του Γ.  Μ. Ρόκα

Παρότι δεν υφίσταται εκ του νόμου υποχρέωση του δημοσιογράφου να ενημερώσει τον καταγγελλόμενο αλλά μόνο υποχρέωση διασταύρωσης των πληροφοριών, το Documento αποτάθηκε στον Γεώργιο Ρόκα του Μελετίου. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το αν είναι φίλος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Γ. Μ. Ρόκας επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα και αρνήθηκε να απαντήσει. «Δεν έχω κανένα σχόλιο, μπορείτε να με ρωτήσετε για άλλα θέματα» ήταν επακριβώς η απάντησή του.

Από τη στιγμή που ήταν κάθετα αρνητικός να σχολιάσει για τη σχέση του με τον Κυρ. Μητσοτάκη θελήσαμε να ανοίξουμε τα θέματα που άπτονται του επιχειρείν του. Εκεί ο Γ. Μ. Ρόκας μας παρέπεμψε στη νομική του σύμβουλο. Πράγματι επικοινωνήσαμε μαζί της και αιτήθηκε να αποστείλουμε γραπτώς τα ερωτήματά μας, κάτι που έγινε και αυτά απεστάλησαν μέσω email στις 14.47 της Παρασκευής 20.1.2022. Η απάντηση που λάβαμε στις 17.07 ανέφερε επί λέξει: «Λάβαμε το email σας και σας ενημερώνουμε ότι η Εταιρεία μας δεν προτίθεται ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τίποτα από τα αναφερόμενα. Θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον σας αφορά άλλους δικούς σας σκοπούς, τους οποίους δεν έχουμε σκοπό να εξυπηρετήσουμε».

Τέλος, στην ίδια γραμμή άρνησης σχολιασμού τάχθηκε και ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Γεώργιος Ρέππας. Του ζητήσαμε σε τηλεφωνική επαφή να μας διευκρινίσει αν είναι λιμενικός ή επιχειρηματίας. «Δεν έχω να σας απαντήσω κάτι, λέτε βλακείες» ήταν η λακωνική απάντησή του.

Φωτογραφικές διατάξεις

Εχουμε φωτογραφική διάταξη από τον υπουργό Κ. Σκρέκα; Ας παραθέσουμε τα δεδομένα.

Στο εξαμηνιαίο δελτίο της R-Energy1 για το πρώτο εξάμηνο 2022 αναγράφεται επί λέξει: «Το γεγονός αυτό, της αύξησης δηλαδή της ισχύος της άδειας, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής πώλησης από τα 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα που δόθηκε με την ίδια υπουργική απόφαση, επιτεύχθηκε μία ευεργετική επίδραση στο επιχειρηματικό πλάνο του project…». Προφανώς ο Γ. Μ. Ρόκας αναφέρεται στο άρθρο 57 του ν. 4903/2022 που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου του περασμένου έτους.

Το περίεργο είναι ότι εν μέσω της πνιγηρής κατάστασης με τις αυξήσεις της τιμής ρεύματος και ενώ ουδείς εκ των συλλόγων αιολικών πάρκων (ΕΛΕΤΑΕΝ – ΕΣΗΑΠΕ – ΕΣΑΗ) ζήτησε να αυξηθούν αυτές οι ταρίφες, ο Κ. Σκρέκας σε άσχετο νομοσχέδιο περνά το άρθρο 57 περίπτωση 1β που πλέον είναι ο νόμος του κράτους 4903/2022 (ΦΕΚ Α 56/05.03.2022). Με αυτό το άρθρο όχι μόνο αυξάνεται η σταθερή ταρίφα ειδικά των μεμονωμένων ανεμογεννητριών, αλλά επιτρέπεται και αύξηση ισχύος ανά ανεμογεννήτρια από 3.000 σε 6.000 KW. Ολα αυτά εξυπηρετούν τον Γ. Μ. Ρόκα (ως φίλος Μητσοτάκη δεν αντλεί συμφέροντα από την εκλογή του), με την αγορά να βοά ότι πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις.

