Αποκάλυψη για ναυάγιο Πύλου – Ένορκες καταθέσεις διασωθέντων: «Ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού και ξαφνικά τουμπάραμε»

Σε τέσσερις εκ των επίσημων καταθέσεων διασωθέντων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, οι οποίες είναι εν γνώσει του documentonews.gr, συνδέεται χρονικά η ανατροπή του πλοιαρίου με την προσέγγισή του από σκάφος του Λιμενικού, το οποίο δεν διευκρινίζεται πώς λειτούργησε πριν την ώρα του ναυαγίου.

Για να είναι απολύτως ευκρινές, οι πρόσφυγες – μετανάστες διηγούνται ότι ενώ σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε για να παράσχει βοήθεια, στη συνέχεια το αλιευτικό αναποδογύρισε. Το περίεργο είναι πως τα αρμόδια στελέχη του Λιμενικού που έλαβαν τις καταθέσεις, δεν είχαν τίποτα να ρωτήσουν τους ναυαγούς για το τι έκανε το σκάφος του Λιμενικού πριν το πλοιάριο ανατραπεί. Δηλαδή, δεν είχαν καμία απορία για το τι έγινε πριν τη βύθιση του αλιευτικού και ποιοι ήταν οι χειρισμοί του Λιμενικού. Παράλληλα, στις εν λόγω καταθέσεις επαναλαμβάνεται μονότονα ένα μοτίβο. Μετά από συγκεκριμένη ερώτηση, όλοι οι διασωθέντες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πλοιάριο βυθίστηκε επειδή ήταν παλιό, υπέρφορτο και χαλούσε συνέχεια η μηχανή.

Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι επίμαχα σημεία στις καταθέσεις ενώπιον του Ανθυπασπιστή του Λιμενικού Σώματος Βασίλειου Βασιλόπουλου επαναλαμβάνονται και από τους τέσσερις ναυαγούς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λες και οι καταθέσεις τυποποιήθηκαν και έγιναν φασόν. Μάλιστα, σε τρεις εκ των τεσσάρων χρησιμοποιούνταν οι ίδιες λέξεις με την ίδια σειρά. Επίσης, σε δύο εξ αυτών των καταθέσεων, στο μεγαλύτερο μέρος τα λεγόμενα των δύο διαφορετικών ναυαγών επαναλαμβάνονται σχεδόν motamo.

Επέβαιναν «περίπου 750 άνθρωποι»

Στις 14 Ιουνίου και ώρα 23:40, ο ναυαγός Ahmad Alkelani καταθέτει ενώπιον του Ανθυπασπιστή, περιγράφοντας το πώς ξεκίνησε από τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία, στον οποίο διαβιούσε επί 9,5 χρόνια, και κατέληξε στο μοιραίο αλιευτικό που αναποδογύρισε ανοιχτά της Πύλου. Υπολόγισε ότι στο πλοιάριο επέβαιναν «περίπου 750 άτομα», προσθέτοντας: «Ο καπετάνιος είχε δορυφορικό τηλέφωνο και είχε λίστα τηλεφώνων από Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Λιβύη και Αίγυπτο. Όταν ήθελαν να μιλήσουν έφερναν μία γυναίκα να μιλήσει αντί για αυτόν. Ο καπετάνιος ήταν Αιγύπτιος και δεν βρίσκεται ανάμεσα στους διασωθέντες, νομίζω ότι πέθανε στο ναυάγιο. Περίπου 10 άτομα ήταν στο κύκλωμα και μας έλεγχαν, μας έδιναν φαγητό και νερό και έπαιρναν τις αποφάσεις. Όλοι τους Αιγύπτιος και ένας Σύριος, τον οποίο όμως δεν έχω δει από όταν βυθίστηκε το πλοίο. Αυτοί μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα στο πλοίο ενώ εμείς οι υπόλοιποι μπορούσαμε να κουνηθούμε».