Η ενδεχόμενη εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και η Danech Ltd

Αν κάποιος εισέλθει στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις της εισηγμένης R-Energy1, θα διαπιστώσει ότι κάτι… περίεργο υπάρχει. Αιτία, οι αντιφατικές αναφορές στα Χρηματιστήρια Κύπρου και Ελλάδας. Σύμφωνα λοιπόν με το πληροφοριακό δελτίο «Ενταξη ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών» της εταιρείας Ρ-Ενέργεια Ενεργειακή 1 ΑΕ, συμφερόντων Γ. Μ. Ρόκα, η εταιρεία του κ. Ρόκα αναζητά χρηματοδότηση από το επενδυτικό κοινό περίπου 4 εκατ. ευρώ, έναντι ομολόγων κάλυψης ιδίας συμμετοχής για την κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων.

Ωστόσο, από το πληροφοριακό δελτίο (σελ 103, παράγραφος 10.2) φέρεται μόνο ένα αιολικό πάρκο να είναι ιδιοκτησίας της Ρ Ενέργεια 1 ΑΕ, μέσω S-Wind ΑΕ. Τα λοιπά αιολικά πάρκα (όπως αναγράφεται στις σελίδες 103-104 του πληροφοριακού δελτίου) φέρονται να ανήκουν σε μια βρετανική εταιρεία, την Danech Ltd, η οποία υποτίθεται ότι θα τα αδειοδοτήσει, θα τα κατασκευάσει και θα τα μεταβιβάσει στο μέλλον εν λειτουργία στη Ρ-Ενέργεια 1 ΑΕ, σύμφωνα με ένα μεταξύ τους συμφωνητικό από το 2020.

Εντούτοις, ήδη τον Μάρτιο του 2020 είχε εκδοθεί και δημοσιευτεί δελτίο Τύπου της R-Energy1 στην Κύπρο για αυτό το θέμα, αφού η εταιρεία Ρ-Ενέργεια 1 ΑΕ το 2020 ήταν ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Κύπρο, η R-Energy το 2020 ήταν ήδη 100% ιδιοκτήτρια όλων των μετοχών, όλων των εταιρειών έργου αυτών και δεν είχε ανακοινωθεί συμφωνητικό με την Danech Ltd για μελλοντική εξαγορά των εταιρειών.

Για να καταλάβουμε, στο δελτίο Τύπου στο Χρηματιστήριο Κύπρου το 2020 αναγράφηκε επί λέξει: «Επιπρόσθετα, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών των Εταιρειών N-Wind Power, D-Wind Power, S-Wind Power, M-Wind Power και L-Wind Power.

Οι άνω εταιρείες κατέχουν άδειες Παραγωγής Αιολικών Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 15MW». Δηλαδή ο Γ. Μ. Ρόκας το 2020 ανακοινώνει στην Κύπρο ότι κατέχει το 100% των μετοχών των εταιρειών S-, M-, N-, D-, L-Wind AE, ενώ το 2022 ανακοινώνει στην Ελλάδα ότι κατέχει μόνο μία και ότι οι λοιπές ανήκουν σε κάποια βρετανική εταιρεία Danech Ltd, από την οποία σκοπεύει να τις εξαγοράσει στο μέλλον. Τι συνέβη στο ενδιάμεσο; Πούλησε τις εταιρείες και τώρα ζητά να τις αγοράσει ξανά μέσω ομολόγου με τα χρήματα επενδυτών; Αν αυτό συμβαίνει, γιατί αυτή η αγοραπωλησία δεν έχει ανακοινωθεί, ως οφείλεται, στο ΧΑ Κύπρου;

Προφανώς και είναι ύποπτη αυτή η ανακολουθία και σχετίζεται βέβαια αφενός με τις σταθερές ταρίφες, αφετέρου με την ενδεχόμενη εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που κάτω από τη μύτη της έχουν περάσει «καραβιές» παρανομιών (με τελευταίο το σκάνδαλο της Folli Follie), γιατί δεν επεμβαίνει; Κοιμάται άραγε τον ύπνο του δικαίου ή έχει τυφλωθεί από τη δύναμη της πρωθυπουργικής φιλίας; Πώς ενέκρινε η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, κατά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2022, αυτήν τη διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Ποια όμως είναι η βρετανική εταιρεία Danech Ltd (με UK reg. number 08740844), με την οποία έχει δήθεν συμφωνήσει από το 2020 να αγοράσει τα αιολικά πάρκα η Ρ Ενέργεια 1 ΑΕ; Τελικά μήπως είναι εταιρεία-κέλυφος, χωρίς προσωπικό, χωρίς κύκλο εργασιών, μηδέν πάγια στοιχεία και μηδέν άδειες αιολικών πάρκων; Αν εξετάσουμε τα στοιχεία των εμπλεκομένων δημόσιων αρχών (ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, Επιμελητήριο), η εταιρεία Danech Ltd μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να κατέχει άδεια αιολικού πάρκου, δεν συμμετέχει σε καμία άδεια των αιολικών πάρκων και δεν αναπτύσσει ή αδειοδοτεί κανένα αιολικό έργο από τα αναγραφόμενα στη σελίδα 104 του επίσημου πρόσφατου πληροφοριακού δελτίου της Ρ-Ενέργεια 1 ΑΕ.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η R-Energy1, παρά τις ανακοινώσεις της για μεγάλα projects, φαίνεται να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με μικρά έργα προνομιακής σταθερής ταρίφας, που κανονικά θα έπρεπε να αφορούν μικροεπενδυτές και όχι μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι θέλουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Οι ελεγκτικοί φορείς προ των ευθυνών τους;

Αν μη τι άλλο, όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento δεικνύουν ενδεχόμενη εξαπάτηση επενδυτικού κοινού και παράκαμψη της νομοθεσίας περί της σταθερής ταρίφας με τελικά ζημιωθέντες τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Οπότε τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα:

  • Θα ενεργοποιηθούν η ΡΑΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ, όπως οφείλουν, για το αν ο Γ. Μ. Ρόκας και η παρέα του έχουν τυχόν καταθέσει ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις για την αρπαγή σταθερής ταρίφας, μέσω εικονικών εταιρειών που άλλοτε τις εμφανίζουν δικές τους (Χρηματιστήριο Κύπρου) και άλλοτε άλλων; Ηδη σήμερα με το άρθρο 26 του ν. 4912/2022 έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για ψευδή υπεύθυνη δήλωση εφόσον προκύπτει παράνομος πλουτισμός άνω των 120.000 ευρώ;
  • Θα ανακαλέσει η ΡΑΕ τις άδειες 79/2020/ΑΔ-03956 NWind, 80/2020/AΔ-03957 Dwind και 1210/2019/ΑΔ-03909 Μwind έπειτα από έλεγχο για το αν είναι παράνομες, αφού ενδεχομένως να στηρίζονται σε ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και δεν φέρουν τον υποχρεωτικό όρο συμμετοχής σε διαγωνισμό, όπως ορίζει ο νόμος;
  • Θα ακυρώσει αντίστοιχα ο ΔΑΠΕΕΠ τις παράνομες συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με τις σταθερές ταρίφες; Ή μήπως θα επιχειρήσουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο μην ελέγχοντας τα καταγγελλόμενα, ώστε να εξυπηρετηθεί ο πρωθυπουργικός φίλος;
  • Θα ασχοληθεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εάν υπάρχει «ειδική άδεια» βάσει της οποίας ο λιμενικός Γ. Ρέππας φέρεται να ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα σε ιδιωτική εταιρεία και υπογράφει συμβάσεις; Θα διευρυνθεί στο αν ο Γ. Ρέππας ασκεί καθήκοντα στο Λιμενικό Σώμα ή μισθοδοτείται παρασιτικά από το δημόσιο; Θα διερευνήσει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί δηλώνει «επιχειρηματίας» ο Γ. Ρέππας και συμμετέχει σε εταιρείες με χρήση «διαβατηρίου» ενώ είναι λιμενικός υπάλληλος (αρ. ταυτότητας Λιμενικού Σώματος 5949), δηλαδή δημόσιος υπάλληλος;
  • Θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Χρηματιστήριου Αθηνών για την προστασία του επενδυτικού κοινού ενόψει των καταχωρήσεων ήδη από Σεπτέμβριο 2019 στα ΜΜΕ «ανυπάρκτων έργων» της R-Energy1 ή των ανακοινώσεων των ενδεχομένως εικονικών εταιρειών αρπαγής ταρίφας D-, M-, N-, L-, S-Wind AE ήδη από τον Μάιο 2020;
  • Τι θα γίνει με τις συμβάσεις R-Energy1 AE με την Danech Ltd; Εχουν άραγε δηλωθεί εδώ και δύο χρόνια στην εφορία;

 

Ετικέτες

Documento Newsletter