«Ο καπετάνιος αναγκάστηκε να καλέσει βοήθεια στις ελληνικές Αρχές»

Φτάνοντας στο ναυάγιο, ο Ahmad σημειώνει επί λέξει: «Προχθές το βράδυ, 12/06/2023 καλέσαμε για βοήθεια στις ιταλικές Αρχές, αλλά μας είπαν ότι δεν ήμασταν στην περιοχή τους και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Κάποια μεγάλα πλοία μας έδωσαν φαγητό και νερό και χθες 13/06/2023 το πρωί άρχισε πολύς κόσμος να παραπονιέται γιατί ήμασταν χωρίς φαγητό και νερό και πολλοί από τους επιβάτες πιστεύαμε ότι ο καπετάνιος είχε χαθεί και δεν ήξερε πού να πάει για να φτάσει στην Ιταλία κι έτσι ο καπετάνιος αναγκάστηκε να καλέσει βοήθεια στις ελληνικές Αρχές». Στο απόσπασμα αυτό καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του Λιμενικού ότι στις επικοινωνίες που υπήρχαν, ο χειριστής του τηλεφώνου στο μοιραίο αλιευτικό αρνήθηκε την παροχή βοήθειας.

«Ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά τουμπάραμε»

Ο ναυαγός υποστηρίζει σε σχέση με την ώρα του ναυαγίου: «Κάποια στιγμή το βράδυ ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο τούμπαρε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε, αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα. Ήρθαν άλλα – δυο τρία πλοία αργότερα μέσα στη νύχτα και βοήθησαν». Εν συνεχεία, στις ερωτήσεις που έγιναν, οι οποίες επαναλαμβάνονται σε όλες τις καταθέσεις, κανένας λιμενικός δεν αναρωτήθηκε τι ακριβώς έκανε το πλοίο του Λιμενικού πριν το αλιευτικό αναποδογυρίσει.

Άλλες δύο ίδιες περιγραφές

Στην κατάθεση του Hassan Alnaes Al Hossen, η οποία έγινε την ίδια μέρα στις 21:50, επισημαίνεται για το κρίσιμο χρονικό διάστημα: «Κάποια στιγμή το βράδυ ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο τούμπαρε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε, αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα. Ήρθαν άλλα – δυο τρία πλοία αργότερα μέσα στη νύχτα και βοήθησαν. Τα ξημερώματα μεταφερθήκαμε σε ένα από αυτά και μας έφερε στο λιμάνι που βρισκόμαστε τώρα. Επίσης, μας έδωσαν και νερό».

Επιπλέον, στην κατάθεση του Mohammad Lhenan, η οποία δόθηκε στις 19:50 την ίδια ημέρα, καταγράφεται το εξής: «Κάποια στιγμή το βράδυ ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο τούμπαρε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε, αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα. Ήρθαν άλλα – δυο τρία πλοία αργότερα μέσα στη νύχτα και βοήθησαν. Τα ξημερώματα μεταφερθήκαμε σε ένα από αυτά και μας έφερε στο λιμάνι που βρισκόμαστε τώρα. Επίσης, μας έδωσαν και νερό».

Εν ολίγοις, το συγκεκριμένο απόσπασμα που αφορά το πιο σημαντικό χρονικό σημείο του ναυαγίου είναι ίδιες.

Παρεμφερής αφήγηση κι από άλλον ναυαγό

Ο 24χρονος Σύρος, Ahmad Rukayan, περιγράφει στις 01:10 της ίδιας μέρας μία αντίστοιχη εικόνα ενώπιον του αρμόδιου Ανθυπασπιστή του Λιμενικού Σώματος για το μοιραίο βράδυ. Μάλιστα, υπάρχουν σημεία που είναι παρεμφερή με την κατάθεση του Ahmad Alkelani, όπως αυτό: «Στις 13/06/2023 το μεσημέρι άρχισε πολύς κόσμος να παραπονιέται γιατί ήμασταν χωρίς φαγητό και νερό και πολλοί από τους επιβάτες πιστεύαμε ότι ο καπετάνιος είχε χαθεί και δεν ήξερε πού να πάει για να φτάσει στην Ιταλία κι έτσι ο καπετάνιος αναγκάστηκε να καλέσει βοήθεια στις ελληνικές Αρχές».

Και στη συνέχεια συμπληρώνονται τα εξής: «Πέρασαν 2-3 μεγάλα πλοία και μας έδωσαν νερό και φαγητό. Κάποια στιγμή, το βράδυ της 13/06/2023 ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο μας πήρε κλίση και αρχίζαμε να βυθιζόμαστε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε, αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα. Δεν θυμάμαι αν ήρθαν άλλα πλοία μέσα στη νύχτα για να βοηθήσουν». Και πάλι, οι λιμενικοί δεν είχαν καμία απορία για το τι έγινε όταν το σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε το πλοιάριο πριν αυτό βυθιστεί».